Abdest alırken mezhep taklidi

HASAN CAN

Active member
Esselamu aleyküm Fahrettin hocam.

Bir soru hakkındaki yorumlarınızı rica ediyorum..

Hanefi mezhebine göre abdest alırken , yada boy abdesti tazelerken ağız içinde kaplama diş varsa , su dişlerin altına gitmediği için abdest geçerli olmuyor. Burada diğer mezhepleri taklit konusu devreye giriyor. buraya kadar yanlış birşey söylemedim inşaallah.

diğer mezhepleri taklit nasıl oluyor? Niyet derken nasıl bir niyet ve ne söylemek gerekiyor? Bir mezhepte geçerli olan bir durum, diğer mezhepte geçerli olmuyor.Bu durumda mezhep taklidi yaparken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Abdest konusunu örnek alacak olursak , ağzında kaplama dişi olan hanefi mezhebi mensubu bir insan ne yapmalı?

Teşekkür ederim.
 

fahrettin tırınk

Site İmamı
Değerli kardeşim HAMZA, bu meseleyi uzun yazarak kafaları karıştırmadan,hanefi mezhebinde var olan bir fakhi mesele ile izah edelim.
İslâm dininde, kolaylık yapacağız diye, şerîatin cevâz vermediği bir hususa, elbette caizdir denilemez. Fakat caiz olan bir mesele için de, câiz değildir denilerek zorluk çıkarılamaz.

Bazı kimselerin, kaplama veya dolgu dişi olanların gusüllerinin câiz olmadığını ve böylelerinin cünüplükten kurtulamayacaklarını söylemektedirler.

Hanefî mezhebine göre, gusülde ağız ve burun, bedenin dış kısmı kabul edildiğinden yıkanması farzdır. Şâfiî mezhebine göre ise sünnettir.

Gusledecek kimsenin ağzındaki dişler kaplatılmış veya doldurtulmuşsa kaplanan ve doldurulan dişin, kaplama ve dolgunun dışının yıkanmasıyla gusül tamam olur. Ancak dişler sâbit değil de çıkarılabilecek şekilde ise, çıkarılması icap eder.

Bu husus; yara ve sargı üzerine meshin câiz olduğu gibidir. Yaranın üzerindeki sargıyı söküp, altını yıkamak mecburiyeti olmadığı gibi, diş için de hüküm aynıdır.

Kezâ abdestte yüzü yıkamak farz olduğu halde, sakalı sık olan kimsenin sâdece sakalının üzerini yıkamasının kâfi geldiği ve sakalının diplerini yıkamak mecburiyeti olmadığı gibi, kaplanmış dişi söküp veya söktürüp altını yıkamak icap etmez. Kaldı ki, dişte zarûret de vardır.
İşte bu fetvalar muvacehesinde,dolgu dişde başka bir mezhebi taklid etmeden,diş dolgusu yapılır ve gusule mani olmaz…
 

HASAN CAN

Active member
Teşekkür ederim Fahrettin Hocam. Bir radyoda bu konu hakkında bir sohbet dinlemiştim. bu konu ile ilgili olarak " taklid edilmezse abdest sahih olmaz " gibi kesin bir ifade kullanılmıştı. bu açıklamalarınız anlaşılır ve mantıklı. Bende merak ettiğimden daha emin olmak için size sorma ihtiyacı hissettim. Açıklamanız için teşekkür ederim. doğrular anlaşıldı inşaallah. Allah ac razı olsun .
 

MURATS44

Özel Üye
Çok güzel ve doğru bir açıklama ile cevap vermişsiniz Fahrettin hocam. Bu konuyu radyoda bende dinlemiştim. Benimde aklıma takılan bir soru var.

Ağzında kaplama olan bir insan , zaruri olarak dişini tedavi ettirmek zorunda olduğundan namaz abdesti alırken, dişlerin dışını yıkamak geçerli oluyor. Radyoda ise mezhep taklidi ... ifadesini kullandı. buna diş olarak değil de, başka konulardan örnek te verebilir miyiz acaba?
Mesela hanefilikte abdeste engel olan bir konu, diğer mezheplerde normal oluyor. Burda mezhepler arasında farklılık varken insanlar arasında en doğru olanı nasıl bilebiliriz?
Ben az önce bu konuyu araştırdım biraz. Okuduklarımda:
- Niyet ederken taklid etmek gerekir. bunuda niyetin içerisinde belli ederiz. Mesela " Niyet ettim allah rızası için, namaz abdesti almaya. Uydum dört mezhebe (yada; uydum hak mezheplere)
Bu şekil edilen niyet geçerli olur mu? normal niyet yerine böyle bir niyet edilse herhangi bir sakınca olur mu?
 

fahrettin tırınk

Site İmamı
Değerli kardeşim Murat,bir mezhebi taklid edebilmek için,yapacağın ibadet hükümlerinde,mesela Bir farzı yapmanın veya bir haramdan kaçmanın imkânsız olduğu durumda kendi mezhebinde çıkış yolu bulamazsan,bu takdirde hangi mezhebe göre amel yapacaksan,o mezhebe uydum diye neyet etmen yeterlidir.uydum dört mezhebe demekle olmaz.çünki dört mezhebin uygulamaları farklı olabilir.
durup dururken mezhep taklid etmek caiz deyildir.örneğin,bir kişi şafi ise,abdest alırken daha kulaylık olsun diye hanefiye göre abdest alması caiz deyildir.hangi mezhebi taklid ediyorsan o mezhebin taklid ettiğin hükmünüde bilip ona göre amel yapmak mecburiyetindesin....
 
Üst Alt