Ali imran suresi 33 -34 ayetlerin tefsiri

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

faruk islam

Özel Üye
Cüz:3 Sure: 3 - Al-i İmran Suresi
Ayet:33
Konu: Allah (c.c)'nun Üstün Kıldığı Kimseler
بســـم الله الرحمن الرحيم

إِنَّ اللّهَ اصْطَفَى آدَمَ وَنُوحًا وَآلَ إِبْرَاهِيمَ وَآلَ عِمْرَانَ عَلَى الْعَالَمِينَ
33 - Muhakkak ki Allah; Adem'i, Nuh'u, İbrahim ailesini ve İmran ailesini alemlere üstün kıldı.

Allah (c.c), önceki ayetlerde Allah sevgisinin Rasulullah'a tabi olmayı ve itaat etmeyi gerektirdiğini ve Allah'a itaatin Rasule itaate bağlı olduğunu bildirdikten sonra bu ayette; sevdiği ve üstün tuttuğu, insanlar arasından seçtiği ve kullarına doğru yolu gösteren Rasullerinden bahsetmeye başlamaktadır.
Allah (c.c), Adem (a.s)'ı insanların babası olarak seçmiş, onu kendi eliyle yaratmış, kendi ruhundan üfleyerek ona can vermiş, herşeyin ismini ona öğretmiş, melekleri ona secde ettirmiş, onu karısıyla beraber cennete yerleştirmişti. Daha sonra hikmeti gereği cennetten çıkartmış, tevbe edince tevbesini kabul ederek onu affetmiş ve onu, görev yüklemek için seçerek üstün kılmıştı.
Allah (c.c) şöyle buyuruyor:
"Sonra Rabbi onu seçmiş, tevbesini kabul etmiş ve ona hidayet etmişti." (Ta-ha: 122)
Allah (c.c) Adem (a.s)'ın zürriyetinden nebi ve rasuller çıkarmıştır. Allah (c.c)'nun Adem (a.s)'dan sonra üstün kıldığı ilk rasul Nuh (a.s)'dır. Nuh (a.s) insanların ikinci babası sayılır. İnsanlar şirk koştuklarında onlara rasul olarak geldi. Allah (c.c) ona karşı gelenleri tufanla helak etti, onu ve beraberindeki mü'minleri ise gemiyle kurtardı.
Kişinin kızıyla, halasıyla, teyzesiyle, kardeşiyle evlenmesi ilk olarak Nuh (a.s)'ın şeriatında yasaklanmıştır. Nuh (a.s)'ın zürriyetinden de pek çok nebi ve rasuller gelmiştir.
Ayetteki İbrahim ve İmran ailesinden kastedilenler tüm müslümanlardır. Allah (c.c) ibrahim ailesini diğer insanlara üstün kıldı ve İbrahim ailesinden; İsmail, İshak, Ya'kub ve el Esbat'ı çıkardı. İsmail'in soyundan nebilerin sonuncusu ve insanların en üstünü olan Rasulullah (s.a.s)'i gönderdi. Yine İshak'ın soyundan ise İmran ailesini çıkardı ve onları diğer insanlara üstün kıldı. Musa, Harun, İmran'ın kızı Meryem ve İsa, bunların hepsi İmran ailesinden idiler.
Ayette geçen "İmran" dan kasıt; Musa'nın babası olan İmrandır yoksa Meryem'in babası olan İmran değildir. Bu ikisi arasında yaklaşık 1800 sene vardır.
İşte Allah (c.c) bunları alemlerden daha üstün tuttu. Onlardan nebiler ve rasuller çıkardı ve onları seçkin kimseler kıldı.
Ayette geçen "alemler" hakkında iki görüş vardır.
1 - Nebi ve rasullerin yaşadığı zamandaki insanlardır. Allah (c.c) bu nebi ve rasulleri o insanlardan üstün kılmıştır.
2 - Bütün alemlerdir. Bundan kasıt ise tüm çağ ve zamanlardaki bütün insan, melek ve cinlerdir. Buna göre Allah (c.c) nebi ve rasulleri tüm melek, insan ve cinlerden üstün kılmıştır. Bu görüşe göre nebi ve rasuller meleklerden daha üstündürler.
Allah (c.c); Adem (a.s)'ı, Nuh (a.s)'ı, İbrahim (a.s)'ı ve neslinden gelen nebilerle rasulleri, İmran (a.s)'ı ve neslinden gelen nebilerle rasulleri alemlerden üstün kılmıştır. Allah (c.c)'nun bunları diğer insanlardan üstün kılmasının hikmeti kendisine aittir. Bu kimseleri üstün tutması, diğer alemlere vermediği şeyleri onlara verdiğini gösterir.
Fakat nebi ve rasullerin kendi aralarındaki üstünlük dereceleri hakkında kesin bir nas yoktur. Yalnız İbrahim (a.s)' ın zürriyetinden gelen son rasul Muhammed (s.a.s)'in diğer tüm nebi ve rasullerin hepsinden daha üstün olduğunu gösteren deliller vardır.
Allah (c.c) Muhammed (s.a.s) dışındaki nebi ve rasulleri insanlara rahmet olarak göndermiştir. Fakat Muhammed (s.a.s)'in bizzat kendisi rahmettir. Bu sebeple Allah (c.c) Muhammed (s.a.s) hakkında şöyle buyurmuştur:
"Seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik." (Enbiya: 107)
Ebu Hureyre (r.a)'den Rasulullah (s.a.s)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:
"Ben Allah tarafından yaratılanlara hediye edilmiş bir rahmetim." (Hakim, İbni Asakir) [/
Cüz:3 Sure: 3 - Al-i İmran Suresi
Ayet:34
Konu: Üstün Kılınan Zürriyetler
بســـم الله الرحمن الرحيم

ذُرِّيَّةً بَعْضُهَا مِن بَعْضٍ وَاللّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
34 - (Onlar) birbirinden gelen bir zürriyettir. Şüphesiz ki Allah, Semi'dir, Alim'dir.

Allah (c.c)'nun üstün kıldığı Adem, Nuh, İbrahim ailesi ve İmran ailesinin soyundan gelen her çağ ve dönemdeki mü'minler fazilet, iyi ahlak, dinlerini ve insanların menfaatlerini gözetme bakımından birbirlerine benzerler.
“Şüphesiz ki Allah, Semi'dir, Alim'dir.”
Semi : Bütün söylenen sözleri duyan, demektir.
Alim : Kalpten geçen şeyleri en ince noktasına kadar bilen demektir.






 

MURATS44

Özel Üye
Bu sebeple Allah (c.c) Muhammed (s.a.s) hakkında şöyle buyurmuştur:
"Seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik." (Enbiya: 107)
Ebu Hureyre (r.a)'den Rasulullah (s.a.s)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:
"Ben Allah tarafından yaratılanlara hediye edilmiş bir rahmetim." (Hakim, İbni Asakir)
Cüz:3 Sure: 3 - Al-i İmran Suresi

Peygamber Efendimiz(sav)'in Alemlere rahmet olarak gönderildiğini, hatta olmasaydı hiç birbirşeyi yaratmayacağını da buyuran yüce rabbimiz katında efendimizin değeri ortada. bizlerin yüreğindeki sevgisi ve değeri , ona olan sevgimiz inşaallah rabbimizin katında kurtuluşumuza vesile olur. Allah ac razı olsun. güzel konu. emeğinize sağlık...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt