Denizdeki Değirmenler

harekat

Özel Üye


Bir Norveç firması olan Hammerfest Strom, rüzgar türbinlerini suyun içine kurmak gibi dahiyane bir fikir bulmuş. Suyun havadan 850 kat daha yoğun olduğunu düşünürseniz, enerjisini kullanmak aslında hiç de fena bir fikir değil. Tabii artık onlara rüzgar değirmeni değil, su değirmeni dememiz gerekiyor.
Dünyanın Kuzey Kutbu’na en yakın yerleşim yeri olan Hammerfest’deki Kvalsund Kanalı’nın dibine yerleştirilen 20 türbin, şehrin enerji ihtiyacının bir kısmını karşılamaya başlamış bile. Bir türbin 1000 eve yetecek kadar enerji sağlıyormuş. Temelde rüzgar değirmenleri ile aynı mantıkla çalışan su değirmenleri, Kvaloy adası ile Hammerfest sahil şeridi arasında, gelgit sebebi ile oluşan su akıntısından faydalanıyor. Burada gelgit, iki buçuk metreye varan dalgalar oluşturuyormuş ve türbinlerin bir tanesi 300-800 kilowatt-saat enerji üretebiliyormuş. Teknolojiyi bulan Hmmerfest Strom’un araştırmalarına göre, sadece Norveç’in deniz enerjisinden bir saatte üretebileceği elektrik 650 gigawatt, dünyanın bir saatte üretebileceği potansiyel deniz enerjisi ise 450 terrawatt’mış.

Deniz-De%C4%9Firmenleri-680x418.jpg


Şimdilik türbinlerle ilgili yapılan tek şikayet, denizin ekolojik dengesine zarar verebilme potansiyeli. Deneme çalışmaları ve hazırlanan çevre raporlarına göre şimdilik böyle bir etkiye rastlanmamış. Zaten 20 metre derinliğe yerleştirilen 16 metre çapındaki pervaneler dakikada en fazla yedi tur dönebiliyormuş ve kenarları kütmüş. Yani pervaneler balıkları dilimlemeyecek.
Su türbinleri ile elektrik üretme fikri aslında çok yeni değil. Fransa, Kanada ve Rusya’da enerji üretme amaçlı yapay göller yapılmıştı, ancak şimdiye kadar hep dalga gücü kullanılmaya çalışılmıştı ve haddinden pahalıya mal olmuştu. Norveç’teki su altı türbinleri, gelgit akıntısını kullanmaları bakımından bir ilk ve toplam maliyet 6,7 milyon dolar.

©Murat's44
 
Üst Alt