Dev Köpekbalığı Megalodon Gerçekte var mıydı?

MURATS44

Özel Üye
Dev Köpekbalığı Megalodon
Dev Köpekbalığı Megalodon
Megalodon köpek balığı 1.5 ile 25 milyon yıl önce büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşayan kesin boyutu bilinmese de, büyüklüğünün 15 ile 25 metre arasında olduğu tahmin edilen dev bir okyanus canlısıdır. Bu dev balığının boyutu günümüze ulaşan Megalodon’un 18cm’lik diş ölçüleri göz önüne alınarak yapılmıştır.

Bu etobur dev canlının fosil bulgularına dayanarak balinalar, yunuslar ve dev deniz kaplumbağaları gibi canlıları avlayarak idame ettiği tahmin ediliyor. Ayrıca boyutuna rağmen, çok hızlı bir yüzücü olduğu da sanılmaktadır. Megalodon keskin dev gibi dişleri ve güçlü çene kasları ile kıkırdak yapılı bir iskelete sahipti.

Megalodon köpekbalığının tam olarak fiziksel görünümü, iskeletini oluşturan fosillerindeki eksiklikler yüzünden tam olarak ortaya konulamaktadır.

Büyük beyaz köpekbalığının fiziksel görünümü, Megalodon’un neye benzediğini tahmin etmekte kullanılan bir referans olmuştur. Fakat yapılan boyut tahminlerinden çıkan sonuçlar yüzgeçlerinin daha büyük ve çene büyüklüğü nedeni ile daha kare formunda olması gerektiğini düşündürmektedir.

Megalodon iskeletinde bulunan parçaların en önemlisi sert bir mine tabakası ile korunan dişlerdir. Megalodon köpekbalıkları aslında büyük beyaz köpekbalığının atasıdır.

Megalodon köpekbalıkları 40 tona varan ağırlıkları ile zamanında okyanuslarda yaşamış en büyük etobur canlılardı. Bu canlıların yaklaşık 2,5 milyon yıl denizlerde yaşadığı düşünülmektedir.

Megalodon’un 18cm’lik diş ölçüleri
Megalodon’un 18cm’lik diş ölçüleri
Bu canlının tükenmesinin sebebi tam olarak belli değil, ancak teoriler mevcut. Birincisi megalodonlar cüsseleri gereği bugünkü kambur balina boyunda olan, devrinde yaşayan balinalarla besleniyorlardı. Bu balinalar ise günümüz balinaları gibi yılın belli dönemlerinde göç etmek zorundaydılar.

Doğal olarak onlar nereye giderse megalodonda orada olmak zorundaydı. Fakat 2 milyon yıl önce okyanuslarda ki tuz artışı suların buharlaşmasına ve yeni kara parçalarının oluşmasına neden olmuştur. Bugünkü Panama kanalının o dönemde oluştuğu bilinmektedir. Bunun yanında panama kanalının bulunduğu yerin eskiden bir balina göç yolu olduğuda bilinmektedir. Yani kanalın diğer tarafında kalan balinalara ulaşamayan megalodonların bu şekilde yok oldukları sanılıyor.

İkinci düşünce ise kutuplardan gelen soğuk hava dalgası nedeniyle okyanusların soğuduğu ve soğuyan havanın megalodonun metabolizması hızlandırarak daha fazla yemek tüketmesini gerektirdiği, fakat zamanla yemek sıkıntısı baş göstermesi sonucu bu canlıların tarih sahnesinden silindiği zannedilmektedir.

Bu teoriler bir yana, 2010 yılında Güney Amerikada bulunan bir megalodon köpekbalığı fosilinin boyunun tam olarak 28 metre olduğu ortaya çıkmıştır. Fosilin karbon testinde alınan veriler ise neslinin tükendiğini düşünülen bu dev canlının 10 bin yaşında olduğu tespit edildi. Diğer bilimsel araştırmalar ise megalodonun 2 milyon yıl önce neslinin tükendiği sanılmaktaydı.
 
Üst Alt