Doğa Olayları

ceylannur

Yeni Üyemiz


İnsanlık tarihi boyunca insan ve doğa arasında her zaman inanılmaz bir rekabet varolagelmiştir. İnsanlar sebebini anlayamadığı bir çok doğa olayını Tanrı’nın bir hikmeti olarak görmüş ve ona itaat etmiştir. Bu rekabette uzun yıllar hep yenilen taraf olan insan doğa hakkında bildiklerini arttırdıkça daha az şaşırır hale gelmiştir. 21. yüzyılın ilk yıllarını yaşadığımız şu zamanlarda bile hala insanlığı şaşırtmaya devam eden bir çok doğan olayı vardır. Bugünkü yazımızda sebebini bilsek de bilmesek de oluşturduğu olağanüstü görüntülerle hayran bırakan ilgin doğa olaylarını listedik. Keyifle okumanız dileğiyle…


1-) Aurora


800px-Red_and_green_aurora.jpg


Aurora_australis_20050911_thumb.jpg


Aurora, yani diğer adıyla Kuzey Işıkları, yüsek enlemlerde geceleri çıplak gözle izlenebilen muhteşem gökyüzü ışıklarıdır. Genellikle yeşil olmakla beraber kırmızı, mavi olarak görüldüğü de olur. Binlerce kilometre uzunluğunda olabilen bu ışık gösterisinin nedeni uzun yıllar boyunca bilinememiş ve yöre halkı tarafında bir çok kutsal rivayete konu olmuştur. Aslında bu ışıklar dünyamızdan yaklaşık olarak 200.000 km uzaklıkta meydana gelen manyetik patlamalar sonucunda özellikle kuzey ve güney yarımkürede net olarak görülebilen ışınımlardır. Kutup ışıkları sıklıkla 11 yıllık güneş döngüsünün en yoğun zamanında görülür. Bu dönemde, güneş yüzeyindeki koyu lekeler sayıca artar. Güneşteki şiddetli patlamalar güneş lekeleriyle ilgilidir. Solar patlamalardan çıkan elektronlar ve protonlar, dünya atmosferiyle etkileşir. Bu etkileşim oldukça parlak auroralar yaratır. Bu aynı zamanda dünyanın manyetik alanında güçlü dalgalanmalar meydana getirir; (manyetik fırtına). Bu fırtınalar esnasında auroralar kutup bölgelerinden ekvatora doğru kayar.


2-) Mammatus Bulutları

a426_mammatus_thumb4.jpg


Türk meteoroliji terminolijisine “memeli kümülüs” olarak giren bu bulut çeşidinin aslında Türkiye’de görüldüğüne dair bir kayıt yok. Daha çok yoğun yağış alan okyanus kıyılarında görülen bu bulutlar Amerika ve Avustralya’da yılın çeşitli zamanlarından gözlemlenebilir hale geliyor. Şeklinin neden böyle engebeli bir hal aldığı ise tamamen doğanın bir oyunu. Sıcak, nemli ve hareketli bir hava kütlesi okyanus esintisi veya dağ yamaçlarındaki dikey hava akımları ile karşılaştığında yukarı doğru bir itme hareketine maruz kalarak böyle bir şekil oluşturuyormuş. Bu bulut türü büyük fırtınalardan hemen önce ya da sonra ortaya çıkan ürkütücü görüntüsü nedeniyle yıllarca kıyamet alameti sayılmış.

3-) Kızıl Med-Cezir

a426_redtides_thumb4.jpg



şte ülkemizde olsa direkt olarak deprem olacak diye haberlere çıkabilecek bir doğa fenomeni daha. Yine özellikle okyanus kıyılarında görülen bu doğa olayı ise göründüğü kadar korkunç olmasa da deniz canlılarına hatta bazen insanlara bile zarar verebiliyor. Ayın çekim gücü ile hareketlenen okyanus sularını kan kırmızıya boyayan sebep ise aslında okyanus dibinde yaşayan bir çeşit deniz canlısı. Phytoplankton adı verilen bir çeşit alg olan bu canlılar yoğun olarak su yüzüne çıkarak bu manzarayı yaşatıyor.Eğer toksinlerle karışırsa tüm doğa için olduğu gibi insanlar için de oldukça tehlikeli hale gelebiliyormuş.


4-) Penitente Buzulları

Penitentes_Upper_Rio_Blanco_Argentin.jpg



Bu zararsız doğa olayına ise soğuk iklimlerin peri bacaları olarak adlandırabiliriz. Oluşumları ise birbirine biraz benziyor. Aşırı kar yağışı alan bölgelere ani gün ışığının vurmasıyla kar kütlesinin hafif bölgelerinin eriyip sert yüzeyleri ortaya çıkarması ile oluşan bu dikitlerin boyu 5 santimetrden 5 metreye kadar çıkabiliyor. İlk olarak 1839’da ünlü bilimadamı Charles Darwin tarafından incelenmiş ve daha sonra bir çok araştırmaya konu olmuştur.

 
Üst Alt