Elyesa Peygamberin Kıssası

Nur Hanım

Aktif Üyemiz
Cenâb-ı Allah, Elyesa'ı da En'âm sûresinde bazı peygamberlerle birlikte zikretmiştir. Şöyle ki:






«İsmail, Elyesa, Yunus ve Lût'a da (yol gösterdik), hepsini âlemlere üstün klldlk»(el-En'âm, 86)

«İsmail'i, Elyasa'yı, Zülkifl'i de an. Hepsi de iyilerdendir.» <Sâ'd,48)

İbn İshak'ın, Hasen'den rivayet ettiğine göre İlyas'dan sonra İsrailoğullarına Elyesa peygamberlik etmiştir. Cenâb-ı Allah'ın diledi*ği bir süre kadar aralarında kalıp İlyas'ın yolunu ve şeriatını tutarak onları Allah'a kulluk etmeğe davet etmiştir. Nihayet eceli gelince o da ahirete göçmüştür. Ardı sıra büyük olaylar, günahlar ve hatalar işle*mişlerdir. İsrailoğullarının aralarında zorbalar çoğalıp peygamberleri öldürmeye başlamışlardır. İnatçı azgın ve taşkın bir hükümdarları var*dı. Denildiğine göre o hükümdara, tevbe edip inatçılığından ve zorbalı*ğından geri caydığı taktirde Cennet'e gireceğini Zülkifl tekeffül etmişti. Tekeffül ettiğinden dolayı da Zülkifl adını almıştı.
Muhammed b. îshak'ın anlattığına göre Elyesa'nın adı Ahtop'dur.

Hafız Ebu'l-Kasım b. Asakir, tarihinin (y) harfi maddesinde Elyesa'dan bahsederken onun Esbat b. Adiy b. Şotlim b. Efraim b. Yusuf b. Ya'kub b. îshak b. İbrahim el-Halil olduğunu söylemiştir. Denildiğine göre Elyesa, İlyas peygamberin amcası oğludur. Baalbek, hükümdarının korkusundan ötürü onunla birlikte Kasyon dağında gizlenirmiş. Sonra her ikisi beraberce onun yanına giderek Allah'a kulluğa davet et*mişler. İlyas'ın vefatından sonra onun yerine Elyesa geçerek kavmine peygamberlik etmiştir.

Fasıl


İbn Cerir et-Taberî ile diğerleri dediler ki: Elyesa'dan sonra İsrailoğullarının durumları berbat olup karıştı. Büyük günahlar işledi*ler. Peygamberlerin bir kısmını öldürdüler. Bunun üzerine Cenâb-ı Al*lah, peygamberlere bedel olarak üzerlerine zorba hükümdarları musal*lat etti. O hükümdarlar kendilerine zulmedip kanlarını akıttılar. Ayrı*ca Cenâb-ı Allah, diğer milletleri de onlara düşman kılıp üzerlerine mu*sallat kıldı. Düşman milletlerden biri ile savaştıklarında Misak tabutu onlarla beraber oluyordu. Bu vesile ile Cenâb-ı Allah'ın bereket ve imda*dı kendilerine yetişip muzaffer oluyorlardı. Musa ve Harun ailesinin bı*raktıkları kalıntılarla ferahlık, o tabutun içinde bulunuyordu.
Gazzeliler ve Maskalan ahalisi ile yaptıkları bazı savaşlarda mağ*lup oldular. Mülkleri ellerinden alındı. İsrailoğullarının o zamanki hükümdarı, bunu öğrenince, boynu incelip rengi sarardı ve kahrından öldü. İsrailoğulları da başsız kaldılar. Nihayet Cenâb-ı Allah, kendileri*ne Samoyel adında bir peygamber gönderdi. Samoyel'den düşmanla sa*vaşırken başlarında bulunması için bir hükümdar tayin etmesini iste*diler. Neticede Kur'ân-ı Kerim'de anlatılan olaylarla karşılaştılar.
İbn Cerir et-Taberî der ki: Yuşa b. Nun'un vefatından sonra Samoyel'in peygamber olarak gönderilişine kadar aradan 460 sene geçti. [Tarih-i Taberî, 1,328]

İbn Kesîr - "El-Bidaye Ve'n-Nihaye" adlı eserden
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt