Hiçbir çiftçi tarlasına diken ekmez
İnsan, fıtratına döndükçe, insanileşir. Hemcinsleriyle paylaşıma girdikçe mutluluğu artar. Eliyle, gözüyle, sözüyle, ayağıyla, kulağıyla yapacağı paylaşımlarda bulacağı güzellikler, alacağı haz; o insana dünyada cennet hayatı yaşatır.
İki elimizle taşıyamadığımız bir yükü ikinci bir kişiyle paylaşırsak, göz göze geldiğimizde muhatabımıza sevecen bakarsak, Sözümüzde tatlı dilli, güler yüzlü olursak, ayağımızla, eşe-dosta, akrabaya gider gelirsek, kulağımızla, muhataplarımızı dikkatlice dinlersek ve onları anlamaya çalışırsak, mutluluğumuz karşılıklı artacaktır. Mutluluk için böyle kolay yollar varken, zor yolları seçmemeliyiz!
Yapılacak eylem sonucunun insanı mutlu etmesini düşünmek, hayatı duyarlı yaşamaya bağlıdır. Paylaşım çoğaldıkça huzur ve mutluluk artacak, insan, insan olmanın hazzını duyacaktır. Hayatın özü paylaşımdır. Tarlada domates ekenin yetiştirdiği domatesleri pazara taşıyan, alıp satan, son kişinin yemek için para verip alması hep paylaşımdır. Herkesin sahip olmayı arzu ettiği bir ürünü alabilmesi pek çok kişinin paylaşımıyla mümkündür.
Gideceğimiz yerlere ulaşmak için, içinde seyahat ettiğimiz uçaklar, denizdeki gemiler de pek çok insanın paylaşımları sonunda yapılmıştır.
Atalarımız; insan insanın ağısını (zehrini) alır demişler. İnsanı üzen şeyler bir nevi zehir gibidir. Üzüntülerin paylaşılması üzüntüyü azaltırken, sevinç ve mutlulukların paylaşılması da sevinç ve mutlulukları çoğaltmaktadır. İyilik ve güzellikleri istiyoruz. Bunları yaşadığımızda da hayatın güzel olduğunu anlıyoruz. İnsana yaşama gücü ve sevinci veren paylaşımdır. Tatlı dil, güler yüz insan için ilaç gibidir. Yüzümüzü buruşturarak, ilaç içmektense, birbirimize ilaç gibi tatlı dil güler yüz göstermeliyiz. Güler yüzlülük ve tatlı dillilik hava gibi su gibi insana hayat verir.
Kimse yalnızlıktan hoşlanmaz. (İstisnalar hariç) Yalnızlılıkta paylaşım olmaz. Yolda, caddede, sokakta yürürken; elinizde paketler taşımaktasınız. Yanınızda bir yakınınız olsa da, (ver şunun birini ben taşıyım) dese ve paylaşsa hoşunuza gitmez mi? Bu davranış sizi mutlu etmez mi? Elbette eder. Hatta vitrinde gördüğünüz güzel bir ürünü göstermeniz ve onun üzerinde yapacağınız yorumları paylaşmanız bile hayatınıza güzellik katacaktır.
Her yıl dini ve milli bayramlar yaşıyoruz. Büyük küçük o bayramları kutlayarak, paylaşım yapmaktayız. Bu paylaşma birlik ve dirliğimizin sevinç ve mutluluğumuzun artması ve devamı için olmalıdır. Sevmek, sevilmek, güzelliklerle kucaklaşmak insanları mutlu eder. Sevgisizlik, çirkinlik ve ayrılıkların içinde olmamalıyız. Dünyada bütün insanların ihtiyacı iyilik ve güzelliğedir. Hal böyle iken herkes gönül tarlasına, gül dikmeli, gül yetiştirmelidir. Dikenlere hizmet etmek gerekmez, onlar kendiliğinden çıkar. Hiçbir çiftçi tarlasına diken ekmez. Dikenler ekilmeden biter.
Durmuş Göktekin
Moderatör tarafında düzenlendi: