İntihar nedir ? Dünyada en çok intihar edilen yerler

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
İntihar nedir ? Dünyada en çok  intihar  edilen  yerler
İntihar nedir ? Dünyada en çok intihar edilen yerler
İntihar nedir, intihar önlenebilir mi?

İntihar, kişinin istemli şekilde kendisinin ölümüne yol açma eylemi olarak tanımlanabilir. Sıklıkla çaresizlik hissinin sonucu olarak ortaya çıkar ve büyük oranda depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni, alkolizm ve madde kötüye kullanımı gibi çeşitli ruhsal hastalıklarla ilişkili olarak görülür. Maddi sorunlar ve kişiler arası çatışmalar intihara sebebiyet veren stres etmenlerinin başında gelir.

Dünya intihar istatistikleri


Dünya üzerinde her yıl 1 milyon kişinin intihar yoluyla hayatını kaybettiği hesap edilmektedir. Diğer taraftan her yıl 10-20 milyon arasında ölümle sonuçlanmayan intihar girişimi gerçekleşmektedir. İntihar bakımından en büyük risk etmeni kişinin intiharından hemen önce bir ruhsal hastalık yaşıyor olmasıdır. İntiharların yaklaşık %80’inin doğrudan bir ruhsal hastalıkla ilişkili olduğu kanıtlanmıştır.

İntihar niyetini anlamanın yolları


Peki, bir kişinin intihar girişiminde bulunacağını anlamanın yolları var mıdır? İntiharların çoğunda girişimin hemen öncesinde uyarıcı bazı belirtiler geriye dönük olarak tespit edilebilse de, intiharın kesin olarak önceden tahmininin her zaman mümkün olmadığını kabul etmek gerekir. Ancak bazı belirtilerin özellikle ciddiye alınarak kişinin psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi sağlanmalıdır:
– Kişi sürekli ölümden bahsediyor, düşünceleri bununla meşgulse
– Kişide klinik düzeyde depresyon mevcutsa
– Kişi ölümle sonuçlanması muhtemel şekilde riskli davranışlar sergiliyorsa: Hayati ilaçlarını almayı reddetme, hızlı araba kullanma gibi
– Kişi önceden ilgilendiği etkinliklerden uzak durmaya başlamışsa
– Kişi çaresiz, yalnız ve suçlu hissettiğini ifade ediyorsa
– Kişi son dönemlerde ileri düzeyde keyifsiz, isteksiz, kaygılı olduğu halde aniden neşeli ve sakin bir yapıya büründüyse
– Kişi intihar isteğini açıkça belirtiyorsa
– Kişi veda etmek üzere ziyaretlerde ve benzeri girişimlerde bulunuyorsa.

İntihar önlenebilir mi?


Psikiyatrik hastalıklara eşlik eden intihar düşünce ve niyeti, psikiyatrik hastalığın etkili şekilde tedavi edilmesi sonucunda kendiliğinden geriler. Bu nedenle intiharların çoğunun en azında teorik olarak önlenebilir olduğunu kabul etmek gereklidir.

Bu konuda yapılabilecekler ;

1. Kişiyi bu süreçte yanlız bırakmamak gerekmektedir.
2. Kişinin bir iş ile meşgul olmasını sağlamak faydalı olacaktır.
3. Sosyal ağını, arkadaşlık ilişkilerini güçlendirmeye çalışılmalıdır.
4. Verilen sözler yerine getirilmelidir.
5. Aile içinde alınan kararlarda bireyin rolüne önem verilmelidir.
6. Bireyin monoton bir hayat sürmesi engellenmeli çeşitli faaliyetler yapılmalıdır.(spor,gezi..)
7. Kişiyi motive edici sözler söylenmeli, küçük hediyeler alınmalıdır.

Dünyada en çok intihar edilen noktalar :

tb
1- Nanjing Yangtze River Köprüsü, Çin : Son 40 yılda 2000'den fazla kişi intihar etti.
tb
2- Golden Gate Köprüsü, San Francisco, ABD: Şimdiye kadar 1400'den fazla kişi intihar etti.

tb
3- Aokigahara Ormanı, Japonya: Her yıl ortalama 100 kişi intihar ediyor.

tb
4- Niagara Şelalesi, ABD: Tarihçi Paul Gromosiak'a göre 1856 ve 1995 yılları arasında bilinen 2780 intihar gerçekleşti. (Muhtemelen gerçek sayı daha da fazla)

tb
5- Mihara Volkanik Dağ, İzu Oshima Adası, Japonyaı: 1933 ve 1935 yılları arasında 1350 intihar gerçekleşti. Sonrasında ise üst düzey güvenlik önlemleri alındığından durum kontrol altına alındı.
tb
6- Beachy Head, Eastborune, Birleşik Krallık: 1965'ten beri 250'den fazla intihar gerçekleşti. Her yıl ortalama 20 intihar gerçekleşiyor. Son yıllarda faaliyette bulunan intihardan vazgeçirme takımı ise bunu 0'a indirmeye çalışıyor.
tb
7- The Gap, Sidney, Avustralya: Şimdiye Kadar 100'lerce insan intihar etti. Şu anda bölgede yoğun kamera kontrolleri bulunduğundan intihar girişimleri yüksek oranda engelleniyor.
tb
8- Nusle Köprüsü, Prag, Çek Cumhuriyeti: Bu zamana kadar 400'den fazla kişi intihar etti.
tb
9- Londra Metrosu: İngiltere metrosundaki intihar oranı tüm Avrupa metrolarındaki intiharların %9'una denk geliyor. Bunun da büyük bir çoğunluğunu Londra metrosunu üstleniyor.
tb
10- Bloor Viaduct Köprüsü, Kanada: Kuzey Amerika'nın Golden Gate'den sonraki en ölümcül 2. köprüsü olan Bloor Viaduct'deki ölümler 1000'i aşınca 2010 yılında insanların atlamasını engellemek için resimde gördüğünüz teller örüldü.
 
Üst Alt