Cevap: Resimli 'İyilik Olsun' isimli Şiirimiz
Hoşgeldin Çelik Usta.
Yorumun gerçekten güzel. Dikkat çeken , önemli bir noktayı irdelemişsin. Aslında dediğin gibi her bir dörtlüğüne sayfalar dolusu yazılabilir. Satırların bize düşündürdüklerini yazmaya kalksak eminim sayfalarla dolardı. Şevket Okyay üstad, işte bu upuzun sayfaları kısacık satırlara sığdırarak bizleri düşünmeye sevk ediyor.
Sevgide saygıda , huzur bulalım,
Haydi güzeliikte, kardeş olalım,
Güven ortamında, daim kalalım,
Koşarak geliver , iyilik olsun.....
Bütün sayfaların sonu , işte bu kadar net ve açık bir reçete ile kapatılmış. İyilik konusunda Peygamber Efendimiz (sav) ve islam büyüklerimizin o kadar çok tavsiyesi ve sözleri var ki, şu zamanımızda biz neden yeteri kadar bu konuya önem veremiyoruz acaba?
Bin defa zulüm görsen de, bir defa bile zulmetme ,, diyen Hz.Ali (ra) efendimiz,,
(Din kardeşinin bir işini yapana, melekler dua eder. O işi yapmaya giderken, her adımı için bir günahı af olur ve kıyamette çeşitli nimetlere kavuşur.) [İbni Mace)
(Kim, bir müslümanın sıkıntısını giderip, onu sevindirse, Allahü teâlâ, kıyamette en sıkıntılı anlarda, onu sıkıntılardan kurtarır.) [Buhari]
(Din kardeşine yardım edenin yardımcısı, Allahü teâlâdır.) [Müslim]
(İnsanların en iyisi, onlara faydası çok olanıdır.) [Kudai]
(Allahü teâlânın farzlardan sonra en çok sevdiği iş, bir mümini sevindirmektir.) [Taberani]
Daha bir çok söz ve nakledilen hadis var. Yazmaya zaman yetmez. .........
(Cehennemlik biri, Cennetlik birine rastlayınca ona der ki:
- Beni tanıdın mı?
- Sen kimsin?
- Benden abdest suyu istemiştin, ben de onu sana hediye etmiştim.
Cennetlik olan, ona şefaat eder. Yine Cehennemlik biri Cennetlik olana şöyle der:
- Beni tanıdın mı?
- Sen kimsin?
- Bana bir iş söylemiştin, ben de o işini yapmıştım.
Bunun üzerine ona şefaat eder ve şefaati kabul edilir.) [İbni Mace]
Küçük bir iyiliğin , belki bizim kurtuluşumuza vesile olacağını bilmek bile , bazen elimizden geldiği halde bize engel olan düşünceler nedeniyle yerini bulmuyor.
Allahü teâlânın, (Kendisine iyilik edene kötülük eden, benim nimetime nankörlük etmiş olur, kendisine kötülük edene iyilik eden de, bana şükretmiş olur) buyurduğu bildirilmiştir. Bir menfaat elde etmek için seninle arkadaşlık edenin şerrinden sakın! Çünkü beklediği şey kesilince; özür kabul etmez. (Şu’âb-ül-iman)
(Her iyilik sadakadır.) [Tirmizi]
(İnsanların iyisi, insanlara iyilik eden kimsedir.) [İ. Ahmed]
(Arkadaşın iyisi, arkadaşına, komşunun iyisi ise komşusuna iyilik eden kimsedir.) [Tirmizi]
(En iyiniz, kendisinden hep iyilik beklenilen ve şerrinden emin olunandır. En kötünüz, kendisinden iyilik beklenilmeyen ve şerrinden emin olunmayandır.) [Tirmizi]
(İnsan, kendine iyilik edene sevgi, kötülük edene de nefret duyacak şekilde yaratılmıştır.) [Ebu Nuaym]
(İyilikler fenalıkları giderir.) [Ebu Nuaym]
(İyilik zâyi olmaz, kötülük unutulmaz, herkes ettiğini bulur.) [Beyheki]
Hayatın her anında önümüze serilmiş böyle bir imkanı , bazen kişisel düşüncelerle, bazen cahilce hareketlerle...... değerlendirmeyip, hayata geçirememek bizler için o kadar büyük bir kayıp ki,,,, Önemli olan bu kaybın farkına varıp , zararın neresinden dönsek kazancımız olur diyebilmektir. Bunu yapabilene kimbilir ne güzel ecirler var.
Elinize emeğinize sağlık üstad. Pek dikkat edilmeyen çok çok çoook önemli bir konuyu,
- Neden dikkat etmiyorsunuz? Aklınızı başınıza alın...
der gibi , nasihat gibi bizlere hatıratmanız , inşaalah bizlere daha faydalı olacaktır. Allah ac razı olsun inşaallah.