Kaşıntıların Sebebleri

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
Kaşıntıların Sebebleri
Kaşıntı Nedir - Kaşıntının Nedenleri - Kaşıntının Tedavisi - Vücuttaki Kaşıntılar Hakkında


Kökenleri ne olursa olsun, kaşıntılar kaşıma sonucu karmaşık doku bozukluklarına yolaçarlar. Bu da, doğru teşhisi zorlaştırır. Böyle bir durumda önce bir asalak hastalığı olasılığını düşünmek gerekir. Örneğin uyuz üzerinde durmak yerinde olur. Uyuz genellikle parmak aralarında başlar; bilekte, asalağın yolunu belirleyen gri siyah izler görülür. Vücut baş ya da kasık bitleri hastalığın kaynağını belirleyen etkenlerdir.

Hangi asalak hastalığı söz konusu olursa olsun, giysiler, çamaşırlar, şapkalar ve yataklar dikkatle dezenfekte edilmelidir. Kaşıntı bir asalak veya deri hastalığı nedeniyle ortaya çıkmamışsa iç organlarla ilgili bir neden düşünülmelidir. Sindirim ve iç salgıbezi bozuklukları şeker hastalığı, üremi (kan içinde sidik maddelerinin kalması nedeniyle ortaya çıkan has-talık) gibi durumlar da kaşıntı yapabilir. Bir de, nedeni bir türlü açıklanamayan ve yalnız yaşlılıkta görülen bir kaşıntı türü vardır. Bu kaşıntılar kimi zaman son derece şiddetli olurlar ve hastanın rahat uyumasını engellerler.



Kaşıntının Tedavisi İçin Şifalı Bitkiler



KAŞINTI
Tanımı: Vücudun dış yüzeyini kaplayan herhangi bir yerinde hissedilen bir uyarıdır. Kaşınma duygusunun uyarılma mekanizması henüz tam anlaşılmış değildir, fakat tahminlere göre, deriyi, ağrı eşiği altında zedeleyebilecek uyarılar, bu duyguyu uyandırmaktadır.

Nedenleri: Böcek sokmasından karaciğer hassasiyetine; ateşli hastalıklardan ihtiyarlığa kadar çok çeşitli nedenleri vardır. Bazı kaşıntı türlerinde neden organik olmayıp psikolojiktir. Genellikle tedavi nedenin tedavisidir.

Öneriler: Bir avuç dolusu ebegümeci iki litre suya koyularak bir gece boyunca bekletilip ardından ısıtılır ve söz konusu kaşıntılı bölge yıkanır.

* Bir litre suyun içine yanm kahve fincanı mersin ağacı filizi katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere içilir. Bu işlem iyileşinceye kadar devam ettirilir.

* İki litre soğuk suyun içine 100 gram atkuyruğu atılıp oniki saat bekletildikten sonra kaynatılmasıyla elde edilen su süzülüp söz konusu kaşıntılı bölge günde, iki kez sabah ve akşam yirmi dakika boyunca yıkanır.

* Bir çay fincanı kaynatılmış sirkenin içine bir tatlı kaşığı sinameki katılıp kısa bir süre beklendikten sonra söz konusu kaşıntılı bölgeye günde iki kez, sabah ve akşam sürülür.

* Bir litre suyun içine ince kıyılmış üçer çorba kaşığı papatya çiçeği, hünnap ve ravend katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere iki çay bardağı içilir.

* Bir miktar taze havuç yaprağı yıkanıp temizlenerek mikserle ezilip suyu çıkanldıktan sonra bu su söz konusu kaşıntılı bölgeye sürülür.

* Bir kahve fincanı vazelin ile bir çorba kaşığı huş ağacı katranı merhem haline gelinceye kadar karıştırılıp söz konusu kaşıntılı bölgeye sürülür.

* Bir kahve fincanı vazelin ile bir çorba kaşığı ıtırçiçeği merhem haline gelinceye kadar karıştırılıp söz konusu kaşıntılı bölgeye sürülür.

* Bir litre suyun içine ince kıyılmış 100 gram kadar taze ceviz yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek söz konusu kaşıntılı bölge günde iki kez, sabah ve akşam yirmi dakika boyunca yıkanır. Bu işlem iyileşinceye kadar devam ettirilir.

* Bir litre suyun içine ince kıyılmış 100 gram kadar çam yaprağı katılıp kaynatıİmasının ardından süzülerek söz konusu kşıntılı bölgeye sürülür.

* Bir litre suyun içine ince kıyılmış 100 gram kadar taze defne yaprağı ve havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çorba kaşığı defne tohumu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek söz konusu kaşıntılı bölgeye sürülür.

* İki su bardağı dolusu çıban otu, (çiçek salkımlarının saplan) mikserden geçirilerek sıkıldıktan sonra elde edilen özsuyu, söz konusu kaşıntılı bölgeye sürülür.

* Bir litre suyun içine birkaç adet söğüt yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından yapraklar alınarak söz konusu kaşıntılı bölgeye konur.

* Bir litre suyun içine iki çorba kaşığı hindiba kökü katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek bir su bardağı süzme bal ilavesiyle günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir. Bu işlem kaşıntı geçinceye kadar devam ettirilir.

* Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere içilir. Bu işlem kaşıntı geçene kadar devam ettirilir.

* Birer çorba kaşığı nöbet şekeri ile karanfil havanda dövülerek ezildikten sonra günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer tatlı kaşığı yenir. Bu işlem kaşıntı geçene kadar devam ettirilir.

* Bir miktar taze sinir otu yaprağı mikserle ezilip suyu çıkarıldıktan sonra bu su söz konusu kaşıntılı bölgeye sürülür.

* Bir miktar taze yoğurt otu mikserle ezilip suyu çıkarıldıktan sonra bu su söz konusu kaşıntılı bölgeye sürülür.

* Bir miktar taze menekşe mikserle ezilip suyu çıkarıldıktan sonra bu su söz konusu kaşıntılı bölgeye günde iki kez, sabah ve akşam sürülür. Bu işlem iyileşinceye kadar devam ettirilir.

* Bir miktar taze lavanta çiçeği mikserle ezilip suyu çıkarıldıktan sonra bu su söz konusu kaşıntılı bölgeye sürülür.

* Bir kahve fincanı vazelin ile bir tatlı kaşığı asitborik merhem haline gelinceye kadar karıştırılıp söz konusu kaşıntılı bölgeye günde iki kez, sabah ve akşam sürülür. Bu işlem iyileşinceye kadar devam ettirilir.

* Birer su bardağı zeytinyağı ile çiğ süt iyice karıştırıldıktan sonra söz konusu kaşıntılı bölgeye sürülür.

* Bir adet soyulmuş muz ezildikten sonra üzerine bir su bardağı limon suyu ilave edilerek iyice karıştırılıp söz konusu kaşıntılı bölgeye sürülür.

* Bir litre suyun içine ince kıyılmış birer yemek kaşığı karabaş otu ve şahtere katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek üzerine bir su bardağı pekmez ilave edildikten sonra sabah ve akşam olmak üzere günde iki çay bardağı içilir. Bu işlem kaşıntı geçinceye kadar devam ettirilir.

* Bir kahve fincanı vazelin ile bir çorba kaşığı ardıç katranı merhem haline gelinceye kadar karıştırılıp söz konusu kaşıntılı bölgeye günde iki kez, sabah ve akşam sürülür. Bu işlem iyileşinceye kadar devam ettirilir
 
Üst Alt