Serebral Palsy'li Çocuklarda Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

ceylannur

Yeni Üyemiz
Serebral Palsy'li Çocuklarda Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
SEREBRAL PALSY NEDİR?

Serebral Palsy (Beyin Felci), beyin veya beyinciğin doğum öncesi, doğum veya doğum sonrası zarar görmesi sonucu oluşan adelelerde kuvvet azlığı, istemsiz hareketler, motor gelişmede geriliktir. Hastalığın teşhisi ne kadar erken konursa bırakacağı hasarda o kadar az olur. Erken tedaviye başlanması çocuğun yaşantısını iyi yönde düzenlemesine olanak taşır. Çocuğun beyin yapısı doğumdan sonra 18 aylık dönemde en hızlı gelişim gösterir.

CEREBRAL PALSY NASIL TEDAVİ EDİLİR?


İnsan hayatının ilk 18 aylık dönemi gerek zihinsel gerekse motor yönden en hızlı ilerlediği devredir. Bu nedenle cerebral hareket bozukluğu olan çocuğun tanısı mümkün olduğu kadar erken konmalı ve hiç vakit kaybetmeden tedavi programına alınmalı. Tedaviye erken başlanmadığı taktirde, algı bozuklukları, anormal refleksler, postür bozuklukları vb. yerleşebilir. Bunun da tedavisi oldukça zordur.

Tedavi programı, hastalığın şekline, derecesine göre uzmanlar tarafından hazırlanır. Tedavi şekli aileye öğretilir ve belli aralıklarla kontrole çağrılır. Çocuğa en büyük yardımcı ve eğitici ailedir.

Fizyoterapi programında Vojta, Bobath (neurodevolopment treatment), Duyu Bütünleme terapisi gibi yöntemler kullanılmaktadır.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BAZI DURUMLAR

1) Aileler İçin;

*Çocuğunuzu yerden alırken önce başını, daha sonra sırayla gövde, popo, ve en son ayaklar yerden kesilecek şekilde alın (henüz kendi kendine oturamayan, kalkamayan çocuklarda)

*Çocuğunuzu yere bırakırken önce ayaklar daha sonra sırayla ayaklar, dizler, kalça, gövde ve enson baş olcak şekilde bırakın.

*Kucağınızda taşırken yüzünün size dönük olmasına, ellerinin sizin gövdeniz üstünde olmasına, kalça ve bacakların iyice desteklenmiş olmasına dikkat ediniz. Bu çocuğun sizinle daha çok iletişim kurup sırt, boyun ve kol kaslarının da gelişimine destek olacaktır.

*Eğer çocuğunuz sırt üstü yatarken sürekli sırt kaslarını kasıp bir köprü şekline giriyorsa (istemsiz kasılma ile) başının altını, dizlerinin altını ve her iki kolunun altını elips bir simitin içine yerleştirerek çocuğunuzu pozisyonlayınız.

*Aşırı istemsiz kasılması olan çocuklarda ani dokunuş, yüksek ses ve ani hareketlerden kaçının.

*Eğer çocuğunuz çok gevşek bir postürde ise (hamur gibi) vücunun her yerine dokunmanız ve onunla daha çok temasta bulunmanız faydalı olacaktır.

*Çocuğunuz ancak destekli oturabiliyorsa, etrafına yastık sıkıştırıp işinize dalmaktansa ona zaman ayırıp kendi elinzle düzgün bir şekilde pozisyonlayıp onunla iletişim kurmanız ve bunu seanslar şeklinde uygulamanız daha faydalı olcaktır.

*Yatarken çocuğunuzun vücudunun simetrik ve düz durması önemlidir. Çünkü düzgün durma veya vücudu pozisyonlama bir algıdır ve bunu zamanında yerleştirmek gerekir.

*Otururken çocuğunuzun baş ve gövdesini dik durmasına dikkat edin.

*Çocunuza herhangi bir uygulama yaparken mutlaka bir uzmana danışın. Kulaktan dolma bilgilere itimat etmeyin.

*Çocunuza herhangi bir cerrahi bir işlem yapılacağı zaman birkaç uzmanla görüşüp ortak karar alınmasını sağlayın.

*Çocunuza herhangi bir şahıs tarafından uygulama yapılırken kişinin nerden nasıl bu yetkiye sahip olduğunu sorgulayın.

*Herhanbi bir eğitim veya tedavi yöntemi uygulanırken kullanılan program veya dayanakları sorun(neye göre bunu yapıyorsunuz)

****Kesinlikle çocuğunuzu uzman ellere teslim edin!

2) SP li çocuklar ile çalışan Eğitimciler için;

*Çocuğunuzun pozisyonu kesinlikle algısını etkilemektedir.

*Seans esnasında çocuğunuzun kendini güvende hissettiğinden emin olun, tedirgin bir sistem konsantre olamaz.

*Eğer kollarını kullanacağı bir aktivite yapıyorsanız sırtı ve vücunun diğer bölümleri kesinlkle iyi desteklenmeli. Bu kolları ile yaptığı aktivitede daha başarılı olmasını sağlıycaktır.

*Çocukla iltişim kurarken çocuğun gelişim yaşına uygun ses tonu ile konuşmak iletişimi geliştirebilir. Örneğin bebekler ile bebeksi ses tonu kullanmak.

*Çocuğa dokunurken hangi yönden dokunduğunuz çok önemli. Doğru olan çocuğa görsel alanı dahilinde dokunmaktır.

*Aktiviteler sırasında göz göze durmak daha etkindir.

*Çocukla belli bir program dahilinde ilerlemek ve değerlendirmek daha sağlıklı bir yoldur (portage, küçük admlar...)

*Oturamayan çocuklar ile yerde uygun pozisyonda çalışmak daha faydalı olabilir. Çocuğu kendi kapasitesinin üzerinde pozisyonlarda organize etmek zordur.

*Çocuklarla bazen normal eğitim araçlar konseptini dışına çıkmak faydalı olabilir (oyun kullanmak...)

*Çocuk eğer çok küçükse değerlendirme ve hatta bir kaç seans anne kucağında yapılmalı.

***Ve unutmayalım ki çocuklar için en önemli şey aileleridir, bunun için ailenin seansı izlemesi ve evde düzenli olarak çalışması sizin başarınızı çok etlileyecektir.​
 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
ALLAH c.c razı olsun canım,,,,çok değerli paylaşımlar
faydalı olacak inşallah....
 
Üst Alt