Siber Saldırı Nedir? Çeşitleri nelerdir ve Nasıl Korunuruz?

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
<b>Siber Saldırı Nedir?<br />
</b><br />
 Çeşitleri  nelerdir ve Nasıl Korunuruz?
Siber Saldırı Nedir?

Çeşitleri nelerdir ve Nasıl Korunuruz?
Siber saldırı günümüz şartlarında ileri teknolojinin ve özellikle de internetin kötü niyetli kişilerce başkalarının huzur ve güvenliğini bozmak amaçlı uygulanan elektronik suçtur. İnternet kullanımının hızla yayılması siber saldırıların da artmasına sebep olmaktadır. Bizler de bu makalemizde ayrıntıları ile siber saldırı nedir, kaç çeşittir ve korunmak için neler yapılmalıdır sorularına yanıt olarak ise ;

Siber Saldırı Nedir

Teknolojinin gelişmesiyle daha da sık duymaya başladığımız siber saldırı nedir sorusu; elektronik ortamda uzmanlaşmış hacker gruplarının bilgisayar ve internet platformundan şahıs, firma, polis ve bankaların web siteleri veya bilgisayarlarına uyguladıkları sanal ortam saldırısı olarak cevaplanır. Siber saldırının diğer adı “sanal saldırı” dır.

”Siber saldırı nedir?” sorusunu daha da açacak olursak; sosyal medya, web siteleri, elektronik posta hizmeti, elektronik iletişim ortamları, cep telefonları ve online oyunlar aracılığıyla bir kişi veya bir grup tarafından birey veya kurumlara uygulanan karalayıcı, küçük düşürücü, bu platformları kullanılamaz hale getirilmesi ile ilgili kötü niyetli iş ve davranışların genel adıdır.

”Siber saldırı nedir?” başka bir deyişle gerçek hayatta bireylerin birbirlerine yaptıkları zorbalık, aşırılık ve iletişimi bozacak veya tamamen ortadan kaldıracak söz, tavır ve davranışların sanal aleme taşınmış halidir. Bütün bu kötü niyetli davranışlara maruz kalan kişilerin korkutulması ve huzursuz edilmesi amaçlanır.

Siber Saldırı Kaç Çeşittir?

Peki siber saldırı kaç çeşittir? Konuyla ilgili şunu ifade etmek gerekir ki, söz konusu sanal saldırı seçilen kurbanlara tek şekilde uygulanmaz. Siber saldırı sanal aleme ve direkt kişilere odaklı olmak üzere iki türlüdür.

Sanal aleme odaklı siber saldırı internet iletişim platformlarında özel şifrelerin kırılması, web sitelerinin çökertilmesi veya bunların işleyişlerinin hedef alınması, virüs taşıyan ve spam nitelikli elektronik ortam mesajlarını kapsamaktadır. Bu tür siber saldırı neticesinde internet ile çalışan kurumların işleyişleri bir müddet sekteye uğrayabilir. Yahut gerçek dışı spam mesajlar ile kandırma, aldatma gibi durumlar yaşanabilir.

”Siber saldırı kaç çeşittir?” sorusunun ikinci cevabı, direkt kişilere odaklı psikolojik taciz niteliğindeki saldırılardır. Diğerinden daha tehlikeli olan bu çeşit siber saldırı bireyleri aşağılama, küçük düşürme ve onu farklı şekillerde taciz ederek huzursuz etme amaçlıdır. Email veya sosyal medya aracılığıyla olabileceği gibi telefon aramaları da bu türden siber saldırılardır.

Siber Saldırıdan Korunma Yolları

Artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen internet bazı kötü niyetli insanlar yüzünden kullanılamaz hale gelebilir. Nasıl gerçek hayatta sakınılması gereken kişiler varsa sanal alemde de durum böyledir. Bu yüzden siber saldırılara karşı uyanık, bilinçli ve dikkatli olmakta fayda vardır. Çok önemli olan bu konuya dair bazı bilinmesi gerekenler vardır. Bu sayede korsan saldırıların hedefi ve kurbanı olmaktan kurtulabilirsiniz. En çok dikkat edilmesi gereken siber saldırıdan korunma yolları şu şeklde sıralanabilir:


  • Tahmin edilmesi zor bir şifre edinilmeli ve sık sık değiştirilmeli. Şifre uygulamaları üreten Splash Data her yılın en kötü şifrelerinin listesini yayınlar. Geçen yılın en kötü şifrelerinde ilk iki sırada “password” ve “123456” şifreleri bulunmaktaydı. Artık bol şifreli bir hayatta yaşadığımızı kabul ederek şifrelerimizi zorlaştırma yoluna gitmemiz sanal işlemlerimiz için elzem oldu.
  • Bir de bütün bu hakikatlerin yanında şifrenin değiştirilmesi zorunluluğu vardır. Şifre ne kadar zor olursa olsun kırılamayacak şifre yoktur. Bu yüzden de sık sık şifre değişikliği gerekmektedir.
  • Bilişim cihazlarının ön bellekleri sık sık temizlemeli. İnternet tarayıcıları kullanıcıların verilerini, hangi sitelere girdiklerini ve buralarda ne yaptıklarını saklarlar. İnternet ortamında yaptığınız her hareket haftalarca listelenir. Bundan dolayı başkalarının bu verilere ulaşıp bunları elde etmesi son derece kolaydır. Söz konusu durumun önüne geçmek için bilgisayar ön bellekleri sık sık temizlenmelidir.
  • Ücretsiz wifi hizmetleri kullanılmamalı. Siber saldırıdan korunma yolları açısından kamuya açık ücretsiz wifi hizmetleri konusunda dikkatli olunmalıdır. İşletmelerin halka açık, ücretsiz wifi hizmeti aynı zamanda güvenliksiz internet anlamına da gelir. Kullanıcıyı sıkıntıya sokabilecek bu alışkanlıktan da vazgeçmek gerekir.
  • Anti virüs programı kullanılmalı. Çok sayıda anti virüs programlarından istediğiniz birini seçip bilgisayarınıza yüklemelisiniz. Bu yazılımlar cihazınızı hackerların bir adım önünde tutar.
  • USB bellekler dikkatli kullanılmalı. Kolaylıkla taşınabilme özelliklerinden ötürü bu küçük seyyar bellekler olumlu özelliklerinin yanında virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları da taşıyabilirler. Dolayısıyla söz konusu bellekler kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
  • İnternette gezinirken tıklanan yerlere dikkat edilmeli. Bazen internet sitelerindeki bazı bağlantılar, elektronik posta hesaplarına gelen “muhakkak tıklamalısınız” “bakmadan geçmeyin” gibi kişiyi tıklatmaya sevk edici elektronik postalar birer siber saldırı habercisi olabilir. Bu yüzden internette dikkatimizi çeken her bağlantıya tıklamamamız gerektiğini öğrenmek gerekir.

Siber saldırıdan korunma yolları görüldüğü üzere çok yönlüdür. Kullanıcılar her biri hakkında bilinçli olup her birini de uygulama hassasiyetinde olabilmelidirler. İnternet dünyadında çok yaygın olan siber saldırılardan ancak bu şekilde korunabilir.
 
Üst Alt