kadir_islam
Yeni Üyemiz
SILA-İ RAHİM
إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيتَاء ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ
Muhterem Müslümanlar
Akraba ilişkileri anlamına gelen sal-i rahim kavram olarak insanlara ve topluma karşı sosyal ve ahlak görevini yerine getirmek demektir. Sıla-i rahim topluma fiili veya sözlü olarak herhangi bir zarar vermemek; ana, baba dost ve akrabayı ziyaret etmek gücü yettiği nispette maddi yardımda bulunmak acı günlerde yanlarında bulunmak demektir. Akraba bağlarını sürdürmek farz, ilişkiyi koparmak ise haramdır. Kutsi hadiste yüce Allah; “Akrabalık ilişkisini sürdüren kimse ile ilişkiyi sürdüreceğim. Akrabalık bağlarını koparan kimse ile ilişkiyi keseceğim.”(1) buyurmaktadır. Aynı şekilde Kur’an-ı Kerimde “Allaha karşı gelmekten ve akraba bağlarını koparmaktan sakının.”(2) ile “Allah adaleti ihsanı ve akrabaya yardım etmeyi emreder.”(3) buyurarak akrabayla ilişkiyi sürdürmeyi emreder.
Değerli Müminler
Yüce Allah bizlere ibadet dışında başta ana-baba olmak üzere toplumun diğer bireyleriyle iyi ilişkiler kurmayı bir görev olarak vurgulamaktadır. İyi ilişkilerin başında sıla-i rahim gelir nice ana-babalar dost ve evlat yolunu gözlemektedirler. Hallerini soracak, bir nebze dertlerini paylaşacak evlat ve dostlarını aramaktadırlar. Gün geçtikçe ilişkimiz zayıflıyor kendimiz dışındaki insanları görmüyoruz. Toplumsal değil bireysel yaşamaya doğru hızla ilerliyoruz. Problemlerimizi üzüntülerimizi paylaşmıyoruz. Hâlbuki sıla-i rahimin problemleri çözmede büyük bir rolü vardır.
Aziz müminler;
Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır. “Allaha ibadet edin ve ona hiçbir şey ortak koşmayın Ana-Babaya akrabaya, yetimlere, yoksullara yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, idare ve himayeniz altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğeneni ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez.”(4) Malumunuz ki; birlikte yaşamanın bazı kuralları vardır. Başta insan olmak üzere bütün varlıklara karşı iyi davranmak İslam’ın temel ilkesidir. İşte Yunusun dile getirdiği budur. “Elif okuduk ötürü Pazar eyledik götürü yaratılanları hoş gör yaratandan ötürü”(5) Bizler bütün yaratılanların haklarına yaratandan ötürü riayet etmeliyiz. Çünkü her şey Yüce yaratıcının eseridir. Ahlakımız ticaretimiz kültürümüz insan ilişkilerimiz gün geçtikçe yozlaşmaktadır. Bunun en büyük sebebi modern dünyanın hayat tarzı ve değerlerimizden uzaklaşmamızdandır.
Aziz Kardeşlerim
Akraba ve dostlarımızı ziyaret etmeyi asla terk etmeyiniz. Ana–baba kardeş ve dostlarımızı gücümüz yettiği nispette sıkıntı ve üzüntülerini çözmeye çalışın. İslam dininin gereğinin bu olduğunu kesinlikle unutmayalım. Hz. Peygamberimizin Hadisi şerifiyle hutbemize son verelim. Kim rızkını genişletmesini ecelinin uzatılmasını isterse sıla-i rahim yapsın.
----------------------------------------------------
1-Buhari edep 13
2-Nisa 1
3-Nahl 90
4-Nisa 36
5-Divan(Sayfa) 35