MURATS44
Özel Üye
El Bileği ve Dirsekten Kaynaklı Sinir Sıkışmaları ve El uyuşmaları
Sinirler omurilikten çıktıktan sonra bedende yol alırken bazı kemiklerin arasında ya da hareketli yerlerde sıkışabilirler. Omurilikten çıkışta sıkışma bel ve boyun fıtıklarında olabilir. Koldaki sıkışmalar ise sıklıkla görülür. Karpal tünel oynak yerin sıkışmasına, ulnar oluk ise kemik arasında sıkışmaya örnektir. Sinirin sıkışması sonucunda ortaya çıkan ağrı uyuşma, karıncalanma, elektriklenme benzeri nahoş bir duygu olarak tanımlanabilir.
Bileğimizde kasların kemiğe yapıştıkları sert yapıların arasındaki tünel gibi aralıktan elimize gelen sinire median sinir denilir. Sürekli bilek hareketlerinin zorlayıcı etkisi, yatkın kişilerde sinirin kılıfında sertleşme ve kalınlaşmaya sebep olur. Kalınlaşmaya bağlı sinir sıkışır. El ve bilekte ağrı, uyuşma, hissizlik olur. Uzun süren, ilerlemiş karpal tünel vakalarında avuç içi ve özellikle başparmakla ilgili kaslarda güçsüzlük ve incelme ortaya çıkmaktadır.
El bileğini yoğun kullananlarda (el işi yapan, ahçı, bilgisayar yoğun kullanımı...) sinir sıkışması daha kolay oluşur. Geceleri el bileğinden hafif bükülmüş uyuma pozisyonu nedeniyle gece boyunca sinirin sıkışması daha artar. Sabah uyanıldığında eldeki uyuşma belirgin olur. Sabahları eşyaları tutmak, kavramak zorlaşmaktadır. Bazı hastalar gece elindeki ağrı ve uyuşma ile uyanmaktadır. Sinir sıkışması hangi el yoğun kullanılıyorsa onda daha fazla olur. Hasta solaksa sol elde fazla olması beklenir.
Bu hastalığın ortaya çıkmasında dokunun kalınlaşmasına ve şişerek siniri sıkıştırmasına neden olabilecek romatizmal hastalığa yatkınlık ve guatr (hipotiroidi), gebelik gibi su tutulmasına neden olan durumlar etkili olmaktadır.
Klasik tedavide lokal bilek bölgesine kortizon enjeksiyonu, ağızdan şişkinliği azaltıcı ilaçlar, bilek ateli ve eli dinlendirme önerilebilmektedir. Eğer ileri düzeyde sıkışma varsa o bölgede cerrahi uygulama yapılabilmektedir. Nöral terapi ile bilek bölgesinde doku iyileşmesi ve sinirin kendisinde düzelme sağlanarak kısa sürede etkili tedavi mümkündür. Aynı zamanda tendonlarda şişmeye katkısı olan hipotiroidi ve bağ dokusu hassasiyeti de düzeltilmelidir.
El dördüncü ve beşinci parmağına gelen ulnar sinir dalı dirsekte kemik bir kanal içinden geçerken sıkışabilir. Daha çok kolunu dirsekten bükülü tutan, bu şekilde masaya ya da koltuk koluna dayalı tutan kişilerde görülür. Geceleri elleri göğüste kavuşturarak sırtüstü yatmak bile siniri sıkıştırmaya yeterli olabilir.
Karpal tunel sendomundakine benzer tedavi ile ulnar sinir sıkışasında da kısa sürede sonuç alınabilir. Dirsekteki bölgeye uygulanan nöral terapi etkili olmaktadır. Ayrıca hastanın dirseğini bükülü tutmaması ve darbelerden kaçınması önerilmelidir.
Sinir sıkışması nasıl geçer konusunda öne sürülmüş birçok fikir bulunmaktadır. Ancak sinir sıkışmasını geçirmek için uygulanacak yöntemlerde herhangi bir başka rahatsızlığa meydan vermeyecek profesyonel müdahale gerekmektedir. Sinir sıkışması, vücudumuzdaki sinirlerin çevremizdeki dokuların sinirlerine aşırı baskı yaparak ortaya çıkan bir sinir hastalığıdır. Sinir sıkışmasının gerçekleştiği bölgede ağrı, uyuşukluk ve karıncalanma gibi belirtiler yoğun şekilde hissedilebilmektedir. Sıklıkla el, bilek, kol, ayak, bacak ve bel gibi bölgelerde gerçekleşen sinir sıkışması vücudun her yerinde de oluşabilmektedir.
Erken tanı ve tedaviyle kolaylıkla giderilebilen bir sinir hastalığı olan Sinir Sıkışmasının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Sinir sıkışması belirtilerinden bir ya da birkaçını yaşayan hastalar, sinir cerrahisiyle ilgilenen uzmanlara gittiklerinde eğer doktorunuz sinir sıkışmasından şüpheleniyorsa, sizi yaklaşık 1 saat süren bir dizi teste tabi tutmaktadır.
3 aşamada gerçekleştirilen sinir sıkışması testlerinden bahsedeceksek olursak;
Elektriksel iletimini ölçüldüğü bu testte, sorunlu bölgeye bazı elektronlar yerleştirilmektedir. Can yakmayan bu testte yoğun olarak başlayan elektrot gönderilmesindeki miktar gittikçe azaltılmaktadır. Sinirlerdeki iletim bozuklarının ve sinirlerin iletim hızının ölçüldüğü bu testte test sonuçları doktorunuza makineden çıkan bilgi formuyla ulaşmaktadır.
Teste başlamadan önce iğne biçimindeki elektrotlar kasların içine yerleştirilerek, kaslardaki elektrik deşarjının ölçülmesi sağlanmaktadır. Tedavi sırasında ufak çapta ağrılar hissedebilirsiniz. Ve iğne biçimindeki elektrotların yerleştirilmesinden dolayı ufak yaralanmalarınız olabilmektedir. Elektrotların kasların içine yerleştirilmesiyle kasların hareket etmesi sağlanır. Sinir sıkışmasının varlığı ve şiddetiyle ilgili detaylı bilgileri sunan EMG testinde önemli veriler elde edilmektedir.
Radyo frekansları kullanılarak vücudun içindeki sert ve yumuşak dokuların görüntülenmesi hedeflenmektedir. Sinir sıkışmasının tanısında ve ön çapraz bağ yaralanmalarında etkin veri elde edilmektedir. Bu yöntemle bağ dokularının ve kıkırdakların durumu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşılmaktadır.
Gerekli testler sonucu sinir sıkışması teşhisi konan hastalarda, ağrı, karıncalanma ve uyuşukluğu tetikleyici hareketler engellenerek ve bu bölgelerde atel ya da bant kullanılarak hasta dinlenmeye çekilmektedir. Tedavinin ilk aşaması dinlemeyle gerçekleşmektedir. Hasta dinlenme aşamasından sonra fizik tedavi uygulamasına yönlendirilmektedir. Sinirler üzerindeki baskıyı hafifletmek için doktorunuz fizik tedavi sırasında bir takım hareketleri uygulamanızı istemektedir. Bu hareketler sinirlerin üzerindeki baskıyı hafifleterek kasların esnemesini ve güçlenmesini sağlamaktadır.
Sinir sıkışmasına bağlı olarak gelişim gösteren ağrı ve karıncalanmaların giderilmesinde tercih edilen bir diğer yöntem ilaç uygulamasıdır. Analjezik ve kortkosteroid enjeksiyonlar en sık başvurulan ilaç uygulamalarıdır.
Hastalığın şiddetine göre en baştan uygulanan bu yöntemler işe yaramadığında cerrahi müdahale söz konusu olmaktadır. Cerrahi müdahale için hastanın başvurduğu andan itibaren 2 ay beklenmektedir. Gerçekleştirilen cerrahi operasyon, sinir sıkışmasının bulunduğu bölgeye ve sıkışma nedenine göre farklılık göstermektedir.
Elde sinir sıkışması, karpal tünel sendromu olarak adlandırılmaktadır. El bileğinde meydana gelen ağrı, uyuşma, hareketsizlik gibi olayların meydana gelmesinde etkili olmakla beraber bayanlarda erkeklerden daha sık olarak görülmektedir. Karpal tünel, el bileğinde median sinirin geçtiği tünele verilen addır. Tünelin zemini ve yanlarını karpal kemikler oluşturmaktadır ve dar bir şekle sahiptir. U şeklinde bulunan kemik yatak transvers karpal ligament isimli bağ ile örtülen medial sinir, bu bağ altında sıkışarak karpal tünel sendromunu meydana getirmektedir.
Median sinir dokusu elimizde başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın duyu ve hareketinden sorumludur. Parmaklara hareket kabiliyetini kazandıran median sinirle birlikte ten donlarda bulunmaktadır.
Elde sinir sıkışması durumu, tüneldeki bağ dokuları, ten donlar ve transvers karpal ligamentin kalınlaşarak median sinire yaptığı baskı sonucu oluşmaktadır.
Elde Sinir Sıkışmasını Meydana Getiren Durumları Şu Şekilde Sıralayabiliriz:
Bu belirtilerden bir ya da birkaçı gerçekleştiğinde uzman bir doktora başvurmalısınız. Belirtiler çoğunlukla yavaş yavaş başlamaktadır. Herhangi bir zamanda ortaya çıkan elde sinir sıkışması olayı özellikle vücut dinlenmeye çekildiğinde geceleri daha çok gerçekleşmektedir. Gündüz ise hareketi en çok kullandığımız alanlarda telefonla konuşurken, araç kullanırken, kitap okurken ortaya çıkmaktadır. Bu hareketler esnasında şiddetli ağrı meydana geliyorsa eli sallama rahatlama hissi oluşturmaktadır.
Belirtilerin ne zaman gerçekleşeceği bilinmediği gibi bir süre etkisini gösterir ve zamanla kalıbı hale gelmektedir. Sinirlerin gevşemesine neden olan sinir sıkışması olayında sakarlık riski artar, düğmeleri zor ilikleme ve bulaşık yıkarken bardak düşürme olayları artabilir. Tedavisi gerçekleşmediğinde el kaslarında zayıflama görülebilmektedir.
Hastaların bu durumlarda verdiği net bilgiler tedavinin şeklini belirlemektedir. Doktorunuzla gerekli şikâyetlerinizi konuştuktan sonra fizik tedavisi uygulanacaktır.
Sinir sıkışması durumunu engelleyecek durumlar gerçekleştirilmesine rağmen eğer şikâyetler sürüyor ve sızlanmalar devam ediyorsa doktorunuz cerrahi tedavi şekli uygulayabilmektedir. Çünkü eğer median sinirde sıkışma durumu engellenmezse geriye dönüşümü olmayan hasarların meydana gelmesi engellenmelidir.
Cerrahi tedavi uygulanan hastalarda operasyon hasta ayaktayken gerçekleştirilir ve lokal anestezi uygulanır. Transvers karpal ligament vertikal olarak kesilir ve median sinir gevşetilerek sinir hücrelerinin rahatlatılması amaçlanır. Cerrahi operasyon uygulanan el birkaç gün kalp seviyesinin üzerinde tutularak şişmesi engellenir. Bu birkaç günlük süreçte ağrı, şişlik ve sertlik gerçekleşmesi normaldir. 3 hafta süreye kadar bilek dinlendirilmelidir. Bir kaç hafta sonrasına kadar el basit işlerde kullanılacak seviyeye gelebilmektedir.
Sinir sıkışması gerçekleşen ele cerrahi operasyon uygulandıktan 6 ay sonrasına kadar bilekte uyuşma ve karıncalanma olması normaldir. Eğer bileğinizle yapacağınız işleriniz varsa doktorunuzla gerekli konuşmaları yaparak uygun gördüğü takdirde yapabilmektesiniz.
Belde sinir sıkışması, disk yaralanmaları ve kas gerginliği gibi durumlarda sinirlerin sıkışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bel ağrısı çeken kişilerin durumuna göre tedavisinde farklılık gösteren belde sinir sıkışması durumu mutlaka uzman doktorlar tarafından tespit edilmelidir. Eğer belde meydana gelen sinir sıkışmasında doğru tedavi yöntemi uygulanmazsa şiddetli ağrılara ve komplikasyonlara neden olmaktadır.
Yerinden hareket eden ve yuvasından çıkarak çevresindeki sinirlere baskı yapan diskler bel bölgesindeki sinir sıkışmalarına neden olmaktadır. Sinir hücrelerinin vücutta diğer organlara ulaşmasını sağlayan tünellerin alanların kısıtlanmasına neden olan artrit gibi durumlarda sinir sıkışmasına neden olabilmektedir. Geçici sinir sıkışmaları ise uzun süre yanlış pozisyonda durmak ve beli aşırı zorlama sonucu ortaya çıkmaktadır. Uzman doktor tarafından sinirleri sıkıştıran, üzerinde baskıya neden olan belirtiler belirlenirse etkin tedavi uygulanmaktadır.
Eğer bu belirtilerden bir ya da birkaçı birden etkisini gösteriyorsa mutlaka uzman doktor tarafından gerekli tetkikler uygulanarak tedavi uygulanmalıdır. Belde sıkışan sinirlerden kaynaklanan ağrılar bel bölgesinde oluşabileceği gibi kalçadan bacaklara doğru da inebilmektedir. Belde sinir sıkışması belirtileri sıkışmasının basıncına bağlı olarak hafif, orta ve şiddetli olarak etkisini göstermektedir. Bu gibi durumlarda yapılan ters hareketler ağrıyı aniden şiddetlendirip hareket fonksiyonlarını kısıtlayabilmektedir. Bacaklara kadar vuran şiddetli bel ağrıları daha da fazla artmadan mutlaka doktora gidilerek etkin tedavi başlatılmalıdır.
Hastaların şikâyetlerini tam olarak bildirdikleri durumda doktorunuz belde sinir sıkışması teşhisini gerekli testler sonucu bildirmişse ağrıların şiddetine bağlı olarak ilk önce dinlenme uygulanmaktadır. Yapılan hareketlerde eklem bölgelerini ve bel bölgesini zorlayacak her türlü hareket kısıtlanarak ağrıların azalması beklenmektedir. Eğer sızlanma ve ağrı şikâyetleri devam ediyorsa ilaç tedavisi ve cerrahi operasyon uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler öncelikli olarak tercih edilen ilaç türlerindendir. Ağız yoluyla alınan ağrıları azalması için verilen ilaçlar etkili olmadığı takdirde steroid enjeksiyonlar uygulanmaktadır.
Ani ve ters hareketlerden kaynaklanan bel bölgesinde meydana gelen sinir sıkışmaları zaman içinde normale dönebilmektedir. Kronikleşmiş sinir sıkışması tedavisinde ise sinire baskı yapan nedenler belirlenir. Ağrıların başladığı ilk andan itibaren doktora gidilmesi sinir sıkışması durumunun ilerlemesi ve önlenmesi açısından oldukça önemlidir.
Bel bölgesine uygulanan fazla yüklenmeye sebep olan kiloların verilmesi, bir şey taşırken hareketlere özen gösterilmesi, bel bölgesini zorlayacak durumların kısıtlanması ve bilgisayar başında oturanlar için doğru şekilde oturma yöntemleri belde sinir sıkışması durumunu azaltmaya ve önlemeye yardımcı olmaktadır.
Sinir Sıkışması Ameliyatı, Boyun omurlarından köken alıp ele kadar uzanan ulnar, median ve radial isimli üç adet ana sinir vardır. En sık dirsek bölgesinde yer alan kubital tünelde sıkışmaktadır. Nadiren bilek de sıkışma meydana gelebilir. Kubital tünel sendromu, ulnar sinirin dirsek bölgesinde sıkışması veya irritasyonuna verilen isimdir. Ulnar sinirin sıkışması sonucu dirsek, el bileği ve parmaklarda uyuşma ve ağrı meydana gelebilir. Dirsek bölgesinde, iç tarafta yer alan kemik çıkıntısına medial epikondil denir. Medial epikondilin arkasında kubital tünel yer almaktadır ve içinden ulnar sinir geçmektedir. Elimizi medial epikondile yerleştirdiğimizde tünelden geçen sinir parmak uçlarıyla çok rahat hissedilebilir. Çünkü cildin hemen altında yer almaktadır. Dirseğin altı veya ön kol ile bilek arasında, ulnar sinir kasların içinde seyir etmektedir. El bileğine yakın bölgede guyon kanalı isimli ikinci tünelden geçerek serçe ve yüzük parmakların hareketini sağlar ve his duyusunu alır.
Röntgen, kireçlenme, kemik çıkıntılar hakkında bilgi verir. Ayırıcı tanı açısından önemlidir.
Mr, dirsek bölgesinde yer alan yumuşak dokular hakkında bilgi verir.
Emg, sinirler elektirik kabloları gibidir. Emg, sinir sıkışmalarında sinir ileti hızını, fonksiyonunu ve sıkışmasını değerlendiren çok kıymetli bir testtir.
Bu ameliyat anterior transpozisyon olarak isimlendirilir. Bu ameliyat gevşetme ameliyatı ile birlikte sık yapılır. Sinir tünelden alınır ve medial epikondilin ön tarafına taşınır. Bu sayede sinirin gerginliğini azalmaktadır. Sinir cilt ve yağ tabakasının altında yer alan kasların üstüne, içine veya kasların altına transfer edilebilir. Kubital tünelin yer aldığı iç kemik çıkıntısı yani medial epikondil kemik kesimi ile çıkartılır. Bu durumda tünel ortadan kalkar ve sinir öne doğru yer değiştirir.
Ameliyat sonuçları genellikle başarılı ve günlük aktivitelere dönüş mükemmeldir. Akademik çalışmalarda tüm cerrahi yöntemlerinin sonuçları birbirine benzer bulunmuştur. Fakat geç kalınmış, ciddi düzeyde sıkışma ve kas erimesi olan hastalarda cerrahi başarı oranı düşmektedir. Erken tanı ve tedavi cerrahinin başarısını belirleyen en önemli faktördür. Ameliyat sonrası normal Hayat'a dönüş, hastanın önerilere riayet etmesi ile paralellik göstermektedir.
Resim +18 'dir. !!!
Sinir Sıkışması Nedir?
Sinirler omurilikten çıktıktan sonra bedende yol alırken bazı kemiklerin arasında ya da hareketli yerlerde sıkışabilirler. Omurilikten çıkışta sıkışma bel ve boyun fıtıklarında olabilir. Koldaki sıkışmalar ise sıklıkla görülür. Karpal tünel oynak yerin sıkışmasına, ulnar oluk ise kemik arasında sıkışmaya örnektir. Sinirin sıkışması sonucunda ortaya çıkan ağrı uyuşma, karıncalanma, elektriklenme benzeri nahoş bir duygu olarak tanımlanabilir.
Bilek Siniri Sıkışması, Karpal Tunel Sendromu Nedir?
Bileğimizde kasların kemiğe yapıştıkları sert yapıların arasındaki tünel gibi aralıktan elimize gelen sinire median sinir denilir. Sürekli bilek hareketlerinin zorlayıcı etkisi, yatkın kişilerde sinirin kılıfında sertleşme ve kalınlaşmaya sebep olur. Kalınlaşmaya bağlı sinir sıkışır. El ve bilekte ağrı, uyuşma, hissizlik olur. Uzun süren, ilerlemiş karpal tünel vakalarında avuç içi ve özellikle başparmakla ilgili kaslarda güçsüzlük ve incelme ortaya çıkmaktadır.
El bileğini yoğun kullananlarda (el işi yapan, ahçı, bilgisayar yoğun kullanımı...) sinir sıkışması daha kolay oluşur. Geceleri el bileğinden hafif bükülmüş uyuma pozisyonu nedeniyle gece boyunca sinirin sıkışması daha artar. Sabah uyanıldığında eldeki uyuşma belirgin olur. Sabahları eşyaları tutmak, kavramak zorlaşmaktadır. Bazı hastalar gece elindeki ağrı ve uyuşma ile uyanmaktadır. Sinir sıkışması hangi el yoğun kullanılıyorsa onda daha fazla olur. Hasta solaksa sol elde fazla olması beklenir.
Bu hastalığın ortaya çıkmasında dokunun kalınlaşmasına ve şişerek siniri sıkıştırmasına neden olabilecek romatizmal hastalığa yatkınlık ve guatr (hipotiroidi), gebelik gibi su tutulmasına neden olan durumlar etkili olmaktadır.
Karpal tunel tedavisi
Klasik tedavide lokal bilek bölgesine kortizon enjeksiyonu, ağızdan şişkinliği azaltıcı ilaçlar, bilek ateli ve eli dinlendirme önerilebilmektedir. Eğer ileri düzeyde sıkışma varsa o bölgede cerrahi uygulama yapılabilmektedir. Nöral terapi ile bilek bölgesinde doku iyileşmesi ve sinirin kendisinde düzelme sağlanarak kısa sürede etkili tedavi mümkündür. Aynı zamanda tendonlarda şişmeye katkısı olan hipotiroidi ve bağ dokusu hassasiyeti de düzeltilmelidir.
Ulnar oluk sendromu nedir? Ulnar sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?
El dördüncü ve beşinci parmağına gelen ulnar sinir dalı dirsekte kemik bir kanal içinden geçerken sıkışabilir. Daha çok kolunu dirsekten bükülü tutan, bu şekilde masaya ya da koltuk koluna dayalı tutan kişilerde görülür. Geceleri elleri göğüste kavuşturarak sırtüstü yatmak bile siniri sıkıştırmaya yeterli olabilir.
Ulnar sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?
Karpal tunel sendomundakine benzer tedavi ile ulnar sinir sıkışasında da kısa sürede sonuç alınabilir. Dirsekteki bölgeye uygulanan nöral terapi etkili olmaktadır. Ayrıca hastanın dirseğini bükülü tutmaması ve darbelerden kaçınması önerilmelidir.
Sinir Sıkışması Nasıl Geçer
Sinir sıkışması nasıl geçer konusunda öne sürülmüş birçok fikir bulunmaktadır. Ancak sinir sıkışmasını geçirmek için uygulanacak yöntemlerde herhangi bir başka rahatsızlığa meydan vermeyecek profesyonel müdahale gerekmektedir. Sinir sıkışması, vücudumuzdaki sinirlerin çevremizdeki dokuların sinirlerine aşırı baskı yaparak ortaya çıkan bir sinir hastalığıdır. Sinir sıkışmasının gerçekleştiği bölgede ağrı, uyuşukluk ve karıncalanma gibi belirtiler yoğun şekilde hissedilebilmektedir. Sıklıkla el, bilek, kol, ayak, bacak ve bel gibi bölgelerde gerçekleşen sinir sıkışması vücudun her yerinde de oluşabilmektedir.
Erken tanı ve tedaviyle kolaylıkla giderilebilen bir sinir hastalığı olan Sinir Sıkışmasının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- İğne batması ve karıncalanma hissi
- Kaslarda seğirme ve güçsüzlük
- Sorunlu bölgede uyuşukluk ve duyu kaybı
- Ayak ve ellerde harekette güçlük
- Şiddeti gittikçe artan ağrı
Sinir Sıkışması Nasıl Teşhis Edilmektedir?
Sinir sıkışması belirtilerinden bir ya da birkaçını yaşayan hastalar, sinir cerrahisiyle ilgilenen uzmanlara gittiklerinde eğer doktorunuz sinir sıkışmasından şüpheleniyorsa, sizi yaklaşık 1 saat süren bir dizi teste tabi tutmaktadır.
3 aşamada gerçekleştirilen sinir sıkışması testlerinden bahsedeceksek olursak;
Sinir İleti Çalışması
Elektriksel iletimini ölçüldüğü bu testte, sorunlu bölgeye bazı elektronlar yerleştirilmektedir. Can yakmayan bu testte yoğun olarak başlayan elektrot gönderilmesindeki miktar gittikçe azaltılmaktadır. Sinirlerdeki iletim bozuklarının ve sinirlerin iletim hızının ölçüldüğü bu testte test sonuçları doktorunuza makineden çıkan bilgi formuyla ulaşmaktadır.
Elektromiyografi(EMG)
Teste başlamadan önce iğne biçimindeki elektrotlar kasların içine yerleştirilerek, kaslardaki elektrik deşarjının ölçülmesi sağlanmaktadır. Tedavi sırasında ufak çapta ağrılar hissedebilirsiniz. Ve iğne biçimindeki elektrotların yerleştirilmesinden dolayı ufak yaralanmalarınız olabilmektedir. Elektrotların kasların içine yerleştirilmesiyle kasların hareket etmesi sağlanır. Sinir sıkışmasının varlığı ve şiddetiyle ilgili detaylı bilgileri sunan EMG testinde önemli veriler elde edilmektedir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme(MR)
Radyo frekansları kullanılarak vücudun içindeki sert ve yumuşak dokuların görüntülenmesi hedeflenmektedir. Sinir sıkışmasının tanısında ve ön çapraz bağ yaralanmalarında etkin veri elde edilmektedir. Bu yöntemle bağ dokularının ve kıkırdakların durumu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşılmaktadır.
Sinir Sıkışması Nasıl Giderilmektedir?
Gerekli testler sonucu sinir sıkışması teşhisi konan hastalarda, ağrı, karıncalanma ve uyuşukluğu tetikleyici hareketler engellenerek ve bu bölgelerde atel ya da bant kullanılarak hasta dinlenmeye çekilmektedir. Tedavinin ilk aşaması dinlemeyle gerçekleşmektedir. Hasta dinlenme aşamasından sonra fizik tedavi uygulamasına yönlendirilmektedir. Sinirler üzerindeki baskıyı hafifletmek için doktorunuz fizik tedavi sırasında bir takım hareketleri uygulamanızı istemektedir. Bu hareketler sinirlerin üzerindeki baskıyı hafifleterek kasların esnemesini ve güçlenmesini sağlamaktadır.
Sinir sıkışmasına bağlı olarak gelişim gösteren ağrı ve karıncalanmaların giderilmesinde tercih edilen bir diğer yöntem ilaç uygulamasıdır. Analjezik ve kortkosteroid enjeksiyonlar en sık başvurulan ilaç uygulamalarıdır.
Hastalığın şiddetine göre en baştan uygulanan bu yöntemler işe yaramadığında cerrahi müdahale söz konusu olmaktadır. Cerrahi müdahale için hastanın başvurduğu andan itibaren 2 ay beklenmektedir. Gerçekleştirilen cerrahi operasyon, sinir sıkışmasının bulunduğu bölgeye ve sıkışma nedenine göre farklılık göstermektedir.
Elde Sinir Sıkışması
Elde sinir sıkışması, karpal tünel sendromu olarak adlandırılmaktadır. El bileğinde meydana gelen ağrı, uyuşma, hareketsizlik gibi olayların meydana gelmesinde etkili olmakla beraber bayanlarda erkeklerden daha sık olarak görülmektedir. Karpal tünel, el bileğinde median sinirin geçtiği tünele verilen addır. Tünelin zemini ve yanlarını karpal kemikler oluşturmaktadır ve dar bir şekle sahiptir. U şeklinde bulunan kemik yatak transvers karpal ligament isimli bağ ile örtülen medial sinir, bu bağ altında sıkışarak karpal tünel sendromunu meydana getirmektedir.
Median sinir dokusu elimizde başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın duyu ve hareketinden sorumludur. Parmaklara hareket kabiliyetini kazandıran median sinirle birlikte ten donlarda bulunmaktadır.
Elde sinir sıkışması durumu, tüneldeki bağ dokuları, ten donlar ve transvers karpal ligamentin kalınlaşarak median sinire yaptığı baskı sonucu oluşmaktadır.
Elde Sinir Sıkışmasını Meydana Getiren Durumları Şu Şekilde Sıralayabiliriz:
- El bileğinin aşırı kullanımını gerektiren durumlarda gerçekleşebilmektedir.(Klavye kullanımı, dantel işçiliği, el halı dokumacılığı)
- Hormonlarda kaynaklanan değişimlerden dolayı(gebelikte, hareketin kısıtlandığı durumlarda)
- İlerleyen yaşlarda sıklıkla görülmektedir.
- Troid, diyabet ve romatizmal hastalıkları bulunan kişilerde sıklıkla görülmektedir.
- Genetik olarak aile bireylerinin tümünde görülebilmektedir.
Elde Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?
- Hastanın el bileğinde hareket gerçekleştirirken uyuşukluk, karıncalanma ve şiddetli ağrı hissetmesi
- Orta parmak, işaret parmağı ve başparmakta elektriklenme
- Omuza ve dirseğe yayılan ağrı ve şiddetini arttıran sızlanmalar.
Bu belirtilerden bir ya da birkaçı gerçekleştiğinde uzman bir doktora başvurmalısınız. Belirtiler çoğunlukla yavaş yavaş başlamaktadır. Herhangi bir zamanda ortaya çıkan elde sinir sıkışması olayı özellikle vücut dinlenmeye çekildiğinde geceleri daha çok gerçekleşmektedir. Gündüz ise hareketi en çok kullandığımız alanlarda telefonla konuşurken, araç kullanırken, kitap okurken ortaya çıkmaktadır. Bu hareketler esnasında şiddetli ağrı meydana geliyorsa eli sallama rahatlama hissi oluşturmaktadır.
Belirtilerin ne zaman gerçekleşeceği bilinmediği gibi bir süre etkisini gösterir ve zamanla kalıbı hale gelmektedir. Sinirlerin gevşemesine neden olan sinir sıkışması olayında sakarlık riski artar, düğmeleri zor ilikleme ve bulaşık yıkarken bardak düşürme olayları artabilir. Tedavisi gerçekleşmediğinde el kaslarında zayıflama görülebilmektedir.
Elde Sinir Sıkışması Tanısı Nasıl Konmaktadır?
Hastaların bu durumlarda verdiği net bilgiler tedavinin şeklini belirlemektedir. Doktorunuzla gerekli şikâyetlerinizi konuştuktan sonra fizik tedavisi uygulanacaktır.
- El kaslarınızda zayıflık tespiti,
- Kavrama kuvveti tespiti,
- Eldeki uyuşma ve karıncalanmayı anlamak için belli pozisyonlarda tuttuğunuzda hissediyorsanız
- Parmak duyularını ve hislerini gözleriniz kapalı olarak değerlendirmek
- El bileğinde median sinir trasesine bastırarak şikâyetli bölgeyi tam olarak anlayan proke edici testler uygulanarak elde sinir sıkışması tespit edilebilmektedir. Sinir iletimini değerlendirmek ve kemik yapılarını tam olarak görüntüleyebilmek için EMG testi ile röntgen çekimi yapılmaktadır.
Elde Sinir Sıkışması Tedavi Şekli Nasıldır?
Sinir sıkışması durumunu engelleyecek durumlar gerçekleştirilmesine rağmen eğer şikâyetler sürüyor ve sızlanmalar devam ediyorsa doktorunuz cerrahi tedavi şekli uygulayabilmektedir. Çünkü eğer median sinirde sıkışma durumu engellenmezse geriye dönüşümü olmayan hasarların meydana gelmesi engellenmelidir.
Cerrahi tedavi uygulanan hastalarda operasyon hasta ayaktayken gerçekleştirilir ve lokal anestezi uygulanır. Transvers karpal ligament vertikal olarak kesilir ve median sinir gevşetilerek sinir hücrelerinin rahatlatılması amaçlanır. Cerrahi operasyon uygulanan el birkaç gün kalp seviyesinin üzerinde tutularak şişmesi engellenir. Bu birkaç günlük süreçte ağrı, şişlik ve sertlik gerçekleşmesi normaldir. 3 hafta süreye kadar bilek dinlendirilmelidir. Bir kaç hafta sonrasına kadar el basit işlerde kullanılacak seviyeye gelebilmektedir.
Sinir sıkışması gerçekleşen ele cerrahi operasyon uygulandıktan 6 ay sonrasına kadar bilekte uyuşma ve karıncalanma olması normaldir. Eğer bileğinizle yapacağınız işleriniz varsa doktorunuzla gerekli konuşmaları yaparak uygun gördüğü takdirde yapabilmektesiniz.
Belde Sinir Sıkışması
Belde sinir sıkışması, disk yaralanmaları ve kas gerginliği gibi durumlarda sinirlerin sıkışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bel ağrısı çeken kişilerin durumuna göre tedavisinde farklılık gösteren belde sinir sıkışması durumu mutlaka uzman doktorlar tarafından tespit edilmelidir. Eğer belde meydana gelen sinir sıkışmasında doğru tedavi yöntemi uygulanmazsa şiddetli ağrılara ve komplikasyonlara neden olmaktadır.
Belde Sinir Sıkışması Nedenleri Nelerdir?
Yerinden hareket eden ve yuvasından çıkarak çevresindeki sinirlere baskı yapan diskler bel bölgesindeki sinir sıkışmalarına neden olmaktadır. Sinir hücrelerinin vücutta diğer organlara ulaşmasını sağlayan tünellerin alanların kısıtlanmasına neden olan artrit gibi durumlarda sinir sıkışmasına neden olabilmektedir. Geçici sinir sıkışmaları ise uzun süre yanlış pozisyonda durmak ve beli aşırı zorlama sonucu ortaya çıkmaktadır. Uzman doktor tarafından sinirleri sıkıştıran, üzerinde baskıya neden olan belirtiler belirlenirse etkin tedavi uygulanmaktadır.
Belde Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?
- Keskin ve şiddetini arttıran ağrılar
- Hareket ederken eklem bölgelerinde iğne batması hissi
- Sinir sıkışması gerçekleşen bölgelerde kasların güçsüzleşmesi hissi
- Bel bölgesinde uyuşma ve hissin azalması
- Ayaklarda oluşan hissizlik
- Yürürken özellikle merdiven çıkarken ayağı kaldırdığında gözüken ağrılar
- Bacakları hareket ettirirken karıncalanma, uyuşma hissi
Eğer bu belirtilerden bir ya da birkaçı birden etkisini gösteriyorsa mutlaka uzman doktor tarafından gerekli tetkikler uygulanarak tedavi uygulanmalıdır. Belde sıkışan sinirlerden kaynaklanan ağrılar bel bölgesinde oluşabileceği gibi kalçadan bacaklara doğru da inebilmektedir. Belde sinir sıkışması belirtileri sıkışmasının basıncına bağlı olarak hafif, orta ve şiddetli olarak etkisini göstermektedir. Bu gibi durumlarda yapılan ters hareketler ağrıyı aniden şiddetlendirip hareket fonksiyonlarını kısıtlayabilmektedir. Bacaklara kadar vuran şiddetli bel ağrıları daha da fazla artmadan mutlaka doktora gidilerek etkin tedavi başlatılmalıdır.
Belde Sinir Sıkışmasının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Hastaların şikâyetlerini tam olarak bildirdikleri durumda doktorunuz belde sinir sıkışması teşhisini gerekli testler sonucu bildirmişse ağrıların şiddetine bağlı olarak ilk önce dinlenme uygulanmaktadır. Yapılan hareketlerde eklem bölgelerini ve bel bölgesini zorlayacak her türlü hareket kısıtlanarak ağrıların azalması beklenmektedir. Eğer sızlanma ve ağrı şikâyetleri devam ediyorsa ilaç tedavisi ve cerrahi operasyon uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler öncelikli olarak tercih edilen ilaç türlerindendir. Ağız yoluyla alınan ağrıları azalması için verilen ilaçlar etkili olmadığı takdirde steroid enjeksiyonlar uygulanmaktadır.
Ani ve ters hareketlerden kaynaklanan bel bölgesinde meydana gelen sinir sıkışmaları zaman içinde normale dönebilmektedir. Kronikleşmiş sinir sıkışması tedavisinde ise sinire baskı yapan nedenler belirlenir. Ağrıların başladığı ilk andan itibaren doktora gidilmesi sinir sıkışması durumunun ilerlemesi ve önlenmesi açısından oldukça önemlidir.
Bel bölgesine uygulanan fazla yüklenmeye sebep olan kiloların verilmesi, bir şey taşırken hareketlere özen gösterilmesi, bel bölgesini zorlayacak durumların kısıtlanması ve bilgisayar başında oturanlar için doğru şekilde oturma yöntemleri belde sinir sıkışması durumunu azaltmaya ve önlemeye yardımcı olmaktadır.
Sinir Sıkışması Ameliyatı
Sinir Sıkışması Ameliyatı, Boyun omurlarından köken alıp ele kadar uzanan ulnar, median ve radial isimli üç adet ana sinir vardır. En sık dirsek bölgesinde yer alan kubital tünelde sıkışmaktadır. Nadiren bilek de sıkışma meydana gelebilir. Kubital tünel sendromu, ulnar sinirin dirsek bölgesinde sıkışması veya irritasyonuna verilen isimdir. Ulnar sinirin sıkışması sonucu dirsek, el bileği ve parmaklarda uyuşma ve ağrı meydana gelebilir. Dirsek bölgesinde, iç tarafta yer alan kemik çıkıntısına medial epikondil denir. Medial epikondilin arkasında kubital tünel yer almaktadır ve içinden ulnar sinir geçmektedir. Elimizi medial epikondile yerleştirdiğimizde tünelden geçen sinir parmak uçlarıyla çok rahat hissedilebilir. Çünkü cildin hemen altında yer almaktadır. Dirseğin altı veya ön kol ile bilek arasında, ulnar sinir kasların içinde seyir etmektedir. El bileğine yakın bölgede guyon kanalı isimli ikinci tünelden geçerek serçe ve yüzük parmakların hareketini sağlar ve his duyusunu alır.
Sinir Sıkışması Nedenleri
- Dirsek büküldüğünde ulnar sinir gerilir. Uzun sürerse dirsek bölgesinde ağrı ve hassasiyet oluşur. Bazı insanlar uyurken elini yanağına koyarak uyur. Ulnar sinir gerilir ve gece uykudan uyandıran parmak uyuşmaları ile sonuçlanabilir.
- Bazı kişilerde dirsek kıvrıldığında sinir tünelden dışarı kayar ve tekrar geri döner. Zaman içinde bu durum sinirin zedelenmesine yol açar.
- Uzun süre dirsek üzerine yatmak
- Dirsekte şişme durumları (kireçlenme, romatizma)
- Dirsek travması veya kırığın iyileşme döneminde görülebilir.
Sinir Sıkışması Teşhisi
- Dirseğin iç kısmında ve cilt altındaki sinir irrite edildiğinde, serçe parmaklara gelen uyuşma veya ağrılarda artış olması.
- Dirsek büküldüğünde şikayetlerin belirgin olması.
- El ve parmakların gerilmesi ile şikayetlerin ortaya çıkışı anlamındadır.
Röntgen, kireçlenme, kemik çıkıntılar hakkında bilgi verir. Ayırıcı tanı açısından önemlidir.
Mr, dirsek bölgesinde yer alan yumuşak dokular hakkında bilgi verir.
Emg, sinirler elektirik kabloları gibidir. Emg, sinir sıkışmalarında sinir ileti hızını, fonksiyonunu ve sıkışmasını değerlendiren çok kıymetli bir testtir.
Sinir Sıkışması Ameliyatı,
Bu ameliyat anterior transpozisyon olarak isimlendirilir. Bu ameliyat gevşetme ameliyatı ile birlikte sık yapılır. Sinir tünelden alınır ve medial epikondilin ön tarafına taşınır. Bu sayede sinirin gerginliğini azalmaktadır. Sinir cilt ve yağ tabakasının altında yer alan kasların üstüne, içine veya kasların altına transfer edilebilir. Kubital tünelin yer aldığı iç kemik çıkıntısı yani medial epikondil kemik kesimi ile çıkartılır. Bu durumda tünel ortadan kalkar ve sinir öne doğru yer değiştirir.
Ameliyat Sonrası İyileşme
Ameliyat sonuçları genellikle başarılı ve günlük aktivitelere dönüş mükemmeldir. Akademik çalışmalarda tüm cerrahi yöntemlerinin sonuçları birbirine benzer bulunmuştur. Fakat geç kalınmış, ciddi düzeyde sıkışma ve kas erimesi olan hastalarda cerrahi başarı oranı düşmektedir. Erken tanı ve tedavi cerrahinin başarısını belirleyen en önemli faktördür. Ameliyat sonrası normal Hayat'a dönüş, hastanın önerilere riayet etmesi ile paralellik göstermektedir.
Resim +18 'dir. !!!