Arkadaş(lar)ım öncelikle Allah'ın selamı üzerinize olsun. Eleştiriye açık mısınız bilmem ama bir arkadaşımız kafasına takılmış bir soru soruyor. Ve diyor ki "Ben acizane araştırmalarımda tatmin edici bir açıklama bulamadım" diyor. Sizde kalkıyor "Ben acizane kardeşiniz bildiğim kadarıyla açıklamaya çalışayım inşallah" diyerek arkadaşın tatmin olmadığı o cümleleri aynen AKTARMA yapıyorsunuz. Tevazunuza mı güleyim bilginize mi yanayım aynen aktarma yapmanıza mı şaşayım. İnsanların meramına muvafık hareket edin. Biliyorsanız ya da değişik enteresan farklı bir malumatınız varsa konuşun cevap verin. Bilmiyorsanız susun. Hakikaten benim de tatmin edici bulmadığım cümleleri bir yerden aynen nakletmenin de bir alemi yok ki. Sorarım size o cümleler sizi tatmin etti mi ediyor mu??? Sonra Hanefi mezhebinde geçen, mezkur her kavl ve söz Ebu hanifenin bizzat sözü değil ki. Kendisinden nice seneler sonra gelen bir çok Hanefi alimlerin gündeme getirdiği birçok mesele zamanla MEZHEBİN GÖRÜŞÜ addedilmiş. Bu görüşün de Ebu Hanifenin bizzat kendisinin görüşü olduğunu düşünmüyorum. "SUBHANEKE" VE "VE BİHAMDİK" kelimeleri ile "VE CELLE SENAUK" kelimesi, cümlesi hepsi Allahı takdis ve yüceltme ifade eder. Aslında meselenin asıl zembereğini, Allah Rasulünden subhaneke duasıyla ilgili bize gelen SAHİH rivayetlerde "VE CELLE SENAUK" ibaresinin olmaması ama diğer başka rivayetlerde geçiyor olması sahabeye ait bir ibare zannı doğurmakta dolayısı ile namazda okunurken insan kelamı namazda bulunmamalı hassasiyeti oluşturur. Ama cenaze namazı ise meyyite dua makamı olduğu için okunabilir. Burada İnsan kelamı da olsa duadır övgüdür söylense de bir beis olmaz düşüncesidir. HasılıCenâze Namazında okunduğu gibi bütün namazlarda da okunabilir. Bu hususta kişi muhayyerdir. İsterse okur, isterse okumaz. Okuyan ayrıca sevab kazanır, okumayanın namazında da herhangi bir eksiklik olmaz. Diye düşünüyorum
ve aleyküm selam Kardeşim. Öncelikle hoşgeldin.
Verdiğin bilgiler için teşekkürler. Bizler burda yaklaşık 7 senedir doğruları bulma , yanlışlarımızın farkına varıp en doğru islami bilgilere ulaşma peşindeyiz. Bildiklerimizi öğretme , bilmediklerimizi de öğrenme derdindeyiz. Amacımız Hakk yolunda karşılıksız hizmettir. Kibre kapılmadan , kimseyi küçümsemeden , hafife almadan.
Bilmemek ayıp değil , öğrenmemek ayıptır....
Biz eleştriye her zaman açığız. Bir konuyu yanlış biliyorsak , yanlışımızda ısrar etmeyiz. Eğer ki yanlış biliyorsak , doğrusunu öğrendiğimizde öğrendiğimiz ve öğrettiğimiz bir tek doğru harfin kazancını alma derdindeyiz.
Şimdi ben sorayım size ,
" Diye düşünüyorum..." ile biten açıklamanız sizi tatmin etti mi , ediyor mu? Madem biliyorsunuz o zaman daha net bilgi ile yanlışımızı söyleyip , halis niyetle doğru bildiğinizi açıklamalıydınız. İslam dini , düşüncelerle kabul edilen bir din
DEĞİLDİR !!! Herkes kafasına göre ...diye düşünüyor derse vay halimize. Yorum yapmamıza fırsat verilmeden Rabbimizin kemale erdirip bizim için seçtiği Din üzerindeyiz. Bu din içinde kibr ve böbürlenmek ise şiddetle yasaklanmıştır. Yani biz, bugüne kadar kimseyi bilmediği için alay edercesine gülüpte kullandığınız gibi
Tevazunuza mı güleyim bilginize mi yanayım gibi yanlış cümleler kullanmadık , kullanmayacağız Allahın izniyle.
Siz eleştriye ne kadar açıksınız bilemeyiz ama bu yorumunuz
gülünecek ve yanılacak bir yorum gibi görmeyerek , sadece cevap vermiş olmak için yazdığınızı düşünerek cevaplıyorum.
Sizden önce zaten açıklaması yapılmış. Yazılanların aynısını yazmışsınız. Subhaneke duasının normalde ve Cenaze namazındaki okunuş nedenleri sitemizin sahibi İhsan Hocamızdan alınarak yapılmıştır. Medrese Eğitimi görmüş bilgisine güvendiğimiz hocamızdan. Son yorumları okumadan arkadaşımızın merak ettiği soruyu hızlıca geçerek acele cevap vermiş olmak için hareket etmişsiniz. Yazdıklarınızın , bir önceki yorumda yazılanlardan eksik tarafı nedir acaba?
İsterseniz o yorumu bir daha okuyun. Gözünüzden kaçmış olabilir.
BİLGİ
Cenaze namazında okunan “ ve celle senaüke” neden normal namazlarda okunmaz?
Öncelikle, cenaze namazının sonundaki cenaze namazı cümlesine bakarak, bunu bir namaz değil , bir dua olduğunu bilelim. Rüku ve secdesi olmayan namaz değildir. Sadece duadır. …
Normal namazlarda ise “ subhaneke” duası , farz değil, sünnettir. Anlamı ise Allah’ı hamd ve tesbihtir. Hanefiler buna uyar ama diğer mezhepler farz olmadığı için okumazlar. Okumamalarının nedeni de, farzı tehir etmemek, yani ertelememek için ilk önce farz olan Fatiha suresini okurlar.Namazda subhaneke okumamak namazı bozmaz.
Cenaze namazında okunan subhaneke duasındaki “ve celle senaüke “ise işaret edildiği gibi ALLAH’a bir sena etmek bir yakarıştır. Normal namazda dua ,son oturuştan sonra yapıldığı için , ordaki dualarımız cenaze namazındaki bütünlük ile bir değildir. Şöyle ki;
Normal namaz başından sonuna kadar Allah’a ibadettir. Cenaze namazı ise ,cenaze için bir duadır. Normal namazda , namaz içinde Allah’tan şahsi isteklerimizi isteyemeyiz. Allahım şu konuda yardım et, şu kardeşimizin işini kolaylaştır gibi dualarımızı namaz içinde isteyemeyiz. Ama cenaze namazı ibadet olmadığı için, sadece Cenazenin affının aciliyeti için okunan subhaneke de “ senamız sanadır” denir. Çünkü Cenaze namazından hemen sonra defin işlemi başlar. Münker ve nekir artık gelmek üzeredir. O an gelmeden önce Rabbimizden acil bir şey istiyoruz. Subhaneke duası ile Allahı hamd ve tesbik edip , “ve celle senaüke” diyerek isteğimizin aciliyetini bildirip , senamız yani seslenişimiz sanadır. senamızı duy ve karşılık ver, sen hertürlü eksiklikten münezzehsin deriz.
Yani “ve celle senaüke” diyerek Rabbimizden dualarımıza daha çabuk karşılık vermesini ve kabul etmesini dileriz öyle temenni ederiz. Sonrada cenaze duası okunur ki, zaten temennimizi söylemiş bulunuyoruz. Aradaki fark sadece aciliyet için duaya eklenen bir cümledir. Rabbimiz bunu bilmiyor mu? Elbette biliyor . Cenaze namazının ne için kılındığını elbette bizen daha iyi biliyor. “Dua edin, dualarınıza icabet edeyim” buyuruyor. Bizde duamızda konunun aciliyetini bildiriyoruz. Sadece kullarından duymak istiyor. Bu anlamda, “ ve celle senaüke” normal namazda okunursa ortaya nasıl bir anlam çıkar düşünmek daha kolay olur.