Teknolojik İlerlemenin Yolu: Doğayı Taklit
İnsanoğlu canlılarda karşılaştığı mükemmel tasarımları henüz tam anlamıyla teknolojiye taşıyamamış, hatta bu üstün tasarımları kısmen keşfedebilmiştir.
Doğadaki canlıları incelediğimizde bibirinden kompleks, üstün tasarımlara sahip olduklarını görürüz. Doğada varolan bu tasarımlar yıllardan beri bilim adamları ve mühendisler tarafından incelenmekte ve taklit edilmeye çalışılmaktadır. Yapılan araştırmalar ve deneyler sonucunda canlılarda bulunan kusursuz sistemlerin birer benzerleri olan robotlar ve gelişmiş mekanizmalar üretilmektedir.
Amerika'daki ünlü bilim çevreleri, doğadaki tasarımın bilim ve teknoloji tarafından taklit edildiğini bildirmektedirler. Örümceğin ürettiği ipek, bitkilerin yaptığı fotosentez, böceklerin kusursuz kanat yapıları bunlardan yalnızca birkaç tanesidir. Bilimsel bir makalede doğadaki tasarımın üstünlüğü ve bunun teknolojiye model teşkil ettiği şöyle belirtilmektedir:
"Doğadaki mekanizmalar üzerinde yapılan çalışmalar göstermektedir ki, filden proteine kadar pek çok yapı tasarımcılar ve mühendisler için zengin bir fikir havuzu oluşturmaktadır. Üstelik bu havuzun derinliğini artırma potansiyeli de çok yüksektir."
İşte doğadaki üstün tasarım, 21. yy.da zirvesine ulaşmış bir bilgi birikimi ve teknoloji seviyesini yakalamış olan bilime rehberlik etmekte ve sahip olduğu olağanüstü mekanizmalarla, yepyeni teknolojilere örnek oluşturmaktadır. Aşağıda bilim adamlarının doğada keşfettiği iki tasarım harikası, örnek olarak ele alınmıştır.Okyanusun Derinliklerindeki Fiber Optik Tasarım
Rossella Racovitzae adlı sünger bitkisi yüksek teknoloji ile üretilen ve iletişim sistemlerinde kullanılan fiberoptik maddesini 600 milyon yıldan beri kullanmaktadır.
Mükemmel işleyişe sahip, özel bir plana dayalı ve amaca yönelik parçaların biraraya gelmesiyle oluşan sistemler, canlıların kimi zaman avlanma kimi zaman gizlenme kimi zaman da su toplama amaçlarına hizmet için özel olarak var edilmiştir. Bu türden canlılar arasında Rossella Racovitzae ismindeki su bitkisi de bulunur.
Rossella Racovitzae adlı su süngeri bitkisi, insanoğlunun en yeni teknolojilerde kullandığı fiber optikten yapılmış uzantılara sahiptir.
Fiber optik ışığı iletmede çok etkili bir malzemedir. İletişim alanında lazer ışınlarının fiber optik kablosundan geçirilmesiyle iletişim imkanları, normal malzemeden yapılmış kabloya göre olağanüstü bir artış gösterir. Öyle ki, saç teli kalınlığında 100 tane fiber optik kablonun yanyana getirilmesiyle oluşan kablonun kesitinden, 40.000 ayrı ses kanalı geçirebilmektedir.
Antarktik okyanusunda yaşayan bu sünger türü de fotosentez yapabilmek için ihtiyacı olan ışığı fiber optik maddesinden yapılmış olan, diken şekilli uzantıları sayesinde kolayca toplamakta ve çevresi için de bir ışık kaynağı olmaktadır. Bu sayede hem kendisi hem de bu süngerin ışık toplama yeteneğinden faydalanan başka canlılar hayatta kalabilmektedir. Aynı ortamda yaşayan tek hücreli yosunlar da bu süngere yapışmakta ve yaşamaları için gereken ışığı elde etmektedirler.
Antarktik Okyanusu'nun 100 ila 200 metre derinliklerinde, kalın buz kütlelerinin altında neredeyse zifiri karanlık denebilecek bir ortamda yaşayan bir canlı için güneş ışığını yakalamak, canlının hayatını sürdürebilmesi açısından son derece büyük bir önem taşır. Canlının bu sorunun üstesinden gelebilmesi, ışığı en etkili şekilde toplayan fiber optik ile donatılmış olması sayesinde mümkündür. Yüksek teknolojiye sahip fabrikalarda imal edilen ve iletişim sistemlerinde kullanılmaya çalışılan fiber maddesinin böyle bir ortamda bu canlı tarafından 600 milyon yıldan beri kullanılıyor olması bilim adamlarını da hayrete düşürmektedir.
Brian D. Flinn, bu canlıdaki tasarım üstünlüğünü şöyle ifade eder: "Bu, önümüzdeki 2 ya da 3 sene içinde (insanların) telekomünikasyona geçirecekleri türden birşey değil, bu, önümüzdeki 20 yılda ortalarda görülmeyecek birşey."
Bütün bunlar bize doğayı ve içindeki canlıları, Allah'ın özel olarak tasarladığını gösteren delillerdendir.
İnsanoğlu canlılarda karşılaştığı mükemmel tasarımları henüz tam anlamıyla teknolojiye taşıyamamış hatta Allah'ın canlılarda yarattığı üstün tasarımları kısmen keşfedebilmiştir. Söz konusu üstün tasarım, kusursuzluk özelliği taşımakta ve bunu Allah bir ayetinde şöyle bildirmektedir:
"O Allah ki, yaratandır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'şekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakim'dir." (Haşr Suresi, 24)
Moderatör tarafında düzenlendi: