TÜRKOĞLU
Aktif Üyemiz
]Bir halkın tarihini ve etnogenezinde ki hususiyetleri bilmeden, onların şu anki tarihini ve varlıklarını kavrayabilmek mümkün değildir. yukarıda dikkat çekildiği gibi, Türk halklarının ortaya çıkışlarına ait tartışmalar günümüze kadar taşınmaktadır.
Türk kabile ve halkları hakkında eski ve orta çağ yazarları: Hekataios, Hesiodos, Herodot, Strabon, Pliny, Pomponius Mela, Ptolemaeus, Horoneli Moses, XII. Yüzyıl “Ermeni Coğrafyası” adlı eserin yazarı, Ananius Shirakatsius, İbn’ül Esir, Reşüdiddin, İbni Hurdadbeh, Ebu’l Fida, İbni Havkal ve benzerleri çok şeyler yazmışlardır.
Fakat Türk halklarının tarihinin ilmi açıdan incelenmesi, ilk defa 1713-1722 yıllarında Sibirya’da görev yapmış olan İsveçli subay F.İ. Tabbert Stralenberg tarafından yapılmıştır.
Kendisi Türk halklarının ortaya çıkışları hakkındaki Altay teorisinin kurucularından biridir. (Klyashtorny, 1964, s.5) .
Herodot’un IV. “Tarih” kitabında tasvir edilen, Türk-Arınların (Hakas Kabilesi) insan başlı yılanlarla savaşı hakkındaki efsaneleri derleyip onları İskit kabilesi Neürilerin yılanlarla yaptıkları savaşlarla ilgili efsanelerle karşılaştıran Stralenberg, şöyle der : “Biz bu halkların Asya’dan Avrupa’ya göç etmiş ve Herodot’un devrine kadar orada yaşamış olan İskitlerin çocukları olduklarını düşünebiliriz.” (Stralenberg, 1888, s.3-4)
1829-1830 tarihlerinde Macarların eski tarihleri ve etnogenezlerini araştıran Macar bilim adamı Jean-Charles de Bess (Beş) Kırım, Kırım, Karaçay-Balkarya’ya seyahat etmiştir. Bess, Karaçay-Balkarların Macarlarla aynı kökenden geldiklerini kabul etmektedir. Bess ayrıca “Karaçayların ve Digorların benzeştiği kadar başka hiçbir milletin Macarlara benzemesi mümkün değildir” diye yazmaktadır (Adıgeyler, Balkarlar ve Karaçaylar, s.333)
Akademisyen E.İ Eyhvald, Türk kabilelerinin Avrupa’da Milattan önce çok uzun zamandan beri yaşadıklarını bilimsel olarak ortaya koymuştur. O, “İskitler, Türk kuşağının normal ve farklı bir koludur… İskitler adı altında Türk kabilelerinin kastedildiğine sayısız deliler mevcuttur.
Herodot, Türragetler, ve Türklerden söz etmektedir (Kitap IV, 21) … Herodot Dnestr (Dinyester)in üst kısmına Türkleri yerleştirmektedir…. Tiras ve Türas (Dnestr) günümüze kadar ” Tur” diye bilinmektedir. Bütün yayınlarda onların isimleri Türk yerine “İurki-Ürki” diye yazılmaktadır. Pliny ve Pomponius Mela tarafından bahsedilen Türk kabileleri Strabon’da Türragetler (Tyrrhen) olarak geçmekte, ayrıca Strabon’un yazılarında Uygur Türklerine de rastlanmaktadır.Kazi T. Laypanov ve İsmail M.Miziyev’in “Türk Halklarının Kökeni” İsimli Kitabından