Türkoloji Türk Dili ve Kültür Merkezleri Projesi Nedir?

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
TÜRKOLOJİ TÜRK DİLİ VE KÜLTÜR MERKEZLERİ PROJESİ NEDİR?




Türkoloji Projesi, 1999 yılında Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından başlatılmış ve ilk defa 2000-2001 öğretim yılında uygulamaya konulmuş bir projedir. Proje ile komşu dost ve akraba topluluklar ile tarihi birlikteliğimiz göz önüne alınarak bu ülkeler ile geçmişten gelen kültürel bağlarımızın yeniden tesis edilmesi amacıyla bu ülkelerde Türk Dili öğreniminin yaygınlaştırılması, iletişimin geliştirilmesi, dolayısıyla bu ülkelerde yapılacak eğitim, kültür sosyal, teknik, ticari ve ekonomik işbirliğinde Türkçe konuşabilen potansiyel bir kitlenin yaratılması hedeflenmektedir.Bu amaç doğrultusunda bu ülkelerde bulunan üniversitelere destek verilmekte, bu ülkelerde Türkoloji/Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri ile Türkçe Eğitim Merkezleri açılmaktadır.Söz konusu bölümlere eğitim araçları desteği verilmesinin yanı sıra öğretim elemanları görevlendirilmektedir.

Proje halen yaygınlaşarak ve büyüyerek devam etmektedir.
Türkoloji Projesiyle, komşu, dost ve akraba toplulukların bulunduğu ülkelerde Türkçe konuşabilen potansiyel bir kitlenin yaratılması hedeflenmektedir. Ayrıca bu proje Türkiye’nin, yurt dışında ticari, kültürel ve insani bakımdan daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Şu ana kadar Afganistan, Arnavutluk, Belarus, Bosna Hersek, Estonya, Kazakistan, Kırım Özerk Cumhuriyeti, Kosova, Letonya, Litvanya, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Suriye, Tataristan Özerk Cumhuriyeti, Tacikistan, Ukrayna’da proje çerçevesinde üniversitelerle işbirliğimiz sürmektedir.

Bu ülkelerde toplam olarak 2001-2002 yılında 13 öğretim elemanı; 2002-2003 yılında Türkiye’den 14, yerel 14 olmak üzere toplam 28 öğretim elemanı; 2003-2004 yılında Türkiye`den 17, yerel 15 olmak üzere toplam 32 öğretim elemanı; 2004-2005 yılında Türkiye`den 20, yerel 13 olmak üzere toplam 33 öğretim elemanı görev yapmıştır.

İçinde bulunduğumuz öğretim yılında ise Türkiye`den 24, yerel 17 olmak üzere toplam 41 öğretim elemanı görev yapmaktadır. 2005-2006 Öğretim yılında bu birimlerde 1400 öğrenci öğrenim görmektedir.

Türkoloji Projesi içinde aşağıdaki çalışmalara yer verilmektedir:

1) Varolan Türkçe öğretim birimlerinin desteklenmesi,
2) İhtiyaç duyulan üniversitelerde yeni Türkçe öğretim birimlerinin oluşturulması,
3) Türkçe öğretim birimlerinin teknolojik eğitim araçları ile donatılması,
4) Söz konusu birimlere öğretim elemanı desteği sağlanması.
5) Halka yönelik Türkçe kursları,
6) Türkçe öğrenmekte olan başarılı öğrencilere Türkiye`de Yaz Staj Programı düzenlenmesi.Geçtiğimiz yaz üçüncü kez düzenlenen bu programa 105 öğrenci katılmıştır.
7)2006 yılında dördüncüsü düzenlenen Yaz Staj Proğramı’na ise 100 öğrenci katılmıştır.

Önümüzdeki yıl 120 öğrencinin katılması planlanmaktadır. Yaz Staj Programında öğrencilere hızlandırılmış Türkçe, Türk kültürü ve tarihi dersleri verilmekte yapılan gezi programları ile Türkiye`nin tarihi ve turistik yerleri tanımaları sağlanmaktadır

Türkoloji Projesine dâhil olan birimlerde, kütüphane, derslik ve dil laboratuarları kurulmakta, ders kitabı, bilgisayar ve internet, televizyon ve uydu anteni, VCD-DVD desteği, kasetçalar, tepegöz gibi birçok araç ve gereç desteği verilmektedir.
Türkolji Projesi çerçevesinde son olarak 23 Ocak 2006 tarihinde Slovakya Comenius Üniversitesi bünyesinde Türk Dili Okutmanlığı birimi için protokol imzalanmıştır.

Halen Letonya’dan (Vilnius), Ukrayna’dan (Luhansk) Irak’tan (Musul), Makedonya’dan, Hindistan’dan yeni talepler vardır.

Önümüzdeki yıldan itibaren ilgili birimlerde yerel öğretim elemanı olarak istihdam edilmek üzere Türkiye`de master ve doktora programları başlatmayı planlıyoruz..
Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK ile işbirliğini artırarak alanda daha verimli ve etkili çalışma ortamı hazırlamayı amaçlıyoruz..

Proje kapsamında, 18 ayrı ülkede 29 üniversite bünyesinde 18 Türkoloji Bölümü ile 11 Türk Dili ve Kültür Merkezi açıldı. 2005–2006 öğretim yılında anılan bölümlerde 1400 öğrenci öğrenim gördü. Son teknolojik ekipmanla donatılan bu merkezlerde asistanlar ve yerel okutmanlar görevlendirildi. Söz konusu üniversitelere 17 mahalli okutman yanında Türkiye’den toplam 24 akademisyen görevlendirildi.

Türkoloji Projesi ile Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Tarihi ve Türk Kültürü ile ilgili konularda gelişmekte olan dost ve akraba devletler ile topluluklarının bulunduğu ülkelerin üniversitelerinde çeşitli anlaşmalar ve protokollerle işbirliği yapılarak, verilecek derslerle Türk Dili ve Kültürünün öğretilmesi, yerinde yapılacak araştırmalarla zenginleştirilmesi hedeflenmektedir.
 
Üst Alt