Başbakan Davutoğlu, Siirt mitingine katılan 3 genç kızın HDP binasının önünde ‘barbarlar tarafından saldırıya uğradığını’ belirterek “Siirt’te 5 genci dağa kaçırıp ailelerini tehdit etmişler. Baskıya ve teröre geçit vermeyiz” dedi.
. ŞEYHMUS ÇAKAN/ŞERİFE GÜZEL VAN-KAYSERİ
Başbakan Davutoğlu, PKK ve HDP’nin bölgede vatandaşları tehdit ettiğine dair ellerinde bilgiler olduğunu belirterek, “Meydanı teröriste bırakmayız” dedi. Davutoğlu önceki gün Siirt’te verdiği mitingin ardın mitinge katılan 3 genç kızın HDP’liler tarafından darp edildiğini belirterek “Zorbalar lar 3 genç kızımıza saldırmışlar” diye konuştu. AK Parti’nin Van ve Kayaseri mitinglerinde halka seslen Davutoğlu, HDP’nin, CHP’nin baskıcı tek parti zihniyeti ile aynı olduğu vurgusu yaparak, “CHP milletin değerlerine ne kadar yabancıysa HDP de o kadar yabancıdır” dedi. Davutoğlu, vatandaşlara uygulanan baskıya ilişkin ellerinde istihbaratlar bulunduğunu vurgulayarak, bazı çetelerin, dolaşıp muhtarlara “Şu köyden şu kadar oy çıkmazsa biz sizi cezalandırırız” dediğini hatırlattı. Bu baskılara boyun eğilmemesini istedi.
Kızlara saldırı kınanmadı
Önceki gün AK Parti Siirt mitingine gelen üç genç kızın, miting sonrası HDP binası önünde saldırıya uğradığını açıklayan Davutoğlu, saldırıya uğrayan genç kızları arayıp görüştüğünü söyledi. Davutoğlu, olayı şöyle anlattı: “Siirt’ten Tunceli’ye geçerken bir haber geldi. 3 kız kardeşimiz; Elif, Merve, Yeter. Bizim mitingden çıkıp HDP binasının önünden geçerken barbar bir takım zorbalar tarafından saldırıya uğradı. Ve hani feodal dönem diye kadına karşı şiddeti gündeme getirenler şimdi cevap versin. Bu zorba erkekler HDP binasından çıktı ve bizim kız kardeşlerimize saldırdılar. HDP binasının hemen önünde oldu. Şimdiye kadar ne Demirtaş’tan, ne HDP’den tek bir kınama gelmedi. Bari bu genç kızlara yapılan saldırıyı kınasınlar. Eğer birileri genç kızlarımıza, saldırırsa, dokunursa kıllarına hesabını sorarız.”
5 gencimiz dağa kaçırıldı
Davutoğlu, konuşmasında, isimlerini kendisinde saklı tuttuğu ve bazıları 14-15 yaşlarında olan 5 gencin Siirt’te dağa kaldırıldığını vurgulayarak, “Ailelerine mesaj gönderilmiş ‘ya bizi desteklersiniz, ya bu gençleri iade etmeyiz’ diye. Demirtaş’a soruyorum, bunların karşısında net bir tavır alacak mı?Arkasında onu destekleyen güya özgürlükçü, liberal aydınlar cevap versin. Hiçbirinden ses yok” dedi.
Korkudan yaklaşamıyorlar
Vatandaşlara uygulanan baskıyı sokakta, yol boylarında gördüğüne dikkat çeken Davutoğyu, gözleriyle muhabbet gönderirken, oraya sızmış birkaç şiddet yanlısı nedeniyle ellerini kaldıramadığını vurguladı. Davutoğlu, “Gözleriyle muhabbet ilettiler. Kim bu topraklarda terörü, şiddeti kim tekrar gündeme getirirse karşısında dimdik duracağız” diye konuştu.
Gereken tedbirler alınır
HDP’nin vaadinin, “7 Haziran’da barajı aşamazsak tekrar terörü şiddeti getiririz” şeklinde olduğunu vurgulayan Başbakan, “Bu terör örgütü Vanlıları da, güneydoğudaki vatandaşlarımızı susturamayacaktır. 7 Haziran akşamına göre tehdit savuranlara söylüyorum: Tekrar 6-7 ekim olayları gibi olaylara tevessül edeceğiz diye tehdit ederseniz bilin ki, bu devlet gezi olaylarını, 6-7 ekim olaylarını yaşadıktan sonra bu meydana hiçbir vandala, teröriste teslim etmez. Gereken tedbir en iyi şekilde alınır” dedi.
MİTİNGE GELENLERE KAMERALI GÖZDAĞI
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin genelinde hissedilen HDP baskısı, Van’da kendini en yoğun şekilde hissettirdi. HDP baskısı, miting alanına gelen vatandaşlarda da gösterdi. Çok sayıda vatandaş miting alanına gelmek yerine bariyerlerin arkasından mitingi izlemeyi tercih etti. Başbakan’ın miting meydanına gelişinde kendisini selamlayan vatandaşlar birileri tarafından görüntülendi. Mitinge gelenler, kamera kaydına alınmaya çalışıldı. Kayıt alan 11 kişi gözaltına alındı.
TÜRK BAYRAĞI HASSASİYETİ: Meydanın girişinde AK Parti Gençlik Kollarından genç kızlar, miting alanına gelenlere Türk bayrağı ve AK Parti bayrağı dağıttı. Bazı vatandaşların, eline Türk bayrağı almaktan çekinmesi dikkat çeken başka bir unsuru oluşturdu.
BASKI GİDEREK ARTIYOR: Başbakan Davutoğlu’nun mitingi nedeniyle güvenlik güçlerinin yoğun olarak görev yaptığı Van mitingi öncesinde bölgede görev yapan emniyet mensupları ise vatandaşların artık HDP baskısından çekindiği için AK Parti mitinglerine katılmakta çekimser davrandığına dikkat çektiler. Bazılarının da, bölgenin tamamen HDP ağırlığının etkisinde kalması nedeniyle tercih ettiği partiyi saklamak zorunda kaldığı belirtildi.
ALA: “TEHDİDE KARŞILIĞI VERİRİZ”: Van’da hissedilen baskıya karşı AK Parti cephesinden de, vatandaşlara, “tehdide pabuç bırakmayın” mesajı Van Beşyol Meydanı’ndan verildi. İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala ve Beşir Atalay birer konuşma yaparak “Tehidide izin vermeyeceklerini gerekli karyılığın verileceğini söylediler. Ala, “Kesinlikle millet iradesine, tehdide izin vermeyiz ve gereğini yaparız. En ufak bir tehdide biz karşılığı veririz” derken Tarım Bakanı Mehdi Eker de, “Şanlı Vanlı, asla tehdide prim vermez. Beşyol Meydanına gelir, barışı, özgürlüğü, demokrasiyi savunur. Baskıcılara, tehdit edenlere, şantajcılara fırsat vermeyeceğiz” diye konuştu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay da, “Öyle tehditlere falan aldırmayacağız. Çözüm süreci aynı şekilde devam edecektir. Bir aksama, duraklama, süreçle ilgili bir tereddüdümüz yoktur” dedi.