BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Baraj nedir ? En büyük ve en önemli barajlar - Chirkei Barajı (Dağıstan)

Chirkei Barajı (Dağıstan)
Chirkei Barajı (Dağıstan)
10. Chirkei Barajı (Dağıstan)

Dağıstan Cumhuriyeti topraklarında büyük bir baraj var. Sulak Nehri üzerindeki Chirkei Barajı 1974 yılında inşa edildi. Yüksekliği 232.5 metre, baraj binası yaklaşık 1.300 bin metreküp beton talep etti. Barajın uzunluğu da oldukça etkileyici ve 338 metreyi oluşturuyor. 1964'te Bogendamm hala inşa edilecekti. İnşaat çalışmaları, kayaç patlamalarının gerekliliği nedeniyle on yıl ertelenmişti.

Günümüzde Chirkei hidroelektrik santralı, sadece Dağıstan'da değil, aynı zamanda Kafkasya'da da en güçlüdür. Chirkei Barajı, Rusya'nın en büyük ikinci barajıdır. Elektrik enerjisi üretimi için kurulan etkileyici büyüklüğün hidroelektrik yapısı inanılmaz derecede güzel ve geniş su havzasının oluşmasına yol açmıştır. Sadece 50 yıl önce küçük köyler yerine geçti. İnşaat sırasında 800'den fazla ev Chirkei Aul'dan taşınmıştır. 3 bin hektarı aşan tarım ülkesi su basmıştı.

Bununla birlikte, bu kayıplar, barajın bölgeye kazandırdığı avantajlara kıyasla önemsiz gibi görünmektedir. Su kaynaklarının düzenlenmesi, tarım alanlarının genişletilmesini mümkün kılmıştır. Elektrikten elektrik üretmenin avantajları yadsınamaz. Güzel baraj da birçok yolcuyu cezbetmektedir. Konukların çoğu ekoturizm konusunda isteklidir. Son zamanlarda, hidroelektrik santralinin yanında yeni bir balık çiftliği açıldı.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Baraj nedir ? En büyük ve en önemli barajlar - Laxiwa Barajı (Çin)

Laxiwa  Barajı (Çin)
Laxiwa Barajı (Çin)
11. Laxiwa Barajı (Çin) | Lasiva Barajı

Çin'de Kingai bölgesinde yüksekliği 250 metre olan Lasiva Barajı bulunmaktadır. Sarı Nehir üzerindeki dev baraj elektrik enerjisi üretimi için inşa edildi. Hidroelektrik santrali nispeten 2009'da faaliyete geçti. Lasiva barajının gezegenin en büyüğü arasında olması nedeniyle inşaat için en kısa zaman inanılmaz görünüyor.

İnşaat Nisan 2006'da başladı ve Mayıs 2009'un başlarında santralin iki ilk jeneratörü başlamıştı. İnşaat projesi devasa ölçeğin temel işini çağırdı. Toplamda, inşaat işçilerinin inşaat alanından birkaç yıldır 80 milyon metreküp kaya çıkarmaları gerekiyordu.

Yaptıkları işler sayesinde, bugün dar kayalık koridor yerine modern mimarinin gerçek şaheseri görüyorsunuz.

Hidroelektrik santralinin inşası, ilk çalıştırılmasından birkaç yıl sonra sürdü. 2010'da birkaç enerji bloğu hâlâ faaliyete geçmişti. Turistler, kayalık manzaralarla Çin'in en güzel bölgelerinden birinde geziniyorlar. Ve en meraklı misafir baraj boyunca yürüyebilir ve yüksekliklerden sakin Sarı Nehir izleyebilir.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Baraj nedir ? En büyük ve en önemli barajlar - DerinerBarajı (Türkiye)

DerinerBarajı (Türkiye)
DerinerBarajı (Türkiye)
12. DerinerBarajı (Türkiye)

Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, Dünya’nın 6. yüksek barajı olan Deriner Barajı tamamlandı.

Deriner Barajı ve HES, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çoruh Nehri üzerinde ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezine bağlayan Devlet Karayolu üzerindeki köprünün 5 km menbasındadır.

Çoruh Nehri'nin Üçüncü Gerdanlığı

TBMM 75. Yıl Muratlı ile Borçka Barajlarından sonra Çoruh Nehri’nin üçüncü gerdanlığı olacak Deriner Barajı, ülkemizde üretilen hidroelektriğin % 6’sını karşılayacaktır. 1 milyar 400 milyon Amerikan Dolarına mal olan barajda 1 milyar 970 milyon m[SUP]3[/SUP] su depolanacaktır.

750 Bin Kişinin Elektrik İhtiyacı Karşılanacak

Barajın HES ünitesinin kurulu gücü 670 MW olup, yılda 2 milyar 118 milyon kilowatt saat elektrik üretecektir. Ülkemizde 2011 yılında kişi başına elektrik tüketiminin ortalama 2.870 kWh olduğu düşünülürse, Deriner Barajı ve HES’ten elde edilecek elektrik ile 750 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabilecektir.

Bu da demektir ki Deriner Barajı ve HES; Mardin, Trabzon, Eskişehir ya da Malatya illerimizden birinin yıllık bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Diğer bir deyişle Artvin, Rize, Bayburt ve Gümüşhane illerimizin toplam nüfusundan daha fazla kişinin elektrik ihtiyacı bu barajla karşılanabilecektir.

Türkiye'de dünyadaki en büyük barajlardan biri olan Soruh nehri üzerine kurulmuş olan Deriner barajının yüksekliği 249 metredir. Baraj projesinin geliştiricisi mühendis İbrahim Deriner idi. Ne yazık ki, kendi projesinin tamamlanmasını deneyimlememişti. Mühendisin adını kalıcı hale getirme ve barajı şerefine koyma kararı alındı. Barajın bir parçası olan Soruh nehri üzerindeki hidroelektrik santralinin çok sıradışı bir yapıya sahip olduğu belirtilmelidir. Hidroelektrik santral binası tamamen toprak altında.

İnşaat işi 1998 yılında başladı. Ve 2012'de yeni su havzası ilk kez su ile doldu. Yaklaşık hesaplamalara göre, baraj inşaat yatırımları yaklaşık 2 milyar ABD doları olmuş ve bu proje daha da etkileyici hale gelmiştir. Baraj inanılmaz derecede güzel görünüyor, tepesinde otoyol uzanıyor ve dik yıpratıcılarla görkemli dağ manzarası barajın çerçevesini çiziyor.

Bu bölgeyi ziyaret eden birçok turist arabayı Vorgebirgsbezirken'de bırakıyor ve çevrede yürüyerek yürüyüyor. Şu anda, Deriner Betonbogendamm Türkiye'deki en yüksek barajdır.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Türkiye'nin en büyük 10 barajı

Türkiye'nin en büyük 10 barajı

Ülkemizde bazı barajlarımız vardır ki büyüklükleri bakımından birçok doğal gölleri geride bırakmaktadırlar.

Baraj, eski zamanlardan beri insanlığın su ihtiyacını karşılamak, elektrik enerjisi üretmek ve tarımsal alanların sulanması amacıyla inşa edilen su yapılarıdır.

Günümüzün modern barajları stratejik öneme sahiplerdir. Türkiye‘de DSİ tarafından yapımı gerçekleştirilen ve halihazırda işletmede olan 504 adet baraj olup, bunların işletmedeki 203 adeti, büyük çaplı baraj diğerleri ise gölet şeklindedir. Türkiye’de bulunan barajları yükseklik ve büyüklük olarak iki ayrı sıralamaya tabi tutmak daha doğru olacaktır.

Türkiye’nin en yüksek barajı Deriner Barajıdır. Deriner Barajı, Artvin’de, Çoruh Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1998 yılında inşasına başlanmış bir barajdır. Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, Dünya’nın 6. yüksek barajıdır.

Deriner Barajı ve HES, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çoruh Nehri üzerinde ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezine bağlayan Devlet Karayolu üzerindeki köprünün 5 km membasındadır.

Türkiye'nin en büyük barajları
Türkiye'nin en büyük barajları
Ülkemizin en büyük barajları Atatürk Barajı, Keban Barajı ve Karakaya Barajı’dır.

1-Atatürk Barajı: Ülkemizin en büyük barajı yaklaşık olarak 817 kilometrekarelik bir alan kaplayan Atatürk Barajı’dır. Atatürk Barajı aynı zamanda ülkemizin en çok bilinen barajlarından bir tanesidir. Atatürk Barajının kapladığı alan iki ilimizin sınırları içinde bulunmaktadır. Bu illerimiz Adıyaman ve Şanlıurfa illeridir.

2-Keban Barajı: Ülkemizin en büyük ikinci barajı olma özelliği yine ülkemizin en çok bilinen barajlarından bir tanesi olan Keban Barajı’dır. Keban barajının kapladığı alan yaklaşık olarak 675 kilometrekaredir. Keban barajımız üç ilimizin sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu illerimiz Elazığ, Tunceli ve Erzincan illeridir.

3- Karakaya Barajı:
Ülkemizin en büyük üçüncü barajı ise yine en çok tanınan barajlarımızdan Karakaya Barajı’dır. Karakaya barajı diğer iki büyük barajımızdan oldukça küçük olmasına karşın bu büyüklüğü ile üçüncü sırada yer almaktadır. Karakaya barajının kapladığı alan 298 kilometrekaredir. Karakaya barajı Malatya, Elazığ ve Diyarbakır sınırları içerisinde bulunmaktadır.

4- Hirfanlı Barajı:
Ülkemizin en büyük dördüncü barajı ise ismini sıkça duymuş olduğumuz Ankara Kırşehir sınırları içerisinde bulunan Hirfanlı Barajı’dır. Yaklaşık olarak 263 kilometrekarelik bir yüzölçüme sahiptir. Hirfanlı barajı İç Anadolu bölgesi Kırşehir ilinde bulunmaktadır.

5- Altınkaya Barajı: Beşinci sırada bulunan barajımız büyüklüğü 100 kilometrekarenin üzerinde bulunan 5 büyük barajımızdan bir tanesi olan Altınkaya Barajı’dır. Altınkaya barajının büyüklüğü 118 kilometrekaredir. Bu barajımız Karadeniz bölgesinde bulunmakta olup sadece bir ilimizin sınırları içerisinde bulunmaktadır. Samsun ilimizde bulunan bu barajımız karadeniz bölgesinin de en büyük barajı olma özelliğine sahiptir.

6- Sarıyar Barajı: Altıncı sırada bulunan barajımız İç Anadolu bölgesinde bulunan Ankara ve Eskişehir illerimizin sınırları içinde yer alan Sarıyar Barajı’dır. Sarıyar barajının kapladığı alan yaklaşık olarak 83 kilometrekaredir.

7- Seyhan Barajı: Listemizin 7.sırasında yer alan Adana ili sınırları içinde bulunan 67 kilometrekare büyüklüğündeki Seyhan Barajı’dır.

8- Kılıçkaya Barajı:
Sekizinci sırada yer alan ise Sivas ve Giresun illerimizin sınırları içinde bulunan 64 kilometrekarelik bir büyüklüğe sahip olan Kılıçkaya Barajı’dır.

9- Aslantaş Barajı:
Dokuzuncı sıradaki barajımız ise Osmaniye ilimizde bulunan 49 kilometrekarelik bir büyüklüğe sahip olan ASLANTAŞ BARAJI’dır.

10- Demirköprü Barajı:
Onuncu sırada ise Manisa ilimizde bulunan 47 kilometrekare büyüklüğündeki Demirköprü Barajı’dır..

Günümüz itibarıyla ülkemizin en büyük 10 barajı bunlardır.

Örneğin Ülkemizin en büyük barajı olma özelliğine sahip olan Atatürk Barajı ülkemizdeki en büyük 6, 7, 8, 9 ve 10. Sırada bulunan barajların kapladığı alanın 2,5 katından daha fazladır.
 
Üst Alt