ÇİN HERDEMYEŞİLİ (AGLAONEMA)
Çin herdemyeşili (Aglaonema), Asya’da yetiştirilen, birkaç enteresan türü olan, büyüleyici bir görünüme sahip bir süs bitkisidir. Bu bitkinin tüm türlerinin yuvarlak biçimli, büyük, dar yaprakları vardır.
Yaşlı bitkilerde, kısa dallardan uzanan bu parlak yapraklara ilkbaharda veya yaz aylarında açan çiçekler de eşlik edebilir.
Çin herdemyeşili en gözde ev bitkilerinden biridir ve bu özel bitkinin koyu yeşilden tutun da gümüş rengine ya da kırmızıya kadar varan çeşitli renkleri evinizin dekorasyonuna karakter katar.
Yavaş büyüyen Çin herdemyeşili, ev ortamında saksıya dikilip yıl boyunca bakılabilen, harika bir yapraklı bitkidir.
Evcil hayvanınız varsa çok dikkatli olmalısınız; zira bu bitki kediler ve köpekler için zehirlidir.
İçindekiler
Çin Herdemyeşili Bakımı
Görünüşüyle içinizi açan, bakımı kolay bir ev bitkisi arıyorsanız Çin herdemyeşili tam size göre olabilir! Neredeyse hiç bakım gerektirmiyor oluşuyla epey revaçta olan bu bitkiyi yetiştirmek, tek bir basit kurala uyduğunuz takdirde son derece kolaydır: Bitkinin yaprakları ne kadar açık renk olursa bitki, güneş ışığına o kadar çok ihtiyaç duyar. Kendi bitkinizin güneş ışığına ne kadar ihtiyaç duyduğunu belirleyebilirseniz onun coşkulu bir şekilde büyümesine yardımcı olmamanız için hiçbir sebep olmayacaktır. Bunun haricinde bitkinizi sıcak ve nemli tutmalısınız. Geriye de saksısından taşması için önünde bol bol zaman olan, uzun ömürlü, dayanıklı bitkinize doya doya bakmak kalır!Işık
Çin herdemyeşilinin yaprakları koyu yeşil olan türleri kısmen gölgede büyüyebilirken alacalı türleri parlak ışığa biraz daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Türleri ne olursa olsun bitkilerin hiçbir bölümünü doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalısınız; zira yakıcı güneş ışınları narin yapraklarını kolaylıkla kavurup kurutabilir.Toprak
Genel olarak Çin herdemyeşili toprak konusunda özellikle seçici davranmaz. Tipik olarak iyi drene edilmiş, kısmen asidik bir toprak karışımı bu bitki için mükemmeldir. Seçtiğiniz toprağın fazla su tuttuğunu düşünüyorsanız drenajı iyileştirmek adına toprağa kum ya da perlit karıştırabilirsiniz. Ayrıca, bitkinizi tabanında geniş drenaj delikleri olan bir saksıya dikmenizde yarar vardır.Sulama
Çin herdemyeşili bitkisi nemli fakat sırılsıklam hale getirilmemiş olan bir toprakta serpilecektir. Bu dengeyi tutturmak için bitkinizi baştan aşağı sulayıp bir sonraki sulamanızdan önce iyice kurumasını bekleyin. Bu ölçüye ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimleri boyunca sadık kalabilir, kışa doğru ise sulama sıklığınızı azaltabilirsiniz. Elbette, bitkinizi bütünüyle kurumaya da bırakmamalısınız.Isı ve Nem
Bu bitkiler buz gibi, cereyanlı havayı ya da 18 santigrat dereceden düşük sıcaklıkları pek sevmezler. Çin herdemyeşilinizi serin havaların etkisini artıran pencerelerden ve vantilatörlerden uzak tutmalısınız. Bitkiniz için ne kadar sıcak bir yer seçerseniz o kadar iyi olur.Yüksek oranda neme ihtiyaç duyuyor olması nedeniyle bazı bitki yetiştiricileri Çin herdemyeşilini bir sera bitkisi olarak kabul eder. Bu bitki, seraların sıcak, nemli ve parlak ortamlarında güzelce büyür. Gelin görün ki, ev ortamında da bu şartlara yakın imkânların sunulması halinde başarılı bir şekilde büyüyebilir. Bitkinizin çevresindeki nem seviyesini artırmak için ona sık sık su püskürtmeli ve onu mutfak ya da banyo gibi evinizin nemli bir bölgesine koymalısınız. Evinizdeki hava özellikle kuruysa da küçük bir nem aygıtı alıp bitkinizin yanına koyabilirsiniz.
Gübre
En iyi sonucu almak için Çin herdemyeşili bitkinizi yavaş salınımlı topaklarla veya likit gübreyle büyüme döneminin başında ve sonunda olacak şekilde yılda iki defa beslemelisiniz.Çin Herdemyeşilinin Çoğaltılması
Çin herdemyeşili sap kesme yöntemiyle veya saksısı değiştirilirken uygulanabilecek bölme yöntemiyle çoğaltılabilir. Bitkinizi çoğaltmak için en yüksek sıcaklıkların görülmeye başlandığı yaz ortasına kadar beklemelisiniz.Sap kesme yöntemiyle çoğaltmak için:
- Dezenfekte edilmiş, keskin bir alet yardımıyla ana bitkiden 5-6 santimlik bir dal kesin.
- Dalın alt kısmının ucunu köklendirme hormonuna daldırın ve dolaylı güneş ışığı alacak şekilde konumlandırılmış bir bardak dolusu suyun içine koyun. Kökler üç-dört hafta içinde oluşmaya başlayacaktır.
- Kestiğiniz kısmı iyi drene edilmiş toprak karışımı ile dolu bir saksıya dikkatlice ve nazikçe taşıyın ve onu nemli tutun.
Bölme yöntemiyle çoğaltmak için:
- Saksınızı bir tarafa yatırın. Bir bahçe küreği yardımıyla toprağı, saksının kenarlarından gevşetin. Bitkinizi ve toprağını saksıdan nazikçe çıkarın.
- Köklerin toprağını hafifçe silkeleyin. Ardından, köklerin bir kısmını yeni bir saksıya almak için dikkatlice ayırın (bitkinin kökleri biraz düğümlenmiş olabilir; bu nedenle onu yavaşça hareket ettirmelisiniz).
- Ayırdığınız kısmı iyi drene edilmiş toprak karışımıyla dolu bir saksıya alın.
- Hem orijinal bitkiyi hem de bölünmüş olanı birkaç hafta boyunca, saksılarına güzelce yerleşene ve stresleri azalana kadar fazladan nemli tutun.
Yaygın Görülen Haşereler ve Hastalıklar
Çin herdemyeşili haşerelere ve hastalıklara karşı aşırı derecede hassas olmamakla birlikte kabuklu bit, pamuklu bit ya da örümcek akarı gibi ev bitkilerinde sık rastlanan istilacılara yakalanmaya yatkın olabilir. Bu tür haşereler bir haşere ilacı veya neem yağı yardımıyla def edilebilir.Diğer sorunların çoğu bitki fazla nemli kaldığında ortaya çıkar. Mantar hastalıkları ve kök çürümesi, aşırı sulanmış bir Çin herdemyeşilinde görülen tipik sorunlardır.
Çin Herdemyeşili (Aglaonema) Bitkisinde Yaygın Görülen Sorunlar
Normalde son derece dayanıklı ve uyumlu olan Çin herdemyeşili bitkisinde rastlayabileceğiniz tek bir problem vardır: içe doğru kıvrılan ya da dalgalı bir görünüme kavuşan yapraklar. Bu sorun çözüldüğünde bitki iyileşecektir. Daha evvel sözü edilen haşerelere ek olarak bitkinizin yapraklarının kıvrılmasına sebep olabilecek bazı faktörler şunlardır:- Yaş: Bu sorunun yaşlı bir bitkide görülmesi son derece normaldir. Sorunlu yaprağı kopararak problemi ortadan kaldırabilirsiniz.
- Fazla ışık: Doğrudan güneş ışığı yaprakların kurumasına sebep olur. Kuruyup kavrulan yaprakları koparıp bitkinizi ışığı doğrudan almayan, aydınlık bir yere taşıyın.
- Isı değişimleri: Bu bitki ılıman ve cereyandan etkilenmeyen bir yeri tercih eder.
- Düşük nem oranı: Bitkinizin çevresindeki nem oranını, ona su püskürterek artırabilirsiniz.
- Yetersiz sulama: Toprağın aşırı derecede kuru olması yapraklara etki eder. Yaprakların iyileşebilmesi için bitkinizi yavaş yavaş sulayın. Kuru ve buruşuk yaprakları koparabilirsiniz.
- Aşırı sulama: Bu bitkiler ne çok kuru ne de çok nemli toprakları severler. Kök çürümesini önlemek adına sulama yapmadan önce toprağın en üstündeki birkaç santimlik kısmın kurumasını bekleyin. Saksınız genişse (çapı yaklaşık 25-30 santimetre ise) toprağın daha fazlasının, örneğin yarısının kurumasını bekleyin.