Koltan Nedir?

MURATS44

Özel Üye
Tüm dünyada bir yılda 1 milyardan fazla cep telefonu satılıyor. Ancak her bir cep telefonunda özellikle elektronik aletlerin üretiminde kullanılan ve nadir bulunan bir metal mevcut: koltan!
tb

Koltan Avustralya’da, özellikle de Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Kivu’da elde ediliyor. Koltan’ın Kongo’da çıkartıldığı bölge ise iç savaşa neden olan bir trafiğin tam ortasında yer alıyor.

Koltan; elektronik kondansatörlerin, elektrikli aletlerin; cep telefonlarının, DVd playerların, füzelerin; silahların, video oyunlarının hatta bilgisayarların üretiminde kullanılan ve aslında hayatımızın önemli bir bölümünde yer etmiş bir metal.

Koltan Madeni saf hali
Koltan Madeni saf hali
Kongo Demokratik Cumhuriyeti; Afrika’nın en büyük ülkelerinden birisi ve bugüne kadar 4 milyon kişinin ölümüne neden olan bir iç savaş uzun zaman ülkeye hakim oldu.

Koltanın çıkarılması için gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerinin sınırlar, aşan düzeylerde yapılıyor olması, öncelikle toprak erozyonuna sebep olmaktadır. Suda yaşayan canlı türlerini yok edecek derecelerde göller ve nehirler kirlenmektedir.

Metalin çıkarılmasıyla başlayan ve ekolojik dengeyi direk olarak etkileyen faktörler: zincirleme reaksiyonlara sebep olarak besin zincirinin daha üstündeki canlı türlerine dek ulaşmaktadır.

Besin kaynaklarından uzak bölgelerde çalışmak zorunda kalan madenciler de maden ocaklarının çevrelerindeki hayvanları avlamaya başlayınca türlerin koltan madenleri bulunan bölgelerdeki popülasyonlarında gözle görülür bir düşüş kaydedilmiştir.

Koltan madeninin çıkarılışı
Koltan madeninin çıkarılışı
Koltan madenlerinde hiçbir güvencesi olmayan erkekler, kadınlar, hatta çocuklar çalışıyor. Bazı çevre bilimcileri, çocukları madenlerden çıkarmak için mücadele ediyor. Yeryüzündeki maden ocaklarının hiç birinde görülmemiş bir şekilde maden ocaklarında çalıştırılan ve yaşları 8 ile 10 arasında değişen çocuklar için mücadele devam ediyor. Çünkü bu çocukların madenler yerine okulda olmaları gerekiyor.

Koltan elde etmek için hiç durmadan nehiri de elekten geçirmek gerekiyor. Kongo’da çok bol koltan bulunuyor. Dünyadaki koltan rezervinin yüzde 70’i Kongo’da. Geri kalanı ise Brezilya ve Avustralya’da yer alıyor. Kirlerinden arıtılmış maden, ince ve homojen bir pudra yapmak için önce kurutuluyor, eziliyor ve karıştırılıyor. İşlenen koltan, İngiltere, Amerika ve pek çok ülkeye satılıyor. Koltan denilen madenin değeri, altından birkaç kat daha fazla. Uluslararası pazarlarda kg başına 50 bin euro’dan fazla değeri var.

Dünyanın yer altı madenleri bakımından en zengin ülkesinde çıkartılan koltan, bakır tozu ve novium gibi metaller yurt dışına gönderiliyor. Bu ihraçlardan elde edilen gelir ne yazık ki maden ocaklarında zor koşullarda çalışanlara hiçbir şekilde geri dönmüyor. Üstelik dağların ortasında yer alan maden ocaklarının içindeki galeriler yeterli desteklere sahip olmadığı için her an yıkılma riski altında. Her saat başı 60 metre kadar yerin altına inen tünellerde çalışan işçilerden dördü sırayla nefes almak için dışarı çıkıyorlar. Özellikle yağmur yağdığında daha da tehlikeli hale gelen bu madenlerde eğer ocak çökerse işçilerin toprak altında boğularak ölme riski var. Madenciler, çoğu kaçak bir şekilde komşu ülkelere gönderilen bu değerli madeni çıkarabilmek için hayatlarını riske atıyorlar.
tb

Kongo’da bir yılda 150 tona yakın koltan elde ediliyor ki bu miktar dünya koltan üretiminin yüzde 80’ine eşit. Ancak Kongo devleti bu madenin ticaretinden elde ettiği geliri denetleme sıkıntısı yaşıyor. Koltan daha çok, Ruanda’daki savaşı finanse etmek için kullanılıyor. Birleşmiş Milletler raporuna göre; savaşla koltan üretimi arasındaki ilişki resmen ortaya koyuldu.

Kongo’dan bu maden satın alındığı sürece savaş devam edecek. Maden ocaklarının büyük çoğunluğu silahlı insanlar tarafından işgal edilmiş durumda. Cep telefonu yapmak için bu metale ihtiyaç duyan yabancı sanayiciler, cep telefonuna da kendi işlerini yürütmek için ihtiyaç duyuyorlar. Silahlı gruplara silah sağlanıyor ve bunun karşılığında da bu gruplar onlara maden veriyor.

Bukavu; Güney Kivu’nun başkenti. Bölge, isyancıların baskısı sonucu buraya sığınan sivillerle dolu ve askerlerin yoğun denetimi altında. Bukavu, koltan ticaretinin kavşak noktası. Koltan buraya madenlerden ham halde geliyor. Maden sanayi bölgesindeki sayısız atölyelerin birinde işlenerek satılıyor. Tantal pentoxide’den oluşan ve ezildikten sonra elenen koltan, ısıya ve aşınmaya dayanıklılığıyla da biliniyor.

KOLTAN ARAYAN MADENCİLERİN GORİL AVI


İsyana güçler, koltan madeni açmak için Kahuzi Biega Ulusal Parkı’na yasa dışı bir şekilde yerleştiler. Bu bölgede dünyanın son ilkel ormanları yer alıyor. Ormanlarda maden akanlma faaliyetinin gerçek bir tehdit oluşturduğu özel bir goril sürüsü yaşamakta. Parkta koltan bulunduğundan beri gorillerin yarısı kaçakçılar tarafından öldürüldü.

Koltan madeninin çıkarılışı
Koltan madeninin çıkarılışı
Afrika’dan koltan aramaya gelenler, gorillerin yaşadıkları yerleri istila ettiler. Kehuzi Bieoa Parkı Korsika kadar büyük bir alanı korumak için yirmiden daha fazla silahlı bekçi tarafından sürekli gözleniyor. Goriller yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Parkta sadece 150 kadar goril kalmış durumda. Savaştan önce parkın ziyaretçileri turistlerden oluşuyordu. İnsanlara alışkın olan gorillere yaklaşmak oldukça kolaydı. Bu yüzden goriller, kaçakçılarla karşılaştıklarında kolayca av oluyorlar.

Şempanzeler de Tehdit Ediliyor


Şempanzeler de madenler tarafından tehdit ediliyor. Avcılıktan en çok etkilenen şempanzeler ise anne babaları öldürülen yavrular. Bizler de bir üst modeli çıkana kadar elimizdeki cep telefonuyla idare ederken memnuniyetsiz günler geçiriyoruz. Oysa bir cep telefonu üretilirken gezegenin kaç değişik şekilde zarar gördüğünün bilincine varılması gerek. Maden arama ve çıkarma faaliyetleri yasal ve denetimli olmalıdır.
Günümüzde 3 kişiden ikisi cep telefonu kullanıyor. Tüm kullanıcılar aslında bir dramın suç ortağı. Tüketim açlığımız bakışlardan uzak ve saklı halde ilerliyor. Bu tüketimin doğaya yaptığı baskı, okyanuslara kadar uzanıyor.
 
Son düzenleme:
Üst Alt