ceylannur
Yeni Üyemiz
Kuyruklu yıldıza inmek üzere 5,5 yıl önce uzaya gönderilen Avrupa'nın uzay çalışmalarının amiral gemisi Rosetta uzay aracı, 2014'te kuyruklu yıldızla randevusunda uzayda daha hızlı ve uzağa gidebilmek için dün gece Dünya'nın yakınından geçerek gezegenin çekim gücünü bir tramplen gibi kullandı.
Avrupa Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamada (ESA), Rosetta'nın bugün TSİ 09.45'te Hint Okyanusu üzerinde Endonezya'nın Java adasının güneyinden yaklaşık 2500 km irtifadan ve saatte 48 bin km hızla Dünya'ya en yakın mesafeden geçtiği belirtildi.
2 Mart 2004'te uzaya gönderilen Rosetta, Güneş çevresindeki seyahatinde şimdiye dek yaklaşık 4,5 milyar km yol katetti ve hızını artırmak, aynı zamanda rotasını değiştirmek için iki kez Dünya'nın (Mart 2005 ve Kasım 2007) ve bir kez de Şubat 2007'de Mars'ın yakınından geçerek gezegenlerin çekim gücünü kullandı.
Bu kozmik bilardonun son etabında, Rosetta uzay aracı, Dünya'nın çekim gücü sayesinde hızını saniyede 3,6 km (yaklaşık saatte 13 bin km) artırarak, yolculuğunu daha hızlı ve daha uzağa gidebilecek şekilde sürdürecek.
Geçen yıl Mars ile Jüpiter'in yörüngelerinin arasında bulunan "2867 Steins" gök taşına yaklaştıktan sonra Haziran 2010'da da Lutecia adlı bir başka asteroidin yanından geçecek Rosetta uzay aracı, 2014'te Dünya'ya 675 milyon km uzaktaki 67/P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına toplam 6,5 milyar km yol katettikten sonra yaklaşacak. Bu gök cisminin yörüngesine girerek yan yana hareket edecek ve ayrıntılı görüntülerini Dünya'ya geçecek Rosetta, daha sonra kuyruklu yıldızın yüzeyine kimyasal analiz yapması için buzdolabı büyüklüğünde bir robotu Kasım 2014'te indirecek.
Kuyruklu yıldızın yörüngesine girerek, Philae modülünü bırakması planlanan Rosetta'nın, Amerikalıların kullanımına tahsis edilmesi öngörülüyor.
Oluşumlarından bu yana çok az kimyasal değişikliğe uğrayan kuyruklu yıldızların keşfi, Güneş Sistemi ve evrenin gerçeklerinin anlaşılması açısından önemli bulunuyor. Uzay aracının asıl hedefi olan Wirtanen kuyruklu yıldızı çoktan Güneş Sistemi'nin dışına çıkmış bulunuyor. Y
aklaşık bir milyar avroya mal olan Rosetta uzay mekiği Avrupa'nın uzay çalışmalarının amiral gemisi niteliği taşıyor. Uzmanlar, kuyruklu yıldıza inen aracın ayaklarının çok sağlam olması gerektiğini belirterek, inişin yıldızın seyir yönünün tersine olması nedeniyle bu operasyonun zorluğuna dikkat çekiyor.
Kuyruklu yıldız projesine ve ilk kez bir kuyruklu yıldıza iniş yapacak uyduya, 1799'da Mısır'ın Reşit (Rosetta) kenti civarında bulunan, üzerinde Yunanca ve hiyeroglif yazılar ve hiyeroglifin çözülmesini sağlayan bazalt tabletten "Rosetta" adını veren bilim adamları, hedef olarak ilk başta, Dünya'yı sık sık ziyaret eden Wirtanen kuyruklu yıldızını seçmişlerdi