İnanç Psikolojisi - Ruh Beyin ve Akıl Üçgeninde İnsanoğlu
Nevzat Tarhan
· Timaş Yayınları
· Basım Tarihi : 03 - 2009
· ISBN : 978-975-263-965-5
· Sayfa Sayısı : 256
'Dinsiz bilim topal, bilimsiz din kördür…' (Albert Einstein)
Modern dünya, aklı ve bilimi yegane değerler sayıp kutsarken; inanç konusunu bilim ile birlikte anmaktan, iki olguyu aynı çizgide buluşturmaktan adeta kaçındı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan bu kitapta inanç konusuna akıl ve eleştirinin ön planda olduğu, dinler ve mezhepler üstü bir tutumla ve bilimsel bir yöntemle yaklaşıyor. Bunun ötesinde, sağlam inancın ve onun oluşturduğu dini geleneğin ruh sağlığı için gerekliliğini vurguluyor. İnanç Psikolojisi, 'Dinin kuralları vardır, inanca dayanır. Bilim, doğası gereği bütün kural ve inançları reddeder. O halde bilim ve din asla birlikte düşünülemez' diyenlerin ezberlerini bozacak nitelikte…
Dünyanın yaradılış gayesi nedir?
İnancın psikolojik sağlığa etkileri nelerdir?
Kanıta dayalı din nasıl olur?
İnsan kendini hem özgür, hem de yaratıcının varlığına teslim olmuş hissedebilir mi?
İnanç geni var mıdır?
Din bir takıntı mıdır?
Ruh nasıl bir programdır?
Ruh, beyin, beden ilişkisi nasıl olur?
Bilim ne zaman dinin alanına müdahale eder?
Dua ve ibadetin psikolojik ve fizyolojik faydaları nelerdir?
Din ve psikoloji üzerine yazılmış pek çok eser olmasına rağmen inanç ve psikoloji konusu bugüne kadar göz ardı edilmiş meselelerden biriydi. Eskiden yaratılış ve din ihtiyacı ile ilgili sorular genellikle bilgi eksikliği ve eğitim yetersizliğinden kaynaklanıyordu.
Nevzat Tarhan - İnanç Psikolojisi
Ancak günümüzde din ihtiyacı gelişmişlik düzeyine bağlı olarak daha fazla ön plana çıktı. Dünyanın yaratılış gayesi nedir? İnanç geni var mıdır? Din bir takıntı mıdır? Bilim ne zaman dinin alanına müdahale eder? Dua ve ibadetin fizyolojik ve psikolojik faydaları nelerdir? Yıllardır bu konular üzerine kafa yoran Prof. Dr. Nevzat Tarhan 'İnanç Psikolojisi' adını verdiği kitabında her şeyi ruh
Dinî yaşantı nedir?
Dinî yaşantı evrende görünenin dışında görünmeyen bir düzenin var olduğuna inanmak ve bu düzenle uyum içinde yaşamaya çalışmaktır. Beş duyu dışındaki algılama genellikle bilinçli algılama değildir ve özel çaba gerektirir. Dinî yaşantı böyle bir inanç üzerindeki ahlaki pratikler ve psikolojik tutumların gelişmesidir.
İnanç geni var mıdır?
ABD'li davranış genetikçisi Dean Hamer 1998 yılında hazırladığı ruhani ölçüt testinde 'etrafımdaki insanlara kendimi o kadar bağlı hissediyorum ki
Ruh hastalanır mı?
Tıpkı bilgisayarların zaman zaman 'reset'lenmesi gibi insanda kimi zaman yeniden yapılanması gerekir
'Ruhum sıkılıyor'
İnsanların 'ruhum sıkılıyor' sözüyle ifade ettikleri durum
İnanç
Dua ve ibadetin amacı kulu Yaratıcı'ya yakınlaştırmaktır. Allah'tan korkmak
Kulluk ve sınanma
Allah'ın kendisine inanıp iyi şeyler yapanları üzmeyeceğine dair bir vaadi vardır. İnsanlar onu yozlaştırıp şeklini değiştirse de Yaratıcı bu kavramı verip içini doldurup doldurmamayı insanlara bırakmıştır. Allah ayrıntıya hakim olduğu halde ayrıntıya girmemiştir. Bu yolla insana seçme hakkı ve inisiyatif vererek onun yeteneklerinin önünü açmıştır. İnsana aslında yaşayarak öğrenmenin ve kendini bu şekilde geliştirmenin yolunu öğretmiştir.
AlınTıdır..