NuSReT
Aktif Üyemiz
Palm yağı nedir?
Palm yağı palm ağacının meyvesinden üretilen bitkisel bir yağdır.
Son 30 yılda popülerleşen ve üretimi yaklaşık 3 kat artan palm yağının büyük bir kısmı Endonezya ve Malezya’da üretilmektedir. Palm yağının bu kadar çok tercih edilmesinin sebepleri arasında ucuzluğu, trans yağ içermiyor oluşu ve lezzet açısından nötr olması yatmaktadır.
Son zamanlarda oldukça gündemde olanpalm yağı daha çok tropikal bölgelerde yetişen palmiye ağacından elde edilen bitkisel bir yağdır. Ana üreticileri Malezya ve Endonezya olan palm yağının üretim oranı talep doğrultusunda giderek artmaktadır.
Bunun en önemli nedeni palm yağının diğer yağlara göre oldukça ucuz oluşudur.
Ucuz olması nedeni ile gıda sanayinde yoğun olarak kullanılan palm yağı daha çok çikolata, bisküvi gibi hazır gıdalarda, margarinlerde ve gıda dışı sabun, deterjan gibi ürünlerin içinde yer almaktadır. Palm yağı önemli antioksidan aktivitesi olan tokoferoller ve karotenleri oldukça yüksek miktarda içerir.
Ancak rafine palm yağında bu bileşenlerin oranları düşmektedir. İşlenmemiş kırmızı palm yağında 531-574 mg olan tokoferol içeriği, rafine palm yağında 159 mg'a, karoten içeriği ise 471 mg'dan sıfıra düşmektedir.
Palm yağı bitkisel bir yağ olmasına rağmen % 50 doymuş yağ oranına sahiptir ve oda sıcaklığında yarı katı halde bulunur. Doymuş yağ içeriğininin önemli kısmını (%44.3) Dünya Sağlık örgütü tarafından kardiyovaskuler hastalıklar için risk faktörü sayılan palmitik asit oluşturmaktadır.
Bu nedenle palm yağı bitkisel bir yağ olmasına rağmen güvenilirliği tartışılan bir yağdır. Yapılan bir çalışmada artmış palm yağı tüketimi miyokardiyal enfarktüs riski ile ilişkili bulunmuştur. Bir başka çalışmada ise ülkelerdeki artmış palm yağı tüketimi, artmış iskemik kalp rahatsızlığı kaynaklı ölümler ile ilişkili bulunmuştur. Bu gibi olumsuz sonuçları olan çalışmaların yanı sıra palm yağı suplemantasyonun kolesterol seviyeleri üzerine olumlu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar da mevcuttur.
Ratlarda yapılan bir çalışmada palm yağı suplemanı alan ratlarda miyokardiyal enfarktüs riskinin azaldığı ve trigliserit seviyelerinin düştüğü görülmüştür. Bir başka çalışmada ise 5 hafta boyu palm olein suplemantasyonu alan katılımcıların kolesterol seviyelerinin düştüğü görülmüştür. Palm yağının kolesterol seviyelerine olumlu etkilerini gösteren çalışmaların yanı sıra olumsuz etkilerini gösteren çalışmaların sayısı da oldukça yüksektir.
Ancak palm yağının yüksek doymuş yağ içeriği nedeni ile çok tercih edilmemesi gereken bir yağ olduğu açıktır. Bu nedenle palm yağı içeren gıdalardan uzak durmak adına etiket okuma alışkanlığını kazanmak oldukça önemlidir. Palm yağı genelde bitkisel yağ, hurma yağı, palmitat, palmitol şeklinde etiketlenir ve bitkisel yağ adı ile etiketlenebilmesi nedeni ile çok da zararlıymış imajı vermez. Bu nedenle mutlaka etiket okuma alışnalığı kazanmak ve bu hususlara dikkat etmek gerekir.