S 400 nedir? S 400 füze savunma sisteminin özellikleri neler?
S 400 nedir? Türkiye'nin aldığı iddia edilen S-400 füze savunma sistemi bataryasının özellikleri neler? S-400 füze savunma sistemi Türkiye'ye ne zaman getirilecek? İşte füze savunma sisteminin çalışma sistemine dair merak edilenler...
Rusya kaynakları Türkiye’nin S 400 füze savunma sistemini aldığını açıkladı. Rusya’dan 4 adet S-400 füze savunma sistemi bataryasını 2.5 milyar dolar karşılığında alındı. Peki S-400’lerin özellikleri neler? S-400, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem kruz hem de balistik füzeleri imha edebiliyor.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
-Uzun menzilli izleme radarı, havadaki nesneleri takip ediyor ve gelen bilgiyi komuta aracına gönderiyor. Potansiyel hedefler, komuta arasında değerlendiriliyor
-Hedef tanımlandıktan sonra komuta aracı füzenin fırlatılmasına karar veriyor.
-Fırlatmayla ilgili veriler, hedefe göre en iyi konumda bulunan fırlatma aracına gönderiliyor ve buradan karadan havaya füzeler gönderiliyor.
-Angajman radarı, füzenin hedefine ulaşmasına yardımcı oluyor.
S-400'LERİN ÖZELLİKLERİ NELER?
Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor.
S-400'ün geliştirilmesine 1993 yılında başlandı. Ancak, özellikle Soğuk Savaş sonrası savunma sanayine uygulanan bütçe kesintileri nedeniyle tamamlanması oldukça uzun zaman aldı ve ancak yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin devamı olarak geliştirilebildi.
Bu nedenle mevcut sistemde kullanılan teknolojinin yüzde 70 ile 80'i bir önceki model olan S-300'den alındı. Bunlar arasında füze depolama sandıkları, fırlatma rampaları ve radarlar bulunuyor.
Sistemin testlerine 1999 sonunda başlandı ve 2007 yılında faaliyete alındı.
Bu sistem, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem seyir (cruise) hem de balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip. Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre.
Ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eşzamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.
En fazla 3 bin 500 kilometre uzaklıktan fırlatılan orta menzilli balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip.
Sistemin içinde yer alan bir füzenin ağırlığı 1,8 ton, uzunluğu sekiz metre ve çapı da yaklaşık 50 santimetre. Ayrıca 145 kilograma kadar savaş başlığı taşıyabiliyor.
S-400’de imzalar atıldı
Türkiye ile Rusya arasında S-400 füze savunma sistemi anlaşması Ankara’da imzalandı. 4 batarya, 2020’de teslim edilecek. Kurulumu Rusya, bakımı ise Türk uzmanlar yapacak
Türkiye ile Rusya arasında uzun süredir görüşmeleri süren S-400 hava savunma sistemine ilişkin nihai imzalar atıldı. İlk teslimatın 2020'nin ilk çeyreğinde yapılması planlanıyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, anlaşma doğrultusunda kontrolün tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) olacağını açıkladı.
Müsteşarlıktan yapılan açıklamada "Rusya Federasyonu ile yapılan görüşmeler neticelendirilmiş olup, proje ile 1 adedi opsiyon olmak üzere toplamda 2 adet S-400 sistemi (bataryası) tedarik edilecektir" denildi. Müsteşarlık şu bilgilere yer verdi:
RAKAMLARLA S-400 ANLAŞMASI
Açıklamalar dışında basında çıkan haber ve yorumlar gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır. Sisteme ilişkin teknik hususlar ve ödeme detayları her savunma projesinde olduğu gibi taraflar arasında mutabık kalınan gizlilik prensipleri uyarınca paylaşılmamaktadır. Dünyada S-400 sistemlerini kullanan 3'üncü ülke olacak olan Türkiye, NATO içindeyse Rusya ile bu kadar büyük bir anlaşma imzalayan ilk ülke oldu. 2007 yılından bu yana Rusya'nın silah envanterinde yer alan ve 400 kilometre menzili olan S-400 füzeleri yüksek etkili koruma için tasarlanan bir sistem olarak tanımlanıyor.
ÖDEME RUBLE İLE OLACAK
Türkiye, bir bataryası 625 milyon dolar olan 2 sistem için Rusya'ya 2.5 milyar dolar ödeyecek. Ancak ödeme Rus para birimi olan ruble ile yapılacak. Türkiye, belirlenen belli bir miktarı kaparo olarak ruble üzerinden ödedi. Geri kalan kısmı için de Ankara'da kredi anlaşması imzalandı. Türkiye, Rusya'dan alacağı kredi ile geri kalan kısmın da ödemesini sağlayacak. Bakımı, bu konuda eğitim görecek Türk uzman personelce yapılacak sistem, Rus personel tarafından kurulacak.
S-400, sistemi her türlü hava aracını, balistik füzeler dahil hava saldırı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı. 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılayan sistem, saniyede 4.8 kilometre hızla füze gönderip, 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.
S-400 'ler Türkiye için neden önemli ? Güvenlik uzmanı Mete Yarar, SİHA ve S-400'lerin Önemini Anlattı.