BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
GÜL ŞERBETİ

Gül Şerbeti
Gül Şerbeti
Gül suyu, geçmiş çağlardan beri sağlık ve güzellik için kullanılmıştır. Ayrıca oldukça yumuşak ve insanı kendinden geçiren bir kokusu vardır.

Hint ve Arap toplumları tarafından gerek cilt yenileyici olarak, gerek dini törenlerde, hatta yemeklerde bile sıklıkla kullanılmaktadır.

Bugün sizlere, özellikleri saymakla bitmeyecek bu mucizeyi nasıl kolayca hazırlayıp kullanabileceğinizi anlatmak istiyoruz.

Gülün Genel Faydaları
  • Sindirim: Gül yapraklarını yemeklerinizde kullanarak bağırsaklarınızı temizleyebilir ve kabızlığı önleyebilirsiniz. Gül yaprakları salatada, hatta çay yapımında bile kullanılabilir.
  • Göz iltihabı: Gözünüzde iltihaplanma varsa, gül yapraklarını demleyip içebilirsiniz. Etkisini hemen gösterecektir.
  • Cilt: Gül suyu cildin tazelenmesine, kırışıklıkların giderilmesine, hatta yaraların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.
Gül Suyunun Özellikleri
  • Gül suyu, iltihap sökücü ve dekonjestandır ve uzun bir günün sonunda vücudunuzdaki yorgunluğu giderebilir. Gül suyunu sabahları kullanırsanız, gözlerinizin altındaki kararmaların azaldığını fark edeceksiniz.
  • Baş ağrılarını dindirir. Bir mendili gül suyu ile ıslatıp alnınıza koyabilirsiniz.
  • C vitamini açısından zengindir. Vücuttaki kolajen sentezini hızlandırıp, serbest kökleri etkisiz hale getirerek yaşlanma sürecini yavaşlatır.
  • Rahatlatıcıdır.
  • Ciltteki siyah noktaları, çatlakları ve kırışıklıkları giderir.
  • Saç köklerini güçlendirir ve kan dolaşımını arttırır. Böylece saç dökülmesinin önüne geçer.
  • İçerdiği tanin, pektin, E ve B vitaminleri ile cildinizi sıkılaştırıp temizleyen ideal bir toniktir.
  • Antibakteriyel özelliği ile, yara, çıban ve sivilcelere karşı oldukça etkilidir.
Gül şerbeti nasıl yapılır? Osmanlı saray sofralarının gözde içeceği gül şerbeti enfes rayihası, güzel görünüşü ve serinliği ile yemek arası ve sonrasında tercih edilirmiş. Ferahlatıcı, iç rahatlatıcı özelliği ile yazın sıcak günlerinde, ramazan iftar ve sahurlarında hafif bir içecek arayışını karşılayacak gül şerbetini hazırlamak çok kolay... İşte gül şerbetinin resimli tarifi…

Gül Şerbeti Malzemeleri

- Üç yemek kaşığı gül mayası (gül şurubu)
- Bir su bardağı toz şeker
- Sekiz su bardağı kaynamış sıcak su
- Bir adet limonun suyu
- Buz küpleri
- İstenirse: Bir tatlı kaşığı hibiskus yaprağı

Ev Yapımı Gül Şerbeti Tarifi

Gül Şerbeti
Gül Şerbeti

- Gül mayası genişçe çelik veya cam bir kabın içine alınır. Üzerine bir bardak şeker ile sekiz bardak kaynamış su ilave edilerek maya eritilir. Hazırlarken kaynak suyu kullanmak daha iyi olabilir. Şeker miktarı gül mayası yapımında kullanılan şeker ve ağız tadına göre farklılık gösterebilir. Bu sebeple başlangıçta sekiz bardak değil bir litre kullanıp, tadına bakarak, gerektikçe su miktarını arttırmakta fayda var.

- Karıştırarak sekerin erimesi sağlanır. Sıkılan limonun suyu üzerine ilave edilip tekrar karıştırılır ve ağzı kapalı olarak soğumaya bırakılır. Limon asidi dayanıklılığı artırmanın ötesinde gül kokusunun şerbete daha iyi çıkmasına yardımcı olur.

- Tamamen soğuduktan sonra, rengini ve kokusunu veren gül yaprakları süzdürülür. İnce bir süzgece alınan gül yapraklarının üzerine kaşık yardımıyla baskı uygulanarak süzme muamelesi tamamlanır. Gül şerbeti cam bir sürahiye konulur. İstenirse tekrar tülbentle süzülebilir. Gül Şerbeti soğuk olarak, hatta buz ilavesiyle ikram edilir. İstenirse üzerine yağsız hafif kavrulmuş badem veya dolmalık fıstık, file badem, toz karanfil serpilebilir, gül veya taze nane yaprağı, zencefil konulabilir. Sunum öncesi istenirse toz karanfil ilave edilebilir.

- Bazen daha kırmızı bir renk elde etmek için kırmızı güller veya bir tatlı kaşığı kadar hibiskus bitkisinin yaprağı kullanılır. Çünkü bu şerbet umumiyetle açık renkli pembe kokulu güllerden yapılır. Lohusa veya kızamık şekerini, gıda boyasını tercih etmiyoruz. Bu gaye ile bulunabilirse siyah kısımları alınmış gelincik çiçekleri de kullanılabilir.

Gül Şerbeti Yapımı ile İlgili Püf Noktaları ve İlave Bilgiler
  1. Gül Mayası: Yıkanıp, bir tencereye alınan gül yapraklarının üzerine iki - üç yemek kaşığı kadar toz şeker ve limon tuzu eklenir. Ovulup yoğrularak gül yapraklarının koku ve rengini eriyen şekere geçmesi sağlanır. Macunlaşan bu karışım Gül Mayası adını alır, cam bir kavanoza konulup ağzı kapalı olarak buzdolabında bekletilir. Bu mayadan şurup, reçel ve şerbet yapılır.
  2. Farklı Gül Şerbeti Tarifleri: Biz yukarıdaki usulü tercih etsek de evde gül şerbeti yapımı için limonataya gül şurubu ilavesi, gül şurubuna soğuk su katılması, gül mayasının üzerine kaynamış şerbet dökülmesi gibi değişik şekilde hazırlama tarzları vardır. Bazıları da gül yaprakları süzüldükten sonra şeker ilave edip daha sonra su katarak şerbete dönüştürmek üzere şurup elde eder. Kimisi üzerine sıcak su dökmek yerine baharatlarla birlikte kaynatmayı tercih eder. Bir bardak su eklenmiş gül mayası kavanozunu her gün çalkalayıp gölgede bir hafta, güneşte bir kaç gün bekletip gerektiğinde şerbetleştirmek üzere şeker ilavesiyle şurup elde edenler de var. Ayrıca limon tuzu ve su eklenmiş gül yapraklarını on gün kadar güneşte tutulup gölgeye alınarak, şekerli suya bu karışımdan ilave edilip karıştırılarak da şerbet yapılabilir. Basit bir şekilde gül mayasına şeker ilavesi ile bekletilerek elde edilen gül şurubu veya gül reçelini soğuk suyla açarak da şerbete ulaşılabilir.
  3. Sunum Alternatifleri: İsteyenler hazırlama aşamasında veya sunum öncesi çubuk tarçın ilave edebilirler. Gazlı içeceklere sağlıklı bir alternatif olarak düşünülse de çocukları ve bazı büyükleri çekmek için maden suyu eklenerek pipetle sunulabilir.
  4. Rafine şekersiz olur mu? Maya ve şerbet hazırlığında süzme bal kullanarak da yapmak mümkündür.
  5. Gül şerbeti nasıl saklanır? Reçel ve şerbete göre daha sınırlı bir ömrü olan şerbet sunulacağı zamana kadar ağzı kapalı olarak buzdolabında muhafaza edilir.
  6. Gül şerbetinin Faydaları: Mide, karaciğer ve kalbe iyi gelmesi, diş eti iltihaplarına ve yüksek ateşe karşı yardımcı olması, hazmı kolaylaştırması umulur.
  7. Osmanlı Gül Şerbeti Hangi Gülden Yapılır? Yoğun kokulu ve katmerli Okka, Hokka veya Sadberk Gülü (Rosa Centifolia) isimli kokulu ve bol yapraklı gül öncelikli tercih olabilir. Sakız gülü (Rosa Alba), Şam gülü (Rosa Damascena) ve kokulu Isparta misk gülü (Rosa Moschata), kokulu pembe yediveren güller diğer seçenekler olabilir. Aktarlardan alınabilen kurutulmuş kokulu gül yaprakları veya tomurcuk gonca top kuru güllerle de gül kurusu şerbeti yapılabilir.
  8. Şerbet ve Şurup: Arapçada içmek manasına gelen “şariba” kelimesinden Türkçeye, Türkçeden de batı lisanlarına geçmiştir. İtalyan ve Fransızların sorbesine kaynak olmuştur. Osmanlı mutfağında hususi bir yeri olan ferahlatıcı şerbet rayihalı meyvelerin veya kokulu çiçeklerin şekerli veya ballı su ile muamele edilmesiyle elde edilip içecek veya tatlı hazırlanmasında kullanılır.
  9. Şurup çok defa şerbetle aynı manada kullanılsa da kaynatılarak kıvamı yoğunlaştırılmış içeceklerdir. Suyla seyreltilen şuruplar şerbete dönüştürülmüş olurlar. Değişik baharatlar ilavesi ile hazırlanan nar, demirhindi, reyhan, meyan kökü, keçiboynuzu, kuşburnu, kayısı, çilek, şeftali, vişne, üzüm şerbetleri yüzlercesi içinden sadece birkaçıdır. Hususi şerbet takımları kullanılarak yapılan sunum misafire değer verildiğinin de işaretidir. Osmanlı saraylarında hususi günlerde de yapılan şerbet ikramı geleneği bugün bazı bölgelerde söz kesilme, nişan ve sünnet sonrası devam ettirilmektedir.
Gül Suyu Yapımı

Gerekli malzemeler

  • Yarım kilo gül yaprağı
  • Kapaklı bir tencere
  • Yarım litre temiz su
  • Hava kilidi olan cam şişe
Hazırlanışı:
  1. Gül yapraklarını toplayarak işe başlayın. Pembe ve kırmızı yapraklar genelde en hoş kokulu olanlardır. Yarım kilo yaprak toplamanız gerektiğini unutmayın.
  2. Ayrıca, eğer yaprakları kendiniz topluyorsanız, sabah saatlerinde toplamaya özen gösterin. Bu saatlerde yapraklar, içerdikleri maddeler yönünden daha zengindir.
  3. Tencereyi saf su ile doldurun. Bu tür toniklerin yapımında, özellikle de cilt için kullanılacaksa saf su kullanmak daha iyidir.
  4. Suyu doldurduktan sonra, gül yapraklarını ekleyin ve ocağı yüksek ateşe getirin.
  5. En önemli kısım, su kaynamaya başladığı an ateşi kısmanız gerektiğidir. Suyun buharlaşmasına izin vermemelisiniz, zira gülün yağı, ve tüm faydalı özellikleri bu buharla uçup gidecektir.
  6. Ateşi kıstıktan on dakika sonra, ocağın altını tamamen kapatın.
  7. Bir saat boyunca dinlenmeye bırakın.
  8. Soğuduktan sonra, suyu iyice süzün.
  9. Son olarak, suyu cam şişeye doldurup buz dolabına koyun. Ertesi günden itibaren gül suyunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz.
  10. Gül suyunun serinliği cildinizi temizleyecek ve canlandıracaktır.

Gördüğünüz gibi gül suyu, hazırlaması çok kolay olan doğal bir ilaçtır.

Gül Şerbeti Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti Hazırlamak İçin;


- 1/2 su bardağıhazırladığınız gül şurubu
- 4 su bardağısu
- 2 yemek kaşığıtoz şeker(damak tadınıza göre azaltabilir veya artırabilirsiniz)
- 1/2 adetlimonun suyu

Şurup İçin:

- 250 gramkokulu gül yaprakları
- 1,5 su bardağıtoz şeker

Gül Şerbeti Tarifinin Püf Noktası

Gül yaprakları ve şekeri yoğururken eldiven kullanmanız ellerinizin boyanmasını engeller.

Gül Şerbeti Tarifi Nasıl Yapılır?

Şurubun Hazırlanışı:


- Gül yapraklarının beyaz kısımları kesilir. İyice yıkanır ve durulanır.
- İyice kurutulan gül yaprakları toz şekerle beraber iyice yoğurulur. Bu işlem sırasında eldiven takabilirsiniz.
- Yoğurma işlemine yaklaşık 10-15 dakika şeker iyice eriyene kadar devam edin.
- Yoğurduğunuz kabın ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabında yaklaşık 10-12 saat bekletin.
- Bekleme süresinin ardından temiz bir tülbetten gül yaprakları ve şekeri geçirin. Tahta kaşıkla ezerek suyunu iyice süzdürün.

Şerbetin Hazırlanışı:

- Bir tencereye suyu, şekeri ve şerbeti koyun ve hafif kaynatın. Kaynayınca limon suyunu sıkın ve fazla kaynatmadan ocaktan alın.

- İyice soğuduktan sonra şişelere alın ve buzdolabında bekletin. İşte bu kadar, afiyetler olsun.

Gül Şerbeti Tarifinin Servis Önerisi

Dilerseniz hazırladığınız şerbeti buz poşetine doldurarak dondurup, sodanızın içine küp küp ekleyebilirsiniz.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
SİRKENCÜBÜN ( SİRKENGEBİN) ŞERBETİ

Sirkencübün (sirkengebin) şerbeti
Sirkencübün (sirkengebin) şerbeti
Osmanlı'nın "sirkencübîn" veya "sirkengübîn" tabiriyle elma sirkesi ve baldan oluşan şerbeti bin bir derde şifa oluyor.

Elma sirkesi üzerine hemen her vesile ile bilgiler aktarıyoruz. Bu bilgilerin çok çok eski geçmişi olan birine bugün yer verelim. Osmanlı'nın "sirkencübîn" veya "sirkengübîn" tabiriyle elma sirkesi ve baldan oluşan şerbet, sadece bir şerbet değil elbette sağlığa büyük yararı var.

Elma sirkesi ve bal bugün de dünya çapında sağlık üzerindeki olumlu etkileri anlaşılıp çok yaygınlaşmıştır.

Elma sirkesini de balı da doğal ve işlenmemiş halde kullandığınızda sağlığa faydaları artar. Bu iki doğal ürün çeşitli tedavilerde ve bazı hastalıkların önlenmesinde çok etkilidir.

Bu iki ürünün bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve mikroorganizmaların neden olduğu çeşitli hastalıkları önlediği pek çok kez kanıtlanmıştır.

Ancak pek çok kişi bu iki malzemeyi birlikte kullanıp etkilerini artırarak sağlıkları için çok yararlı bir karışım hazırlayabileceklerini bilmiyor.

İlginizi çekebilir: Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmenin 7 Yolu Elma sirkesi ve balı birlikte kullanmanın faydası nedir?

İşlenmemiş bal ve organik elma sirkesi enfeksiyonları önlemek ve tedavi etmek de dahil olmak üzere hayat kaliteniz üzerinde kötü etkisi olan pek çok şeye iyi gelmektedir.

Bu iki maddeyi karıştırarak enflamasyona karşı güçlü bir tedavi, etkili bir antibiyotik, sağlıklı bir antioksidan elde edersiniz. Ayrıca, pek çok yaygın ve kronik hastalığa iyi gelmektedir.

Karışımın başlıca yararları:

- Eklem ağrılarını önler ve tedavi eder. Bu yüzden artriti olan kişilere önerilir.
- Mide yanması ve karın ağrısına karşı etkili bir toniktir.
- Sindirime iyi gelir, bağırsak hareketlerini dengeler ve kabızlıkla savaşır.
- Kolesterol seviyelerini dengeler, yüksek tansiyonu önler.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Boğaz ağrısı ve solunum yolu problemleri için en etkili tedavilerden birisidir.
- Enerji verir.
- Serbest radikallerle savaşma özelliği sayesinde cildinize iyi gelir.
- Ağız kokusunu yok eder.
- Enflamasyonu azaltır.

"Modern yaşam" hastalığına karşı

Günümüzün "modern yaşam tarzı" bedeninizin sürekli strese ve fazla miktarda yağ ve şeker içeren yiyeceklerden dolayı yüksek asiditeye maruz kalmasına sebep oluyor. Yani resmen artık "hastalık" kategorisinde!..

Bu "modern yaşam tarzı" bedeninizin pH dengesini bozup, mide yanmasına sebep olur. Ayrıca çeşitli enfeksiyon ve hastalıklara zemin hazırlar.

"Sirkencübîn"i sabah kahvaltıdan ve herhangi bir fiziksel aktivite yapmadan önce içmelisiniz. Böylece hem pH dengenizi düzenler hem de daha enerjik olmanızı sağlar.

Bu ana etkisi sayesinde bal ve elma sirkesi karışımı bedeninizin kendisini koruma becerisini arttıran en iyi alternatif tedavilerden birisidir.

Nasıl hazırlanır


Tarifi uygulamaya başlamadan önce kullandığınız malzemelerin işlenmemiş ve %100 organik olduğundan emin olun. Piyasadaki pek çok ürünün içerisinde katkı maddeleri vardır ve bu maddeler kullandığınız ürünlerin şifalı etkilerinin azalmasına sebep olur.

İşlenmiş veya organik olmayan elma sirkesi ve bal kullanırsanız bu karışımın etkisi daha az olacaktır çünkü kullandığınız malzemelerin besin değeri düşüktür.

- 1 tatlı kaşığı işlenmemiş bal
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
- 1 bardak su

Elma sirkesi ve balı bir bardak ılık su içerisinde, tamamen çözülene kadar iyicene karıştırın. Hepsi bu..

Şerbetin etkisini iyice artırmak istiyorsanız, kahvaltıdan yaklaşık 20 dakika önce aç karınla içmelisiniz.

Ayrıca şerbeti kendi ihtiyaç ve tercihlerinize göre, gün içerisinde de içebilirsiniz.

Gelelim uyarılara

Şerbeti günde 3 bardaktan fazla içmemeye özen gösterin, aksi taktirde bu sağlığınız için zararlı olabilir.

Her gün içecekseniz, özellikle hanımlar, yüksek miktarda elma sirkesi tüketiminin potasyum seviyelerinde azalmaya ve kemik yoğunluğu kaybına sebep olduğunu unutmayın.

İfrat ve tefritten sakınma binlerce yılın tecrübesinden süzülüp gelen bir öğüttür.

Bu yüzden yukarıdaki uyarılarımıza dikkat edip, bu tarz yan etkiler görürseniz kullanmayı anında bırakmalısınız.

Elma sirkesi idrar söktürücüler, laksatifler, şeker hastalığı ve kalp hastalığı ilaçlarının etkilerinde değişikliklere sebep olabilir. Bu tarz ilaçlar kullanıyorsanız, bu tedaviye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Saçlarınızın da elma sirkesine ihtiyacı var
Saçlarınız mat ve cansız mı? Parlaklığını geri kazanın!

Kepek mi yapıyor? Önleyin.

Çok mu dökülüyor? Dökülmesini azaltın..

Sirkedeki vitaminler ve mineraller, masraflı ve üstelik birtakım zehirli zehirsiz mahiyetlerini bilmediğiniz kimyasallarla dolu kozmetik ürünlere çok para harcamadan saçlarınızın doğal güzelliğini geri getirmek için harikadır.

Bunu düzenli olarak kullanmak elektriklenmeyi önler, kepek ve aşırı saç dökülmesi gibi problemleri önlemeye yardımcı olur.

Malzemeler

- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım bardak su

Hazırlanışı

Bütün malzemeleri bir sprey şişeye koyun ve iyice karışana kadar sallayın. Bitti. Şimdi elinizde harika bir saç kremi var.

Bu karışımı saçlarınızın köklerinden uçlarına uygulayın.

20 dakika bekletip durulayın.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
BADEM ŞERBETİ

Badem  Şerbeti
Badem Şerbeti
BADEM ŞERBETİ MALZEMELERİ:

- 1 su bardağı toz badem
- 5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı ayıklanmış kabak çekirdeği
- 1 çorba kaşığı toz kakule
- 3 çorba kaşığı gülsuyu
- Yarım çay kaşığı safran
- 5 çorba kaşığı tozşeker

BADEM ŞERBETİ YAPILIŞI:

Badem, süt, kabak çekirdeği, kakule, gülsuyu, safran ve tozşekeri blenderden geçirin.
Şerbeti ılıtıp, kapaklı cam bir kaba alın. Üzerini streç filmle kaplayıp, bir gece buzdolabında dinlendirin. Süzgeçten geçirip, arzuya göre buz parçaları ile servis yapın.

Afiyet Olsun.

Badem Şerbeti Besin Değerleri

Karbonhidrat (g) : 23.6
Protein (g) : 20.2
Yağ (g) : 46.0
Lif : 8.2
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
NANE LİMON ŞERBETİ

nane  Limon şerbeti
nane Limon şerbeti
Hoş kokusu ve mideyi rahatlatmasıyla bilinen nane, en ferahlatıcı şerbetlerden birine de hayat verir. Üstelik bu şerbeti kolayca hazırlayabilirsiniz. Nane yaprakları, limon suyu, içme suyu, karanfil ve bal bir şişeye koyularak iyice karıştırılır, soğutarak tüketilir.

Malzemeler:

• 4 adet limonun suyu
• 10 dal taze nane
• 200 gr toz şeker
• 1 yemek kaşığı bal
• 3 adet karanfil
• 2 lt su

Yapılışı:

1. Su hariç tüm malzemeleri kapalı bir cam kavanozun içinde 2-3 dk çalkalayın ve yaklaşık 8 saat bekletin
2. Daha sonra suyu ekleyip kaynatın. Soğuduktan sonra temiz bir tülbentten geçirip süzün ve servis yapın.

Afiyet Olsun.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
ÇİLEK ŞERBETİ

Çilek Şerbeti
Çilek Şerbeti
MALZEMELER

- Bir buçuk kg çilek
- 3 litre su
- 3 su bardağı toz şeker

YAPILIŞI

Çilekleri ayıklayıp yıkayın. Bir tencereye çilek ve toz şekeri koyup, elinizle iyice ezin. Suyu ekleyip ocağa koyun ve bir taşım kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kapatıp, soğumaya bırakın. Daha sonra tülbentten geçirip buzdolabında soğutun ve servis yapın.
 

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
DUT ŞERBETİ (URUMU)

Dut Şerbeti (urumu)
Dut Şerbeti (urumu)
"Karadut şerbeti" veya "Urumu dut şerbeti" de denilir. Daha çok dut reçelinin suyundan bir miktar ayrılıp, sulandırılarak yapılır. Temizlenip yıkanan dutun suyu çıkarılır. Şeker ilavesiyle kaynatılır. Ocaktan almadan önce limon suyu veya limon tuzu eklenir. Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Şişelere doldurulur, gerektiğinde su ile inceltilerek ve soğutularak içilir.

KARADUT ŞERBETİ TARİFİ (Urmu Dut Şerbeti)

Karadut Şerbeti nasıl yapılır? Ekşi karadut veya siyah “urmu dut” olgunlaştığında bile fazla tatlanmayan ve güçlü bir boyar madde içeren dut çeşididir. Sağlığa birçok faydası olduğu düşünülen karadut evde katkısız meyve suyu yapmak için nefis bir meyvedir. Pekmezi, şurubu, reçeli ve çayı da yapılan karadutun şerbeti, ramazan akşamları sıcak havalarda serin, ferahlatıcı ve mideyi rahatlatan bir içecek arayanlar için mevsiminin de denk gelmesiyle denenmesi gereken güzel bir lezzet… Buzdolabı olmayan devirlerde yaz sıcağında şerbetleri soğutmak için dağlardan getirilen kar kullanıldığı düşünülürse çağın imkânları ile Osmanlı saray mutfağı şerbetlerini tatmak çok kolay… Ev yapımı kolay karadut şerbetinin tarifi:

Karadut Şerbeti Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri

- Yarım kg taze ekşi karadut
- Bir buçuk litre su
- Bir su bardağı toz şeker
- İstenirse: Bir adet çubuk tarçın, üç – dört adet karanfil
- Buz küpleri

  1. Süzdürülen karadutlar tencereye alınır ve üzerine su eklenerek ocağa konulur.
  2. Bu aşamada istenirse çubuk tarçın da ilave edilerek kaynatılır.
  3. Dutlar rengini verip pörsümeye veya renkleri açılmaya başlayıncaya kadar orta ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir.
  4. Toz şeker ilave edilir. Karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. Ağzı açık olarak yedi - sekiz dakika kadar daha kısık ateşte pişirilir.
  5. Karadut şerbeti ılındıktan sonra süzgeçten veya tülbentten geçirilir. Cam sürahi, kavanoz veya şişelere konularak buzdolabında tamamen soğuduktan sonra istenirse buz ilavesiyle servis edilir.
  6. Sunumda şeker seviyesi daha düşük ve kıvamı daha az olsun istenirse su veya maden suyu ilavesi yapılabilir. Ağzı kapalı bir kapta buzdolabında birkaç gün muhafaza edilebilir.
Karadut Şerbeti Yapımı ile İlgili Püf Noktaları ve İlave Bilgiler
  1. Lezzet tercihi ve farklı yapılış şekilleri: Karadut şerbetinin şekerlilik ve kıvam seviyesi hususlarındaki beğeni kişiye göre değişebileceğinden ocaktan almadan önce tencereden alınacak bir miktar şerbet soğutularak tadı kontrol edilip duruma göre şeker veya su ilave edilebilir. Yukarıdaki tarif yeterli içim kolaylığı sağlasa da daha duru bir şerbete ulaşmak için tekrar tekrar süzmek isteyenler olduğu gibi karadut şerbetinde meyve posası bulunması gerektiğini düşünenler de var. Posa isteyenler hazırlama öncesi sapları da çıkarılmış karadutları blendırdan geçirip şerbete ilave edebilirler. Bazı şerbetlere ocağı kapatmaya yakın eklenen limon suyunu biz ilave etmedik.
  2. Ekşi Karadut Şurubu: Ekşi karadut şurubu elde edilmesi için şeker miktarı iki katına çıkarılır. Konsantre karadut şurubu ikram edileceği zaman su ilavesi ile seyreltilerek şerbetleştirilir. Diğer bir usulde üzerine akşamdan şeker dökülen karadutlar sularını bırakmaları için buzdolabında bekletilir. Ertesi gün elekten veya robottan geçirerek karadut suyu çıkarılır. Süzülüp limon tuzu, karanfil, çubuk tarçın ilave edilerek cam sürahi veya şişelerde buzdolabında saklanır. Diğer bir şekilde sabah karadutlara su eklenir, kısa bir süre orta ateşte kaynatılıp soğuyunca tülbent veya süzgeçle süzerek sürahiye aktarılarak karadut şurubu elde edilir. Bazı yörelerde su ve şeker ilave edilmeden sadece süzgeçten geçirilerek şerbet elde edilir. Bu dut nektarına tatlandırmak için şeker, ömrünü uzatmak için limon tuzu, serin olması için soğuk su ilave edilerek sunulur.
  3. Sunum Alternatifleri: İsteyenler hazırlama aşamasında veya sunum öncesi çubuk tarçın ilave edebilirler. Gazlı içeceklere sağlıklı bir alternatif olarak düşünülse de çocukları ve bazı büyükleri çekmek için maden suyu eklenerek pipetle sunulabilir.
  4. Karadut suyu: Robot haznesine alınan karadutlara şeker eklenerek karıştırılır. Üzerine üç dört bardak su ilave edilip tekrar çekilir. Süzgeçten geçirilen karadut suyu buzdolabında soğutularak sunulabilir. Karıştırma öncesi birkaç damla limon suyu, dövülmüş karanfil eklenebilir.
  5. Karadut kurusu: Karadut kurusu varsa haşlayıp şeker ve baharat ilavesi suretiyle şerbeti elde edilip sıcak veya soğuk içilebilir. Aynı malzeme karadut çayı yapımında da kullanılır.
  6. Karadut Şerbeti Faydaları: Hususiyetle pamukçuk (aft) ve ağız yaralarına şifa olarak tavsiyelen bir meyvedir. Resveratrol adlı hormonu içermektedir. Antibiyotik özelliği ile Ağız ve boğaz enfeksiyonlarına, diş eti iltihaplarına, öksürüğe, şeker (diyabet) hastalığına, içerdiği flavonoidler sayesinde kanser, demans, Alzheimer ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığına, yüksek kan basıncına, A vitamini eksikliğinde, içerdiği demirle kansızlığa (anemi, demir eksikliği), uykusuzluğa, halsizliğe ve yorgunluğa karşı enerji vererek faydalı olduğuna, saç ve dişleri güçlendirdiğine, içerdiği liflerle sindirim sistemine destek olduğuna, serbest radikalleri tesirsizleştiren bol antioksidanlarla bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken yaşlanmayı geciktirdiğine inanılır. Bütün bu maddeler karadut şurubu faydaları arasında da sayılmaktadır.
  7. Karadut Lekesi: Yerken veya toplarken ellerde oluşan giderilemeyen bulaşıcı karadut lekeleri karadut yaprakları veya az olgun meyveleri ile ovulursa çıkar.
  8. Karadut Ağacı: Karadutun bilimsel adı morus nigra İngilizcede black mulberry olarak geçer. Eksi karadut hafif mayhoş ekşimtırak nispeten sert mor veya hemen hemen kara renkli bir meyvedir. Bu meyveler olgunlaşınca iki- üç santim uzunluğunda olabilirler. Beyaz dutun siyahı olan tatlı duttan farklıdır. Duttan çok böğürtlene benzeyen meyvenin rengi olgunluk seviyesine göre pembe, kırmızı ve siyahtır. Şurupluk dut olarak da bilinen karadut bütün Anadolu’da bulunsa da en fazla yetiştiği yer İzmir'in Tire ilçesi, Gaziantep, Kahramanmaraş, Amasya yöreleridir. Beyaz dut gibi bir kere değil, mayıs - eylül arası sürekli meyve verir.
 
Üst Alt