SözDüŞü
Banned
Bilim insanları, yeni nesil ‘elektronik ilaçlar’ geliştirmek için çalışıyor. Yaraya yerleştirilecek olan uzaktan kumandalı cihazlar, geleneksel ilaçlara dayanıklı bakterileri ısı yayarak öldürecek ve daha sonra eriyerek iz bırakmadan yok olacak.
Byolojik akım ile yapılan LED deneyi
Gelecekte doku yaralanmalarını tedavi etmek ve enfeksiyon kapma riskini önlemek için çok değişik ilaçlara başvurabiliriz.
ABD’li bilim insanları, uzaktan kumandalı, biyolojik olarak parçalanabilen ve enerji barındıran elektronik ilaçları fareler üzerinde denemeye başladı.
Illinois Üniversitesi tarafından geliştirilen ‘çözünebilir elektronikler’, belli bir bölgede tedavi amaçlı kullanıldıktan sonra eriyerek yok olacak. Çözünebilir elektronik ilçakar, sinirlerin çalıştırılması, kemik büyümesi, yaraların tedavi edilmesi, ilaçların vücutta taşınmasında rol alacağı gibi antinbiyotik görevi de görecek.
Advanced Materials dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan makine mühendisi John Rogers, “Her türlü tedavi yönteminde, cihaz tedavi için belirlenen zaman ölçeğinde faaliyet gösterecek” dedi. Rogers ve ekibi, geçtiğimiz yıl suda çözünebilen, silikon tabanlı akım geliştirirken, bu yıl beyne enjekte edilebilen ‘küçük LED’ ışıkları geliştirdi.
MÜHENDİSLİK HARİKASI
Uzak kumandalı akımlar, radyo sinyallerine hassas süper ince ipek üzerinde yer alıyor. Rogers ve ekibi, kapasitör, indüktör ve direnç elemanlarını biyo-uyumlu materyallerden seçiyor.
Bu materyallerden silikon nano-yüzeyler yarı-iletken olarak işlev görürken, magnezyum oksit veya silikon dioksit yalıtkan olarak kullanılıyor. İpek ise akımların yer aldığı yüzeyi kaplıyor.
Wired sitesinin haberine göre, sisteme enerji sağlamak için önemli bir rol oynayan anten, radyo sinyallerini alıyor. İpek üzerine işlenen, 500 nano metrelik süper ince magnezyum anten, oda sıcaklığında iyondan arındırılmış su içinde iki saat içinde çözülüyor. Antenin altı katı kalınlığındaki bir büyük modelinin çözülmesi ise birkaç gün alıyor.
TEST BAŞARILI
Rogers ve ekibi, kurdukları sistemin çalıştığını göstermek için bir LED denemesi yaptı.
Magnezyum-ipek antenli akım LED üzerine yerleştirildi ve 2 metre öteden radyo sinyalleri gönderildi. Sistem, radyo sinyallerinin yüzde 15’ini elektriğe çevirmeyi ve LED’i aydınlatmayı başardı. Ardından, akımı iyondan arındırılmış suya yerleştirdiklerinde, çözülüp yok oluverdi.
ABD’nin Carnegie Mellon Üniversitesi’nden polimer mühendisi Christopher Bettinger, ‘elde edilen başarılının biyolojik olarak parçalanabilen sistemlerin geliştirilmesi adına büyük bir adım olduğuna dikkat çekerken, en büyük sorunun enerji ihtiyacı olduğunu ve daha büyük antenlere ihtiyaç duyacaklarını’ belirtti.
Rogers ve ekibi, şimdi 100 farenin derisi altına yerleştirdikleri ‘elektronik ilacı’ kızılötesi kamerayla gözlemliyor. Gelecekte, biyolojik uyumlu elektronik sistemlerin birçok alanda kullanılabileceği düşünülüyor.
ntv