Zekatla Alakalı Bazı Meseleler

fahrettin tırınk

Site İmamı
Malum olduğu üzere Ramazan-ı Şerifle birlikte zekât ibadetiyle alakalı sorular sorulmaya başlandı. Zekât ibadetiyle alakalı sık sorulan meseleleri sıraladık. İstifadelerinize sunulur.

Zekât

Zekât; zekâta mahsus malı, hususî şartlarıyla müstehak olana temlik ederek (mülk olarak) vermektir. Bu itibarla, zekât verecek kimse zekâta niyet ederek bir fakiri doyursa, temlik olmadığından zekâtını ödemiş sayılmaz.

Zekâtın farz olmasının şartı: Baliğ(ergen), akıllı ve hür olan ve borcu bulunmayan Müslümanın, aslî ihtiyacından fazla olarak üzerinden bir yıl geçen nisap miktarı mala malik olmasıdır. Nisap miktarı malda, ayrıca nema (üreme, çoğalma) da şarttır. Altın ve gümüş, çoğalmasa da, nisap miktarı olunca zekâtları verilir.

Nisap: Zekâtın vacip olması için dinin koyduğu bir ölçüdür ki, bu da kişinin borcundan hariç 20 miskâl (80.18 gram) altın veya bunun değerinde para ve ticaret malıdır. (80,18*92,3=7400 TL)

Paranın her 40 liradan bir lirası zekât olarak verilecektir. Canlı hayvanların zekâtı nev'ine göre değişir. Koyunda; 40’ta 1, devede; 5 devede 1 koyun, sığırda; otuzda bir danadır. Madenler de zekâta tâbidir.

Öşür

Öşür, arâzi mahsüllerinin zekâtıdır ve çıkan mahsûlden 10’da 1’ini vermektir. Şâyet arâzi para ile sulanıyorsa 20’de 1’i verilir. Arazi mahsülleri, buğday, arpa, pirinç, darı, karpuz, hıyar, patlıcan, yonca, zeytin, susam, bal, kudret helvası şeker kamışı ve meyveler gibi mahsullerdir. Türkiye’de araziler tapulu ve sahipli olduğu için Türkiye arazisi öşür arazisidir. Ziraatla uğraşan Müslümanların yediklerinin helal olabilmesi için bu öşür zekâtını mutlaka vermeleri lâzımdır.

Zekâtla İlgili Önemli Meseleler

1. Ev ve arabanın varlığı yâda yokluğu zekâtı etkilemez. 7400 TL ve üzeri parası olup üzerinden 1 sene geçen herkes evi yada arabası olmasa da zekât vermek zorundadır.

2. Ailenin zekâtı olmaz. Bireyin zekâtı olur. Ailede 7400 TL ve üzeri parası olan herkes Anne, baba ve çocuklar ayrı ayrı zekâtlarını hesaplayıp vermek zorundadır.

3. Düğünde mehir olarak verilen altınlar hanımın olduğu için 80,18 gr ve üzeri altını olan ev hanımları altınlarının zekâtını vermek zorundadırlar. Eşlerinden alamıyorlarsa zekât miktarı kadar altını bozdurup zekâtını vermek zorundadır.

4. Zekât Ramazan-ı Şerif dışında da verilebilir. Ancak rivayetlere göre 70 kat sevap alınacağı için Müslümanlar Ramazan-ı Şerifte vermeyi tercih etmektedirler.

5. Zekât olarak verilmesi gereken para pistir, necistir. Elden çıkarılmadığı takdirde malı yada parayı ifsad eder, bozar.

6. Zekât, sadaka ve kurban gibi mali ibadetlerde, mülkün hakiki sahibini düşünerek vermemenin değil vermenin yolları aranmalıdır. Şuurlu bir Müslümanın yapması gereken budur.

7. Öşür, zekât gibi yılda bir kere değil, yıl içerisinde alınan her mahsul için ayrı ayrı verilir....
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

MURATS44

Özel Üye
Zekatta bir mali, bir parayi fakire veya bir hizmet kurulusuna verirken, gaye sirf Allah rizasini kazanmak olmalidir. Baska bir karsilik beklenmez.Böyle olunca da bir zengin zekatini verirken kesinlikle zekat verdigi kimseyi minnet altina almayi düsünemez. Bilakis kendisini zekat borcundan kurtardigi için zekat verdigi kimseye tesekkür etmelidir.Kasa basindaki memurun mal sahibinin emriyle verdigi kisilere karsi hiçbir minnet taslamaya hakki olur mu?Çünkü mali veren de ,zekatin verilmesini emreden de allahü Teala 'dir.Zekat bu suurla verildiginde fakir kendisini minnet altinda hissetmez, bir eziklik duymaz.Çünkü bilir ki, o mal veya para zaten kendisinin degildir.Zenginin üzerinde emanet olarak durmaktadir.Dolayisiyla borcunu ödeyen biri borçlu oldugu kimseyi minnet altina alamayacagi gibi, borcunu alan kimse de bie eziklik içinde olmaz.Nitekim zekatin zengin üzerinde fakirin bir borcu oldugu gerçegini Peygamber Efendimiz Hazretleri (s.a.v) bir hadislerinde söyle ifade ederler: "Malin zekatini ödedigin vakit, üzerindeki borcu ife etmis olursun" ( Ibni Mace, Zekat:3)

Allah ac razı olsun Fahrettin Hocam. Zekat zamanı yaklaşırken oldukça yerinde biruyarı ve hatırlatma oldu. Allah razı olsun.
 

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Zekat ile ilgili bu güzel bilgileri sayende öğrenebilmek.Çok hoş ve anlamlı bir çağrı idi.ellerinize gönlünüze sağlık. Saygılarımla....
 
Üst Alt