Anne Babamız Yaşarken Kıymetini Neden Bilmiyoruz?
Küçükken bir yere düşsek ilk onların sesi gelirdi. Hastalansak başımızda onlar beklerdi. Aç olsak doymadan bizi doyururlardı. Kendileri üşür ama bize üşütmezlerdi. Biz büyüdükçe onların yaşlandığını fark edemedik. Çünkü insan alıştığı nimetin kıymetini çoğu zaman geç anlıyor.
Bugün birçok insanın içinde aynı cümle saklı:
“Keşke biraz daha yanında otursaydım…”
“Keşke o konuşurken telefonu bıraksaydım…”
“Keşke son kez sarıldığımı bilseydim…”
Modern hayat insanı ailesinden uzaklaştırdı. Aynı evin içinde bile herkes başka bir dünyanın içine kapandı. Telefonlar çoğaldı ama sohbetler azaldı. Mesajlar arttı ama hâl hatır soran kalmadı. Anne babalarımız bazen sadece birkaç dakika konuşmak için bile çocuklarının müsait olmasını bekler hale geldi.
Oysa anne babanın değeri mezar taşının başında daha iyi anlaşılıyor. İnsan o zaman bir ses duymak için neler vermezdi diye düşünüyor. Bir nasihat, bir tebessüm, bir “Oğlum nasılsın?” cümlesi bile insanın içinde yankı oluyor.
Hayatta bazı yoklukların telafisi olmuyor. Kaybolan bir eşya geri alınabilir, bozulan bir şey tamir edilebilir ama kaybedilen anne baba geri gelmiyor. Bu yüzden insanın en büyük pişmanlıklarından biri, kıymeti zamanında bilinmeyen anne baba sevgisi oluyor.
Bugün hâlâ annesi babası hayatta olanlar çok büyük bir servete sahip olduklarını bilmeli. Çünkü bir gün telefon rehberindeki o numara aransa da cevap vermeyecek. O evin kapısı açık olacak ama içeride eksik bir huzur hissedilecek.
Anne babalar kusursuz olmayabilir. Ama dünyada karşılıksız seven insanların başında yine onlar gelir. Belki çok gösteremediler, belki sert göründüler, belki sevgilerini sessiz yaşadılar… Ama çoğu gece onlar uyumadan önce bizim geleceğimizi düşündü.
Bir gün pişman olmadan önce, bugün bir kez daha anne babamızın gönlünü almak gerekiyor. Çünkü bazı insanlar gidince, insanın içinden de bir parça gidiyor.
Ve insan bunu en çok, sessiz kalan bir evde anlıyor…
Geç kalmış bir mektup benimkisi...Çok geç..Hani, hep kaygısı taşınılıp da bir türlü yerine getirilemeyen..Bugün ilk defa sana yazmayı deniyorum..İlk defa sana anlatmayı..
Biliyorum yazmaya çalıştıkça yine engel olamayacağım damlalarıma...Biliyorum ki ne kadar yazarsam yazayım yazdıklarım azaltmayacak özlemimi...Ne söylersem söyleyeyim söyleyemediklerim hep en fazla olacak..
Sen hayatımdaa en güvendiğim,enn inandığım,ilk beklediğim...
Sen ilk özlediğim...Sevdiğim ilk adam....
SEEENNN BABAAMM...
Nasıl geçerdi zaman yanında sahi..Nasıl sıcacıktı...
Biliyorum yazmaya çalıştıkça yine engel olamayacağım damlalarıma...Biliyorum ki ne kadar yazarsam yazayım yazdıklarım azaltmayacak özlemimi...Ne söylersem söyleyeyim söyleyemediklerim hep en fazla olacak..
Sen hayatımdaa en güvendiğim,enn inandığım,ilk beklediğim...
Sen ilk özlediğim...Sevdiğim ilk adam....
SEEENNN BABAAMM...
Nasıl geçerdi zaman yanında sahi..Nasıl sıcacıktı...
- lal
- babammmmmm sennn
- Cevaplar: 10
- Forum: İlginç konular
Ana baba hakkıyla ilgili sorular
Sual: İhtiyar ve salih anam babam yanımdadır. Ancak sıkıntıları çok fazla. Ayrı bir ev tutsam uygun olur mu?
CEVAP
İster yanınızda kalsın, ister ayrı ev tutun, ama onların rızalarını almaya çalışın. Onlara bakmak, ihtiyaçlarını karşılamak iyidir ancak hazine bu değildir. Hazine onların rızasını duasını kazanmaktır. Aynı niyetle, kayınvalide ve kayınpederinize de öyle davranın. Yani karı koca, anne ve babalarınıza iyilik edin, dualarını rızalarını alın, bu fırsatı kaçırmayın. Çünkü...
- MURATS44
- ana baba hakkiyla ilgili page not found sorular
- Cevaplar: 0
- Forum: Anne ve Baba Hakkında
Ana-babanın seksen hakkı
Sual: Ana-baba hakları nelerdir?
CEVAP
İmam-ı Nesefi hazretleri bildiriyor ki:
Ana-babanın evladı üzerinde seksen kadar hakkı vardır. Kırkı sağlığında, kırkı vefatından sonradır. Sağlığında olan kırk haktan onu bedenle, onu dil ile, onu kalble, onu da para iledir.
Bedenle olan hakları:
1- Hizmet ederek rızalarını almak. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ana-babasına hizmet edenin ömrü bereketli ve uzun olur.) [İslam Ahlakı]
(Ana-babasını dine uygun hizmetleriyle razı eden...
- MURATS44
- anababanin hakki page not found seksen
- Cevaplar: 0
- Forum: Anne ve Baba Hakkında