es-selamu aleyküm; Üye oldum..
Bu şehit-şahit lik konusu önemli bir konu...
Fakat insanoğlu bunu dahi anlamamak için ve istismar etmek için çaba sarf ediyor...
Amacım polemik değil..
Farkı sizlerinde benimde ...kendi başınıza-başımıza anlamasını sağlamak!...
Tekrar ifade ediyorum... "Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin ile şehit olmak" aynı anlamı ifade etmemektedir..
ve aleyküm selam Yener- Kardeşim. Öncelikle hoşgeldin. Üyeliğin daim olsun inşaallah. Karşılıklı bilgi paylaşımları ile hepimize hayırlı olsun inşaallah.
Konuyu bir daha en baştan en sona kadar okudum.
Son mesajınızda "Şehitlik" konusu önemli demişsiniz. Elbetteki önemli. Çok önemli.
Konunun bazı yerlerinde yanlış anlaşılacak , daha doğrusu yanlış yönlendirecek cümleler var. Mutlaka her cümlenin bir açıklaması vardır. Yalnız bu cümleleri açıklamaları ve mümkünse kaynakları ile belirtmek çok daha faydalı olacaktır. Konuyu okuyan herkes belkide burdan okuyacakları ile düşüncelerini değiştirecek ona göre hareket edecek. Tabii bizlerde ya sevabına nail olacağız ya da vebalini yükleneceğiz. Bu yüzden söylediğimiz herşeye önemle dikkat ederek düşüncelerimizi söylemeliyiz.
Öncelikle şuna dikkat etmeliyiz.
Bizler cüzi irademizle islam dini üzerinde yorum kapabilecek konumda değiliz. Ki, böyle bir şey haddimiz de değildir. Çünkü;
Yüce Rabbimiz üzerimize İslam dinini beğenerek Kemâle erdirmiştir. Bize sadece ve sadece uygulamak, emirlere uymak ve inanmak düşer.
Yıllardır İslam dini üzerinde , özellikle bazı temel konularda bazı art niyetli yazılar yazılıyor. Allah cc bize akıl vermiş ki sorgulayalım gibi oldukça yanlış ve insanı felakete sürükleyecek bir mantıkla insanlarımız bunu sorgulama hakkını kendinde görüyor. Allah cc bize akıl vermiş ki , sorgulayalım. Peki neyi sorgulayacağız?
Bizzat kendisinin Kemale erdirip , Peygamberi aracılığı ile bizlere indirdiği Kur'ân-ı Kerimi mi sorgulayacağız?
Haşâ.......
Sorgulamamız gereken bana göre İslam Dininin kendi içindeki temel değerleri değil de, diğer dinlerle kıyaslama yaparak aradaki farkı sorgulamaktır.
Kendimizi sorgulamaktır. Acaba Rabbimizin emirlerine ne kadar uyuyoruz, Peygamberimizin Hadis-i şeriflerle bizlere ulaşan hayat şekline ve bizlere söylediklerine ne kadar uyuyoruz. İslam Dini için ne yapıyoruz? Allah cc için ne yapıyoruz ? İslam Dini üzerinde o kadar çok düşman varken , dünyada islama saldırılar artmışken , müslümanlara saldırılar artmışken biz ne yapıyoruz?
Sorgulamamız gereken o kadar çok şey varken , sorumlu olduğumuz o kadar çok şey varken kalmış islamı sorgulamaya başlamışız. Herşey tamam islamda açık bulmaya çalışır olmuşuz.
Allah cc verdiği aklın hesabını soracak. O zaman ne diyeceğiz?
- Allah'ım ancak senin emirlerini sorguladım , çünkü bu aklı bana sorgulamak için verdin! mi diyeceğiz.
Bir Müslümanın en çok dikkat etmesi ve koruması gereken tek şey Dinine sahip çıkmaktır. Rabbimiz bizi islam dini ile şereflendirmişken bu nimetin , bu lütfun farkında olmalıyız. İslam dininin her konusu büyük küçük diye ayırt etmeden baştan sona her konusu çok çok önemlidir.
Bunu da en doğru sahih kaynaklardan öğrenip ona göre düşüncelerimizi ve hareketlerimizi ifa etmeliyiz.
Konuyla bağlantısına gelince ;
Herşey ortada iken .... "Allah cc yolunda öldürülenler.." ile " Şehit"ler arasındaki fark nedir ?
Yener kardeşim , Eğer ısrarla bu iki kavram birbirinden ayrıdır diyorsan , bunu daha net ve açık bir şekilde ifade etmen gerekir. Peygamber efendimizden bugüne kadar olan , devam eden dünya hayatında , hak olan ölüm dahil bu konularda bizlere kadar ulaşan bilgiler hep aynı şekilde ulaşmışken , herkes aynısını bilirken birden bire bir cümle ortaya atılıyor ve :
-Bugüne kadar olan bildikleriniz yanlış , öyle değil !
denerek bir iddia ortaya atılıyor. Bu iddianın kaynağı sadece akılsa orda düşünmek gerekir. Bunu söyleyen kim? Hangi kimlik ve hangi İslami ehliyetle böyle bir şey söyleyebiliyor?
Sadece bu konuda değil daha bir çok örneği mevcut.
Bana göre ise ;
Allah yolunda canını feda eden bir Müslümana şehid denir. ve dereceleri vardır.
Şehidlik, İslâm'da en büyük mertebedir. Şehidlerin Allah katında kadir ve kıymetleri pek yücedir. Âhirette en büyük rütbenin peygamberlikten sonra şehidlik olduğu belirtilmiştir. Bunun içindir ki, şehidlerin bütün günah ve kusurları Allah tarafından afvedilmektedir.
Müslümanları, düşmanlarına üstün kılan en mühim esaslardan biri
"Ölürsem şehidim, kalırsam gazi!.." inancıdır. Bu durum, ayette
"iki güzelden biri" şeklinde ifade edilmiştir. (Tevbe, 9/52)
Yani, mü´min için savaşta iki güzel neticeden biri vardır: Ya galip gelecek, ya şehit olacaktır.
(İbnu Kesir, IV/102; Nesefi, II/130)
Halid b. Velid´in İran komutanına söylediği şu sözler, şehitlik kavramının Müslümanlara neler kazandırdığını gösteren güzel bir misaldir:
"Sizin, hayat ve şarabı sevdiğiniz kadar, ölümü seven bir orduyla size geldim." (Abdürabbih, s. 387)
Şüheda hayatı, ruhani bir hayat, daha doğrusu hakiki bir hayattır.
(Yazır, I/547) "Şehit kendini hayatta bilir." (Nursi, Hutbe-i Şamiye, s. 122) Ölümün acısını hissetmeden, kendini daha güzel bir alemde bulur.
Hz. Peygamber (asm), Uhud´da hayatını kaybeden yetmiş şehitle ilgili olarak şunu bildirmiştir:
"Kardeşleriniz Uhud´da şehit olunca, Allah onların ruhlarını yeşil kuşların cevfine koydu. Cennetin nehirlerinden içerler, meyvelerinden yerler. Arşın gölgesinde asılı altından kandillerde yerleşirler. Yiyecek, içecek ve istirahatlerinin güzelliğini görünce,
"Keşke, derler Cennette hayatta olup, rızıklandırıldığımızı biri dünyadaki kardeşlerimize haber verse. Ta ki, cihaddan geri kalmasınlar, savaş esnasında kaçmasınlar." Cenab-ı Hak,
"Sizin bu halinizi onlara ulaştıracağım." der ve şu ayetlerle bildirir." (Ebu Davud, Cihad, 25)
"Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın. Bilakis onlar diridirler, Allah´ın lütfundan kendilerine verdikleri ile sevinçli bir halde, Rableri katında rızıklandırılırlar. Arkalarından gelecek olanlara şunu müjdelemek isterler: Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar üzülmezler. Allah´tan bir nimeti ve lütfu ve Allah´ın mü´minlerin ecrini zayi etmeyeceğini müjdelemek isterler.” (Al-i İmran, 3/169-171)
Şehitlik makamının açıklaması mevcutken günümüzde değişik kavramlar eklenmiştir. Görev şehidi , kaza şehidi ... gibi.
Tabii bunların açıklamaları farklıdır. Gerçek şehitlikle bir tutulabilir mi? En doğrusunu Rabbimiz bilir. Burada bende yukardaki soruları sormak zorunda kalıyorum. Madem ki, bu iki kavram birbirinden farklıdır o zaman ;
- Allah ac yolunda öldürülenler ile şehit olanlar kimlerdir?
Senden bu soruların cevaplarını bekliyoruz.
Selam ve dua ile.......