Öncelikler kendimi ifade etme yöntemimde bir değişiklik yapmak istiyorum...
Sert cümleleriniz yok... Tabii... Sadece bir ifade üç kez tekrarlanıyorsa hariç...
Baştan alayım...
Bu forumun, bu kısmı "Kuranı Kerimde Şehit İle İlgili Ayetler" başlığı altında açılmış...
Ben buraya bakarken... Şunu fark ettim...
Farkındamısınız... Ayetlerde "ölü-ölüm-öldürmek..vb.." kelimeleriyle beraber hiç şehit-şahit geçmiyor...
Forumda bahsi geçen arapça ayetlerin metni incelenirse görülecektir ki... Dikkatinizi arapça metnine çekmek istiyorum...
1-) Hiç birinde شهيد kelimesi "ölü-ölüm-öldürmek..vb.." kelimeleriyle bağlantılı bir ifade yok...
2-) شهيد = şahit kelimesinin karşılığıdır... Arapça kelime karşılığı "şahit" tir... İstediğiniz bir arapça sözlükte bunu kendiniz görebilirsiniz... özellikle arapça-arapça sözlüklere bakalım...
3-) Şehit kavramı için delil getirilen bence en önemli ayet olan BAKARA-154 sadece "...Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin..." şeklindedir... Allah(C.C) çerçeveyi bu şekilde çizmiştir... Bu ayette bile شهيد geçmemektedir...
4-) Ayrıca bu forumun tartışma konusu olan ŞEHİT kavramı, BAKARA-154 deki "...Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin..." şeklindeki, ifade emir kipinde bunlara ŞEHİT deyin ve-veya ŞEHİTTİRLER şeklinde de devam etmemektedir...
5-) BAKARA 154 deki ayet sadece "ölüler" dememeyi ifade etmektedir... Bunlar için (Allah yolunda öldürülenler için) başka bir tanımlama getirmemiştir!!!...
6-) Şimdi, gene BAKARA suresinden devam edelim... BAKARA-104 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَقُولُواْ رَاعِنَا وَقُولُواْ انظُرْنَا وَاسْمَعُوا ْوَلِلكَافِرِينَ عَذَابٌ أَلِيمٌ ﴿١٠٤
Ey iman edenler! «râinâ» demeyin «unzurnâ» deyin ve dinleyin ki kâfirler için elîm bir azab var...
7-) Görebiliyor musunuz, ....demeyin ...deyin... Allah(C.C) bu ayette dememe emrinden sonra bunu deyin diye emir vermiştir...
Bu noktada daha önce verilen şu matematiksel ifade ile konu özetlemiş olayım...
ŞEHİT ≠ Allah ve hak yolunda ölenler
Allah ve hak yolunda ölenler ≠ ŞEHİT
Sözün burasında ...
Güzel yazmışsınız ama müsaadenizle iki soru sormak istiyorum.
1.soru olan - Allah cc yolunda öldürülenler kimlerdir? Kimler hangi nedenle öldüğünde, öldürülüdüğünde Allah cc yolunda öldürülenler sınıfına girer?
....Allah cc yolunda öldürülenler kimlerdir? ALLAH YOLUNDA ÖLDÜRÜLENLERDİR::: CEVAP ZATEN SORUNUN İÇİNDE...
...Kimler hangi nedenle öldüğünde, öldürülüdüğünde Allah cc yolunda öldürülenler sınıfına girer? ALLAH YOLUNDA ÖLDÜRÜLDÜĞÜNDE::: CEVAP ZATEN SORUNUN İÇİNDE...
9-) Bu noktada şunuda ifade etme gerek...
KURANI KERİMİ , İSLAM DİNİNİ VE PEYGAM EFENDİMİZİ SORGULAMAK HİÇ KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR. HADDİ DEĞİLDİR. HADDİ DEĞİLDİR.
cümlesi tarafımda içerisine alınarak yazıldı... Şimdi soruyorum... SORGULAMAYI-HADDİ... Ben miyim?...
Allah (C.C) ...şu konu hakında .... demeyin diyor... Devamında ise ...şunu deyin diye bir ifade yok...
Allah (C.C) ... şu konu hakında .... demeyin diyor... Devamında ise ...şunu deyin diye emir veriyor...
AMA benim de geldiğim "ATALARIMIN DİNİ" diyor ki... Bu öyle senin bildiğin gibi değil...Sen kimsin ki SORGULUYORSUN?... Senin ne HADDİNE?... O kadar ALİM_VELİ_DEDE geçti!...
10-) Gelelim 2. soru olan - Şehit kimlere denir? Şehit olmak için hangi nedenlerle ölmüş yada öldürülmüş olmak gerekir?
Şehit: Arapça شهيد şahit-tanık kökünden türkçemize geçmiştir... Türk Dil Kurumu bu kelimeyi isim kalıbında Kutsal bir ülkü veya inanç uğrunda ölen kimse... olarak tanımlamaktadır...
Kur'an da شهيد pek çok ayette geçer ve manası tanık-şahit ile eşdeğerdir...
Türkçemiz ve bizim gibi pek çok dil bu kavramı "ATALARIMIN DİNİ"in öğrettiği gibi ...çeşitli nedenlerle ölmüş yada öldürülmüş kimse-keimseler için kullanılır...
Benim kanaatim, Kur'an da شهيد geçen ayetler incelendiğinde bu kavramın arapça manası ile özdeşik olarak "şahit-tanık-tanıklık" manasında olduğudur...
11-) Bu konuyu önemsememin sebebi, ŞEHİT kavramı ile "ATALARIMIN DİNİ" ŞAHİT kavramını önemsizleştirmiş... Neredeyse tüm dil ve dinlere yerleştirmiştir..
ŞEHİT kavramıyla ŞAHİT kavramının üzerini örtmüş, ALLAH YOLUNDA ÖLDÜRÜLME ile boğularak ölmeyi aynı kefeye koymuş...
Her gün içimizden, "ŞEHADET ederim ki Muhammed (A.S) ALLAH'ın Rasuludur" ifadesini tekrarlıyoruz, ama ömrü boyu NASIL ŞAHİT OLDUĞUMUZU DÜŞÜNMEDEN...
Ömür boyu ALLAH (C.C) isimlerinden biri olan شهيد bizim gündemimize gelmiyor... Üzeri ŞEHİT örtüsüyle örtülüyor...
Esasen bir önceki yazımda شهيد ŞAHİT kelimesiyle konuya giriş yapmaya çalıştım ve yukarıda kısaca anlatmaya çalıştığım notlara ŞAHİT ayetleri ile ulaşmayı amaçlıyordum...