Maide suresi ayet 93
İman eden ve iyi işler yapanlara, hakkıyle sakınıp iman ettikleri ve iyi işler yaptıkları, sonra yine hakkıyle sakınıp iman ettikleri, sonra da hakkıyle sakınıp yaptıklarını, ellerinden geldiğince güzel yaptıkları takdirde (haram kılınmadan önce) tattıklarından dolayı günah yoktur. (Önemli olan inandıktan sonra iman ve iyi amelde sebattır). Allah iyi ve güzel yapanları sever.
Sizden iman edip salih emel işleyen kimseler için, haram kılınmadan önce içki içmesinde veya kumar kazancı yemesinde bir günah yoktur. Yeter ki sizier Allahın size haram kıldığı şeylerden kaçınmakta ondan korkun. Onun sizi denetlediğini bilin. Allah ve Resulünü, emir ve yasaklarında tasdik edin. Allaha ve Resulüne itaat edin. Ve her ikisini de razı edecek ameller işleyin. Sonra da Allahtan korkmaya ve imanınızda kararlı olmaya devam edin. Allahın gönderdiği emir ve yasaklan değiştermeyin. Sonra da farz kılınmayan nafile ibadetler yaparak Allah´tan korkun ve sizi cezalandırmasından çekinin. Zira Allah, nafile ibadetler yaparak kendisinden korkanları sever.
Âyeti kerimede üç defa müminlerin Allah taeladan korkmaları emrediliyor. Taberi diyor ki:
Burada emredilen birinci korkma, müminlerin, Allahın emirlerini kabul etmeleri ve onunla amel etmeleriyle olur.
İkinci korkmaları Allahın emirlerine uyup yasaklarından kaçınmada kararlı olmalarıyla gerçekleşir.
Üçüncü korkmaları ise müminlerin, farzların dışında bir kısım nafile ibadetleri yerine getirmekle olacağına dair delil nedir?
Cevaben denilir ki: Âyeti kerimede zikredilen
birinci korkma, Allahın emir ve yasaklarını kabul etmelerini,
ikinci korkma ise bu emir ve yasaklara uymada kararlı olmalarını ifade etmektedir. Böylece Allahın farz kıldığı şeyleri yapmaya devam edeceklerini bildirmektedir.
Son korkma ise, nafile ibadetleri yaparak Allahın kendilerini cezalandırmasından kaçınmalarını ifade etmektedir. Bu son korkmayı da farz olan amellerin eda edilmesi anlamında almak lüzumsuz bir tekrar olur. Bu nedenle nafile ibadetler yaparak korkma şeklinde izah edilmesi daha evladır.
Müfessirler, buâyeti kerimenin nüzul sebebi olarak şunu zikretmişlerdir: İçki, kumar yasaklanınca, bunlar yasaklanmadan önce bunları işleyen ve Ölüp âhirete irtihal eden kimselerin durumlarının ne olacağı hususunda sorular sorulmuş, bunun üzerine bu âyet nazil olmuş ve âyetler nazil olmadan önce içki içmiş olanların günahkâr olmadıklarını beyan etmiştir.
Bu hususta Abdullah b.Abbas diyor ki:
İçkinin haram okluğunu bildiren ayet nazil olunca sahabiler dediler ki:
Ey Allahın Resulü, içkinin haram olduğunu beyan eden âyet nazil olmadan önce içki içen ve ölen kimselerin hali ne olacaktır?
İşte bunun üzerine İman edip iyi amel işleyenlerin, Allahtan korktukları, imanlarında sebat ettikleri, iyi amel işlemeye devam ettikleri sonra Allahtan sakındıkları, imanlarından ayrılmadıkları, yine Allahtan korktukları ve iyilikte bulundukları müddetçe daha önce yediklerinden dolayı kendilerine bir günah yoktur. Allah, iyilikte bulunanları sever, âyeti nazil oldu.
Enes b.Malik diyor ki:
Ben içki kadehini Ebu Talhaya, Ebu Ubeyde b.elCerraha, Muaz b.Cebele, Şüryh b.Beydaya ve Ebu Dücaneye sunarken Ki onlar içtikleri hurma şarabından sarhoş olmuşlar ve başları önlerine eğilmişti bir kimsenin dışarıdan şöyle seslendiğini işittik.
Dikkat edin içki haram kılındı. Bunun üzerine bizim yanımıza herhangi bir kimse girmeden ve bizden de herhangi bir kimse dışarı çıkmadan şarapları döktük, testileri kırdık. Bir kısmımız abdest aldı bir kısmımız yıkandı. Ümmü Süleymin kokularından süründük. Sonra çıkıp Resulullahın mescidine gittik. Bir de ne görelim Resulullah (s.a.v.) Ey iman edenler, içki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları sadece şeytanın işinden birer pisliktirler. Bu pislikten kaçının ki kurtuluşa eresiniz. âyetini ve ondan sonra gelen âyeti okuyor. Bunun üzerine bir adam dedi ki:
Ey Allahın Resulü, bizden, içki içtiği hakle ölenin yeri ne olacaktır? Bunun üzerine de Allahü teala:
İman edip iyi amel işleyenler... âyetini indirdi.
Bera b.Âzib diyor ki:
Resulullahm sahabilerinden bazıları, içki haram kılınmadan önce ölmüşlerdir. İçki haram kılınınca bir kısım insanlar dediler ki:
Bizim arkadaşlarımız ne olacak? Onlar içki içerken ölüp gittiler. İşte bunun üzerine İman edip iyi amel işleyenler, Allahtan korktukları, imanlarında sebat ettikleri, iyi amel işlemeye devam ettikleri, sonra Allahtan sakındıkları, imanlarından ayrılmadıkları, yine AÎİah´tan korktukları ve iyilikte bulundukları müddetçe daha önce yediklerden dolayı kendilerine bir günah yoktur. Allah, iyilikte bulunanları sever. Ayeti nazil oldu.
Abdullah b.Mesud diyor ki:
İman edip iyi amel işleyenler... âyeti nazil olunca Resulullah bana buyurdu ki: Sen de bunlardan mısın?